5fd93a38c0074

Prylar

Look uppdaterar sin Pivot-bindning

Look har till i år uppdaterat sin klassiska Pivot-bindning med en justerbar tådel för att passa moderna friåkningspjäxor.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-10-19 Uppdaterad 2021-12-07

Det finns få prylar i skidvärlden som är lika mytomspunna och välanvända. Look Pivot är den bindning som fler friåkarproffs, skibums och andra hårdkörande fri- och freestyleåkare litar på för att dels sitta fast på skidan, och för att göra det säkrare och med mer kontroll än med någon annan bindning. Hemligheten ligger i den roterande häldelen som ger en överlägsen elasticitet*. Hela 28 millimeter, mer än någon annan bindning på marknaden. Resultatet är en bindning som sitter fast när den ska, löser ut vid hårda smällar och dämpar ojämnheter bättre än det mesta annat. Ihop med en låg ståhöjd ger det en överlägsen skidkänsla, något som åkare som Henrik Harlaut och Reine Barkered litar till fullo på när det kommer till att sätta trippelvolter på X-Games eller stompa klippor på Bec des Rosses.

Till i år har Look uppdaterat tådelen på Pivot-serien med en glidplatta (AFD – Anti Friction Device) som enkelt kan ställas i två olika lägen med en skruvmejsel:
1. Helt låst. – För vanliga pjäxor med DIN-sula.
2. Glidplattan kan röra sig i sidled och är något nersänkt. – För sulor med gummisula.
Den nya modellen går under namnet Look Pivot Dual WTR. WTR står för Walk To Ride och innebär helt enkelt  pjäxor med gummisula under som både behöver lite extra höjdjustering, men även hjälp att glida i sidled för att kunna behålla korrekt utlösningsvärde.

Finns i tre bredder på skistoppern 95, 117, 130 mm. DIN 5-14, den bredaste har DIN 8-18. 

Bindningen säljs även som Dynastar Pivot Dual WTR och Rossignol FKS.

Pris 2 999 kronor

* Elasticitet 
Elasticitet är en bindnings förmåga att rotera i sidled och återgå till ursprungsläget utan att lösa ut. En bindning utan elasticitet skulle lösa ut vid minsta smäll i sidled, vilket såklart inte är speciellt säkert. Elasticiteten har även en stötdämpande funktion då den tar upp en hel del små ojämnheter och vibrationer från snön och skidan.

Look uppdaterar sin Pivot-bindning
Henrik Harlaut, ännu en i raden av friåkare som litar på Look P18 för att hålla korsbanden på plats.

Test: Marker Kingpin


Framtidsspaning: B.A.M. Pindung


Text: Tobias Liljeroth • 2015-10-19
PrylarBindningarHenrik HarlautReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen