Lange XT3 Pro Tour väger 1 520 gram. Foto: Ludovic Chauchaix/Lange

Prylar 21/22

Lange XT3 Tour Pro – ny turpjäxa med låg vikt och full åkkänsla

De franska pjäxmästarna på Lange kommer nu med sin första, renodlade turpjäxa med låg vikt, XT3 Pro Tour.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-02 Uppdaterad 2021-12-07

Franska Lange har sedan man lanserade världens första skidpjäxa i plast 1962 varit synonymt med ren och skär prestanda. Otaliga medaljer har tagits med märkets karaktäristiska blå färg på åkarnas fötter, precis som ännu fler perfekta svängar med optimal passform och åkänsla. Den populära kategorin topptur har däremot varit något som Lange inte satsat på i samma utsträckning som flera av sina främsta konkurrenter. Visst, man har haft de fina modellerna i XT-serien med gåläge nu i några år men det är pjäxor som i första hand är inriktade mot hårdare friåkning där åkegenskaper utför prioriterats framför låg vikt och optimal funktion uppför.

Foto: Ludovic Chauchaix/Lange

Till säsongen 2021/2022 tänker fransmännen råda bot på den saken med den helt nyutvecklade Lange XT3 Pro Tour, märkets första dedikerade topptursojäxa. Den väger 1 520 gram, har 53 graders utslag på gåläget och det utan att (enligt Lange själva) göra avkall på åkegenskaperna utför. Hemligheten bakom den ekvationen stavas Dual Core, en teknik som innebär att man gjuter skalet i två olika hårdheter av plasten Grilamid hävdar man att man lyckats skapa samma åkegenskaper som i sina alpinpjäxor, men i en betydligt lättare konstruktion. Hemligheten bakom detta ska vara ett system som man kallar för Active V-Lock. Det är något förenklat en plastbit baktill som i åkläge förenar skalets fot med dess skaft och på så sätt skapar samma koppling mellan dem som i en alpin pjäxa, med samma flex och dynamiska retur som räcker för att driva breda och stora skidor. I gåläget lyfts plastbiten upp och skapar utrymme för pjäxan att få hela 53 graders utslag.

Lange XT3 Pro Tour, 1 520 gram med blå åkkänsla.
53 graders utslag på gåläget. Foto: Ludovic Chauchaix/Lange

Pjäxan har en kraftig Vibram-sula undertill som är kompatibel med alla bindningar som klarar standarden ISO 9523, som Salomon Shift och Marker Duke PT, och de flesta techbindningar på marknaden.

Lange XT3 Pro Tour kommer att finnas butik hösten 2021. Åka Skidor planerar att testa den och ett gäng andra modeller i samma viktklass nu i vinter, så håll utkik efter ett utförligt test vad det lider.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-02
Prylar21/22LangePjäxorPrylnyheterTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen