Ingemar Stenmark iförd hockeyhjälm från Jofa under VM 1987 i Crans Montana. Foto: David Cannon/Getty Images

Skidor

Elan dammar av Ingemar Stenmarks gamla skidor

Skidmärket Elan firar 75 år med tre jubileumsmodeller, varav en spikrak retroskida.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-03-03 Uppdaterad 2021-03-03

80-talet är känt för sina raka skidor och unika modetrender. Skidorter översvämmade med neonfärger, passande snitt och vilda stilar som visade skidåkningens attityd. Behöver vi ens nämna Skidklubben Samurajerna från Hökarängen i filmen Snowroller från 1985?

80-talet var även gyllene era för Elan och deras skidor. När den ursprungliga Elan RC Comprex X introducerades slog skidan ner som en bomb och var den modernaste skidan i tävlingsvärlden. Skidåkare i världsklass – som Ingemar Stenmark, Bojan Križaj och Mateja Svet – vann VM-tävlingar, kristallpokaler och världscupssegrar med dem under pjäxorna.

Den här säsongen firar Elan 75 år med tre skidor och toppar dem med retrografik som de hämtar från just säsongen 1987/1988.

SLX Fusion X är en carvingskida för korta och dynamiska svängar. Wingman Fusion X är en all mountain-skida som inte gör bort sig i offpisten men ändå klarar av kraftfull carving i pisten.

Skidorna är konstruerad med Comprex X för exakt respons och acceleration i svängen, maximal kantkontakt och optimal vibrationsabsorption (eller »vibrasjonsdempere« som Ole Bramserud skulle sagt i ovan nämnda film). Skidorna har högkvalitativa aluminiumlager, glasfiberlaminat och titanförstärkningar för ökad vridstyvhet.

Elan RC Comprex
Elan SLX Fusion
Elan Wingman 86 CTi Fusion X

Men den roligaste nyheten är den tredje skidan är Elan RC Comprex Flat. Det vill säga en rak skida i samma stil som från tiden innan carvingskidan gjorde sitt intåg.

Genierna på Elan har alltså återskapat en av de mest ikoniska skidorna i den svenska skidhistorien, inte bara i retrodesign på ovansidan av skidan, utan också i rak modell och prestanda. Helt enkelt en skida för hård åkning av den gamla skolan i välpreparerade pister för den avancerade åkaren. Slå ihop pjäxorna, böj på knäna och kasta dig ut i pisten med vickande höfter.

Vintern 2020/2021, efter så många år, ser vi fram emot att denna skida ska ge mycket roligt tillbaka till skidåkningen. Inte bara i retroinspirerad form och design, utan även i åkstil. Så nu kan du (försöka) känna dig som Stenis med ett par raka skidor under pjäxorna. De ä bar å åk.


Text: Tobias Ivarsson • 2021-03-03
PrylarElanIngemar StenmarkSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen