Reine Barkered hemma i Tegeforsen i Duved. Foto: Kalle Grahn

Prylar

Reine Barkered om konsten att välja rätt skidor

Hur tänker en världsmästare i friåkning när han väljer skidor? Åka Skidor tittade in i Reine Barkereds garage i Duved och tig reda på den saken.

Text: Kalle Grahn • 2017-12-29 Uppdaterad 2021-12-07

Sitt alias fick Reine Barkered under en tävling. Killen som satt med live feeden och direktrapporterade i sociala medier från tävlingen såg gång efter gång hur Reine stompade landningarna medan konkurrenterna en efter en, bokstavligen, föll bort. Namnet The Mayor of Stomptown föddes och fastnade. För att nå de framgångar Reine haft på Freeride World Tour så måste man såklart åka fort, hårt och sätta landningarna. Rätt material är en förutsättning.

– För att landa bra i hög fart så krävs det att skidan är styv från foten och bakåt. Är skidan mjuk i tailen får man inte det stöd som krävs, skidan viker i landningen och åkaren ”halkar” och landar på rygg, säger Reine.

Reine Barkered om konsten att välja rätt skidor
Familjen Barkered/Paaso har en gedigen samling outdoorprylar, och nummerlappar från FWT, i garaget. Foto: Kalle Grahn

På mjukare underlag tävlar Reine på Dynastar Legend Factory, med 117 mm under foten. Reine kör fort i fallinjen. Han menar att kraven på utrustningen för big mountain egentligen aldrig har förändrats trots att skidor generellt blivit avsevärt lättare och mer lättåkta.

– En skida för fart och höga påfrestningar måste få väga och innehålla lite material, gärna i en sandwichkonstruktion för att dämpa rätt. Stabilitet och trygghet är de viktigaste egenskaperna i en skida för mig, säger Reine.

Av samma anledning kör han med Langes racingpjäxor på fötterna istället för en friåkningsmodell, i alla fall på tävling och när det ska gås stort. 

Reine Barkered om konsten att välja rätt skidor
Foto: Kalle Grahn

– Bredden dog lite med rockerutvecklingen. En jämn rocker med mjuk övergång får bättre flyt vilket kompenserar för bredd. En snabb kantig rocker som några tillverkare kör med försämrar både bärighet och grepp på hårt underlag. Rent kosmetiskt är det bättre med lite mer moderata bredder när man plåtar och filmar så man kommer ner i snön och får upp snö i luften, berättar Reine.

Reines utrusningstänk är förstås en fråga om ”aquired taste”. Resonemanget lyder: hellre lite tungt och bökigt i skogen än att vara livrädd när det går fort.  

– Generellt tycker jag 100-110 mm är en bra allroundbredd för de flesta som åker utanför pisterna. Dynastar Legend X 106 funkar överallt för mig, kvicka, mer lekfulla än Factory och carvar fint i pisten, helt klart min favoritskida här på hemmaplan i Åre. Prioriterar man en lättåkt skida så är det bara att gå ner ytterligare något steg i bredd till 88 eller 96 – men inte jag, flinar Reine.

Hur använder då herr Barkered sina prylar? Kolla in hans säsongsedit från säsongen 2017 för hårresande bevis.

10 grymma nya skidor


Nygift och peppad: i huvudet på Reine Barkered


Text: Kalle Grahn • 2017-12-29
PrylarÅreDynastarFreeride World TourLangeReine BarkeredSkidorVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen