Annons

Jacob Wester gillar närproducerade äventyr. Foto: Sofia Sjöberg Wester

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Rossignol
Partner

Topptur med Jacob Wester – följ med på mikroäventyr i svenska fjällen

Friåkningsstjärnan Jacob Wester tar oss med på mikroäventyr i svenska fjällen – stora äventyr på nära håll.

Text: Åka Skidor • 2023-02-03 Uppdaterad 2023-02-03

Friåkarstjärnan Jacob Wester har gått ifrån att vara i den absoluta världseliten inom freeskiing till att bli storbergsåkare i några av planetens största skidfilmer, till att allt mer utforska bergen på egen hand med hjälp av stighudar. I vinter håller han mest till i de Skandinaviska fjällen i Sverige och Norge med hjälp av sin husbil och gör både stora och mindre äventyr.

Att gå på topptur är för mig den ultimata frihetskänslan på ett par skidor. Att kunna ta mig upp på berget var jag vill, när jag vill och i vilken takt jag vill. Känslan efteråt, när jag kan se mina spår långt upp på ett berg från en parkeringsplats i eftermiddagssolen, när benen är stumma av utmattning och fötterna äntligen fått på sig ett par torra gympaskor, den är närmast oslagbar. 

En dag på topptur är så mycket mer än en vanlig skiddag. Från planerandet kvällen innan, till tidig uppstigning och spontana beslut baserat på förhållandena, djur man ser på vägen och nya områden man upptäcker, blir dagen till ett mikroäventyr på fjället. Åket ner är en bonus! Man behöver verkligen inte ta sig långt ut i det okända för att ändå få den där frihetskänslan.

Som friåkare uppskattar jag att under en topptur få en närbild av åket jag planerar att göra, en bra uppfattning om snöförhållandena och storleken på terrängen. Det brukar oftast leda till att jag kan ta mig ner med högre självförtroende än om jag har fått skjuts upp med en skoter eller en lift.

Jacob använder både Rossignols Blackops-serie och den nya Escaper under sina äventyr, lite beroende på förhållanden och storlek på åken.

Del 2 – Smarta tips & trix för toppturen – Kommer snart
Del 3 – Rätt utrustning för topptur – Kommer snart


Jacob Wester bästa toppturstips

Topptur med Jacob Wester – Smarta tips & trix för turen

Mer info om Rossignol Escaper

rossignol.com


Text: Åka Skidor • 2023-02-03
PartnerEscaperJacob WesterRossignolTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen