Annons

FOTO: Sven Piek

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Schweiz: Stanna längre – upptäck mer

Snösäkra berg och fantastisk skidåkning i flera av Schweiz mytomspunna skidorter under en och samma resa. Med ett Swiss Travel Pass i fickan kan du stanna längre, uppleva mer och välja nästa dags åkning efter magkänsla eller väderprognos.

Text: • 2024-02-13 Uppdaterad 2024-02-20

Att välja tåget för att ta sig runt till olika skidorter i Schweiz innebär inte bara att ni reser miljövänligt och smidigt utan också att valmöjligheterna är nästintill oändliga. Från Sverige avgår dagligen flera flighter direkt till Schweiz. Flest flighter går till Zürich, flygtid cirka 2,5 timmar. Härifrån når ni hela landet snabbt och enkelt direkt från flygplatsens egen tågstation – inget annat land i världen har nämligen ett lika välutbyggt järnvägsnät som Schweiz i förhållande till landyta.

Tar ni morgonflighten från Stockholm kan ni tidig eftermiddag samma dag rulla in i orter som Andermatt, Davos, St. Moritz eller Engelberg och med lite tur hinna med några eftermiddagsåk innan det är dags för afterski, följd av en vällagad middag och slutligen nattsömn under tjocka duntäcken.

FOTO: Andermatt Tourismus.

När stigningen börjar

När ni slagit er ner i tågsalongen kan ni räkna med en trygg och säker resa som i ett behagligt tempo transporterar er till destinationen på utsatt tid. Resan är en upplevelse i sig. Schweiz järnvägsnät slingrar sig förbi magnifika vyer av högresta berg, mysiga dalgångar och pittoreska byar. Bakom nästan varje krök väntar något nytt att se och för en skidåkare blir tågresan som bäst när stigningen börjar. Att blicka ned mot ett forsande vattendrag från en tågbro med svindlande höjd, se snötunga granar stå sida vid sida i branta sluttningar, sakta förlora de omkringliggande bergstopparna ur blickfånget på grund av virvlande snöflingor alltmedan man vecklar ut pistkartan och börjar planera nästa dags åkning – är betydligt bättre än bilköer, trilskande snökedjor och letande efter parkeringsplats.

Ombord på tåget kan man koppla av och njuta, helt fri från stressen som ofta kommer på köpet med en bilresa. Har tåget dessutom en restaurangvagn finns det goda möjligheter att njuta av ett glas, kanske göra en och annan ny bekantskap och få tips om bra åkning.

FOTO: Tobias Ryser.

Små orter, stora åk

Schweiz tåg är kända för att vara rena, bekväma och för att de plogar sig fram dit de ska även när det har kommit massiva mängder med snö. Järnvägsnätet når de mest avlägsna delarna av landet och bli inte förvånad om även småorter med stora åkmöjligheter enkelt nås med tåg och i vissa fall med anslutande postbuss. Med ett Swiss Travel Pass har ni möjlighet att åka runt i hela Schweiz under åtta dagar på en enda biljett som gäller för all kollektivtrafik: tåg, buss och båt. På SBB.ch (Schweiz statliga järnvägsbolag) får man en god överblick av tillgängliga destinationer och det är enkelt att planera en egen resrutt som inkluderar flera härliga skidorter.

Givetvis finns det några tåglinjer i det schweiziska järnvägsnätet som sticker ut lite extra. En av dem är ikoniska Glacier Express med sina stora panoramafönster och som går mellan de klassiska orterna Zermatt och St. Moritz, båda kända för exklusiva butiker och hotell men framför allt för skidåkning i toppklass. En annan känd linje är Bernina Express som går från Chur i Schweiz till Tirano i Italien och även med denna linje når man fina St. Moritz.


Glaciärexpressen åker över Landwasserviadukten, som är med på listan över UNESCOs världsarv. FOTO: Stefan Schlumpf.

Med utsikt över Eiger

The Golden Line sträcker sig från Luzern några mil söder om Zürich till Montreux vid Genèvesjön. På vägen passerar man staden Interlaken med enkel anslutning till Wengen, Grindelwald och Mürren – alla tre orter med riktigt fin åkning i både pist och offpist och dessutom med spektakulär utsikt över mäktiga Eiger och dess berömda nordsida.

Med en längre resa finns även fina chanser att testa flera aktiviteter. Alla skidorter i Schweiz erbjuder högklassig piståkning men orter som Les 4 Vallées, Andermatt och Engelberg är extra välkända för sin offpiståkning medan Engadin, Goms och Davos har välpreparerade längdspår.

Gå på topptur är stort i hela Valais och här finns ett välutbyggt nät av leder med varierande svårighetsgrad. Eller varför inte testa sledging i Lötschental, snowkiting i Bernina och St. Moritz och avsluta med att åka skridskor på en natursjö i Engadin?


Läs mer om vad du kan uppleva i Schweiz här!


Text: • 2024-02-13
PartnerSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen