Topptursprylar

Guide: Matcha rätt skida och pjäxa för topptur

Rätt kombination av skida, bindning och pjäxa kommer göra att din topptursutrustning fungerar mycket bättre som helhet.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-19 Uppdaterad 2021-02-19

Och nej, vi pratar inte om färgmatchning. Visst kan det vara nog så viktigt att se till att dina bindningar har exakt samma färgnyans som dragkedjan på din nya jacka. Men det är betydligt viktigare att dina skidor, bindningar och pjäxor fungerar bra tillsammans. Oavsett färg. För det är allt annat än självklart.

Matcha rätt

Dina pjäxor och skidor är en enhet som behöver lira med varandra för att du ska få bäst prestanda på berget. En lätt pjäxa kommer aldrig kunna ge den kraft som behövs för att driva en tyngre skida. På samma sätt kommer en tyngre, mer kraftfull pjäxa att trycka igenom en lättare och mindre skida.

Upplevelsen kan antingen bli att pjäxan känns som en gummistövel utan att skidan knappt böjs, eller att skidan känns alldeles för fladdrig bara för att pjäxan ger för mycket hävarmskraft. Olika produkter som var för sig kan vara de bästa i sin klass behöver inte nödvändigtvis fungera bra tillsammans.

En bra tumregel är att pjäxan ska väga lite mindre, 100-200 gram på ett ungefär, än skidan för att paketet ska fungera bra ihop. Det här är givetvis ingen exakt vetenskap men något som kan ge en antydning till om hur din utrustning kommer att upplevas på berget.

Det går självklart bra att blanda mellan olika märken och tillverkare, men se till att produkterna i fråga kommer från någorlunda samma sida i katalogen. Produkter ur samma kategori är tänkta för liknande användningsområden och fungerar därför ofta bra att kombinera.

Här följer några exempel på kit som passar bra tillsammans.


LÄTT

Utrustning för långa turer i högalpin terräng.
Låg vikt och snabba övergångar mellan uppförs-
gång och åkläge prioriteras.

DALBELLO Quantum Asolo Factory

Superlätt pjäxa på under kilot. Saknar plös för att få maximalt slag på gåläget, hela 65 grader, och för att snabba på övergångarna mellan gång och åkning.

6 995 kronor

Dynafit Superlite 150

Superlätt techbindning i aluminium på 150 gram (det hörs lite på namnet) som ändå är väldigt stabil utför. Fyra höjder på gåläget och kan köras både med eller utan stoppers.

5 399 kronor

Dynastar M-Tour 99

Bred och lätt, 1 200 gram, topptursskida med 99 millimeters midja och i en lätt men ändå relativt dämpad konstruktion. Smidig uppför men bjuder ändå på bra åkegenskaper utför.

8 500 kronor


MELLAN

För dig som vill ha lätta prylar men ändå värde-
sätter utförsåkningen lite mer och söker prylar
som både är trygga och bra att åka med.

Dynafit Hoji Pro Tour

Lätt, 1 450 gram, och stabil pjäxa med en unik lösning på gåläget som är extremt enkel att byta mellan gång och åkning. Hela 55 graders gåläge men ändå bra och stabil känsla utför. Nackdelen är att den endast funkar med techinserts.

6 499 kronor (W)

ATK Free Rider

Kraftig, stabil och rejält vridstyv techbindning med imponerande låg vikt på 360 gram som även fungerar bra ihop med rejält breda skidor. Hela fem lägen på hälhöjaren dessutom.

6 299 kronor

Faction Agent

Favorit i Åka Skidors toppturstest 2020. Lätt konstruktion på 1 720 gram fylld med mängder av åkglädje. Gå upp till toppen och var precis hur kreativ du känner för på vägen ner. Det här är verkligen friåkarens topptursskida.

7 800 kronor


ÅKNING

Prylarna för dig som sätter åkningen i både det första
och andra rummet men ändå vill kunna gå till dina puderåk mellan varven.

Lange XT3 130

Friåkningspjäxa med gåläge i tvättäkta PU-plast för optimala åkegenskaper och formbar innersko i Ultralon. Bra gåläge och Gripwalk-sula. Vikten på 1 790 gram är imponerande för en pjäxa med så fina åkegenskaper. En pjäxa så bra att du kan åka Freeride World Tour med den, och gå på stighudar till toppen av åket.

6 495 kronor

Salomon S/Lab Shift MNC 13

Salomons gränsöverskridande friåkningsbindning fungerar som en normal alpinbindning när du åker lift och förvandlas till en techbindning när du går uppför. Väger 880 gram och är kompatibel med de flesta sultyper på marknaden.

5 500 kronor

Head Kore 105

Heads klassiska Kore är tillräckligt lätt (1 925 gram) för att gå uppför med men tillräckligt stabil och bred under foten för att åka en hel säsong i de flesta snöförhållanden som bergen kan utsätta dig för.

8 799 kronor


Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-19
PrylarATKBindningarDalbelloDynafitDynastarFactionHeadHead KoreLangePjäxorSalomonSkidorTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top