5fd93a172a99a

Prylar

K2 Pinnacle 130 – pjäxan för hela berget

Lika bra på framsidan av berget som på baksidan. Vi har kikat lite på K2:s friåkningspjäxa Pinnacle 130.

Text: Åka Skidor • 2015-11-01 Uppdaterad 2015-11-01
K2 Pinnacle 130 – pjäxan för hela berget
K2 Pinnacle 130 – pjäxan för hela berget

När K2 släppte en hel pjäxlinje för två år sedan gjorde man det med en unik utgångspunkt. För första gången hade ett pjäxmärke utgått helt och hållet från friåkning i konstruktionen av sina pjäxor, och inte alpin racing som de allra flesta andra märken. Friåkningspjäxan Pinnacle blev fort den mest omtalade pjäxan av K2:s modeller och en storsäljare världen över, mycket tack vare sitt gåläge och sina integrerade techfästen. Till vintern har K2 uppdaterat Pinnacle 130 med lite ny grafik och en hel del förbättringar under huven.

Pinnacle 130 är en kraftig pjäxa med gåläge, integrerade techfästen, ett kombinerat toppspänne och powerstrap som K2 kallar PowerBuckle och en formbar innersko från Intuition. En teknik som K2 valt att kalla Synchro Interlock låser ihop den kolfiberförstärkta bakkappan och gåläget för maximal kraftöverföring utan glapp. Sulorna är DIN-standard som original men går att byta ut mot gummisulor som säljs som tillval. Innerskon är ett samarbete med Intuition och värms enkelt upp och anpassas efter din fot.

Pinnacle kommer även i två lästbredder, 97 (LV) och 100 millimeter. Dessutom finns den även med mjukare flex, 110 och 100. Och självklart finns den även i dammodell men då under namnet Minaret, i flex 100 och 80.

Åka Skidor har testat Pinnacle 130 i en rad olika förhållanden, från stenhård svensk snökanonsnö till bottenlöst japanskt puder på Hokkaido. Det ska sägas direkt att Pinnacles fokus ligger på utförsåkningen. Det här är en styv och tung pjäxa med ett progressivt flex som ger bra kraft ut till skidan och dämpar ojämnheter bra, åkkänslan är på topp.

K2 Pinnacle 130 – pjäxan för hela berget

Uppför då? Även om Pinnacle har integrerade techfästen (för turbindningar med pins i tådelen, typ Dynafit eller Marker Kingpin) ska det sägas direkt att det här är ingen pjäxa för långa turer, den är som mest hemma på kortare hajker nära liftarna – något som ytterligare befästs av vikten på 2 375 gram per sko. Gåläget fungerar bra för sitt tänkta användningsområde och ger ett fullt tillräckligt utslag. Toppspännet, PowerBuckle, är en smart detalj som gör det enkelt att öppna upp powerstrapen när man ska gå, och sen är enkel att bara spänna tillbaka till samma läge snabbt och enkelt när man vänder utför igen.

Slutsatsen är att K2 skapat en bra pjäxa för offpist och sidecountryåkning där fokus ligger på utförskänslan. Pjäxan har ett bra flex och ger full kontroll över skidan. Dämpad och stabil är två ord som karaktäriserar Pinnacle 130. Passformen är tight och fin och passar svenska fötter bra. Thermoinnerskon från Intuition är en bra detalj som ger ytterligare komfort och anpassning eftersom den värms upp och formas efter din fot på 10 minuter i pjäxbutiken. En annan fördel är att den är betydligt varmare än en vanlig innersko, något som definitivt är en fördel på våra breddgrader. Kort och gott, det här en pjäxa med ett brett användningsområde som fungerar till det mesta, och som gör det bra. En äkta sidecountrypjäxa helt enkelt.

K2 Pinnacle 130

Vikt: 2 375 gram (per pjäxa)
Flex: 130
Lästbredd: 98 (LV) eller 100 mm
Pris: 5 300 kronor
Mer info: www.k2skis.com


Text: Åka Skidor • 2015-11-01
PrylarK2

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen