Blizzard med tillökning av Rustler 9 och junior-varianter

Prylar

Senaste nytt från ISPO 2018

Spana in de nyaste nya nyheterna bland nästa års prylar som presenterades i veckan på ISPO-mässan i München.

Text: Gabriella Edebo • 2018-02-02 Uppdaterad 2018-02-02
Senaste nytt från ISPO 2018
Tecnica Zero G Guide Pro i uppdaterat format

I veckan intog ISPO, världens största sport- och outdoormässa, de monstruöst stora hallarna i München för att visa upp nästa års nyheter för världen. Åka Skidor var så klart på plats och rapporterade bland annat live via Instagrams förträffliga story-funktion där vi mottog önskemål från läsare och visade upp prylhetsen i ett lättsmält och smidigt format.

Missade du att spana in @akaskidormag’s storys från ISPO? Misströsta icke för alla tre dagar ligger sparade som ”highlights” på Åka Skidors profil. Så nu kan du se de allra nyaste nyheterna och lite mer skruvade upptåg och iakttagelser från mässan om och om igen.

Trendspaning är såklart ett ämne som är svårt att undvika i sammanhanget och vår slutsats är att utvecklingen från de senaste åren fortsätter. Lätt ska bli lättare och helst ska man vara lättast. Men lika hållbart och bra att åka med. Framförallt på pjäxfronten händer det mycket med flera lovande nyheter på ingång.

Senaste nytt från ISPO 2018
Fischer Ranger Free 130 med mekanismen för gåläget på sidan vid översta spännet.

Pjäxor
Bland ett urval av nyheter står Fischers nya freeride-sko Ranger Free 130 ut med en lite unik lösning för spärren av gåläget som sitter under det översta spännet på pjäxans utsida och hela 55 graders gåläge.

Även Head lägger till en semilätt pjäxa med gåläge till sin Core-serie och den redan populära Tecnica Zero G Guide Pro har uppdaterats med ett nytt och lite kraftigare gåläge men blivit snudd på 300 gram lättare än nuvarande modell och väger till nästa vinter endast 1320 gram.

Arc’teryx har även de uppdaterat en redan existerande modell och lagt till en ny variant av sin Procline-pjäxa som nu ska vara mer utförs-orienterad.

Nordica lanserar en ny allmountaindojja med ordentlig prestanda trots den avskalade vikten och med en greppig Michelin-brandad gummisula och relativt smal läst.

Senaste nytt från ISPO 2018
Direkt från skidfabriken i Åre. Nyhet längst till vänster i bild med Fusion 95 och MotherTree 95 näst längst till höger.

Skidor:
Här kommer några nämnvärda nyheter men självklart finns det mer att spana in på de fastnålade händelserna på instagram-sidan. En generell trend bland lagg och plank verkade vara att lägga till fler bredder och varianter av tidigare storsäljare.

Extrem kommer till nästa år ut med den community-utvecklade skidan Mothertree med en ny bredd på 95 millimeter samt nya Fusion som ska täcka igen gapet mellan Project och Opinion.

Även Blizzard lägger till en smalare Rustler 9 (kring 90 mm under foten beroende på skidans längd) och Head med en Kore 99.

Ett intressant inslag var även Elans vikbara skida som nu är klar för produktion. Hur användbart det egentligen är att kunna vika ihop sina skidor och hur det påverkar åkegenskaperna låter vi tills vidare vara osagt men enligt uppgift ska konceptet ha gått hem hos flertalet militära organisationer världen över.

Bindningar:
Marker har tagit fram Alpinist – ett lättare och mer minimalistiskt alternativ till Kingpin. Tådelen har endast två fjädrar (jämför med Kingpins 6) men istället en annan anfallsvinkel för insertsen i pjäxan som sägs ska kompensera för det.

ATK FreeRaider 14 var ett annat intressant inslag på bindningsfronten med en redig men ändå relativt lätt konstruktion, DIN-skala på 8-14 och hela fem höjder på gåläget.

Senaste nytt från ISPO 2018
Arc’teryx Procline Boot, nu med mer prestanda utför
Senaste nytt från ISPO 2018
En närmare koll på det nya überlätta elektroniska lavinballongssystemet

Skydd:
En av mässans mest spännande nyheter var det nya systemet för batteridrivna ryggsäckar kallat Alpride E1 och som till nästa vinter kommer att finnas i en 30-liters variant från Scott. Uppblåsningsprincipen liknar de redan existerande systemen som Arc’teryx Voltair och Black Diamond JetForce, men är betydligt lättare (enbart systemet väger in sig på 1280g).

POC vill att fler ska använda ryggskydd och har därför tagit fram en ny och mer ventilerad variant för att inte överhettning ska upplevas som ett lika stort problem. Det är också väldigt lätt och smidigt men ska inte ha förlorat något skyddsförmåga till följd.

Övrigt:
Nya Oakley Prizm React var en av mässans stora snackisar och är kort och gott ett par skidglasögon med tre linser i ett. Med en enkel knapptryckning kan man ändra ljusgenomsläppet och hur mörk linsen är tack vare det inbyggda batteriet i ramen.

Även den nya belagsbehandlingen DPS Phantom som har kallats den nya evighetsvallan visades upp på plats. Tanken med Phantom är att medlet ska tränga in djupt i belaget och fungera som en grundvalla som ska hålla mer eller mindre för evigt. Perfekt för alla som inte vill behöva eller orkar valla och valla om med jämna mellanrum eller som bara vill ha ett bra grundglid som bas att toppa med mer dagsanpassad valla.

Förutom att samla på oss alldeles för många steg under dag hade vi ett särskilt mission: försöka ta oss in i Bogner-montern. Resultatet och fler gobitar från framtida kollektioner hittar du som sagt sparade highlights på Åka Skidors Instagram-profil @akaskidormag

Senaste nytt från ISPO 2018
På stilspaning i Bogner-montern

Observera att flera märken inte närvarade på mässan och därför inte finns med i varken stories eller denna artikel eftersom vi inte kunnat känna och klämma på prylarna. Detta omfattar exempelvis Salomon, Atomic, Armada och Dynafit.


Text: Gabriella Edebo • 2018-02-02
PrylarIspo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen