Foto: Emrik Jansson

Bindningar

Köpguide: Så väljer du rätt bindning för din åkning

Vilken bindning bör du välja till dina nya skidor och vilka olika typer finns det? Åka Skidor reder ut vad som gäller.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-03-25 Uppdaterad 2021-12-14

På bara några få år har utbudet av olika bindningstyper mångdubblats, precis som huvudvärken för dig som köpare över vad du ska välja. Alpinbindningar med gåläge har blivit allt vanligare, så även mängden techbindningar, dessutom har de senare fått kraftigare varianter med högre DIN-skala och elastisk utlösningsfunktion. Att välja rätt bindning har med andra ord blivit svårare och mer komplicerat. Låt Åka Skidor guida dig till rätt köp.

Frågor innan köp

För att kunna välja rätt bindning bör du ställa dig själv några frågor:

• Vilken skida ska du montera bindningen på?
• Hur åker du, vad har du för åkstil?
• Kommer du något uppför eller åker du enbart lift?
• Hur mycket kommer du att gå?
• Hur långt kommer du att gå? 
• Kommer du att åka mestadels liftbaserad åkning, eller kommer du att gå på platser som inte har någon lift?
• Hur mycket är du beredd att kompromissa med åkegenskaperna utför? 
• Är låg vikt viktigt, eller helt ointressant? 

Ställ dig de här frågorna innan du går in i din skidbutik och chanserna ökar att du kommer ut därifrån med rätt bindning för din åkning.

Alpinbindning

Den klassiska utlösningsbindningen för alpin skidåkning som förfinats sedan den uppfanns på 1950-talet. Här prioriteras kraftöverföring, säkerhet och utlösningsegenskaper. Egentligen är valet hyfsat enkelt – och här måste du vara ärlig mot dig själv – om du inte har tänkt att gå uppför med dina skidor, välj en vanlig alpinbindning utan gåfunktion. Inga konstigheter. Det är det valet som ger bäst prestanda utför.

Sitter som standard på alla skidmodeller som säljs i paket med systembindningar. Eller går självklart att köpa lös i en uppsjö olika varianter.

Hybridbindning

Bindningar som mixar utförsfunktionen hos en alpinbindning med gåfunktionen hos en techbindning. I dagsläget handlar det om Salomon Shift eller Marker Duke PT. De kräver en pjäxa med techinserts för att kunna gå med men för “vanlig” åkning fungerar de ihop med en alpinpjäxa utan inserts.

Techbindning

Lätta turbindningar med stift i tå och (oftast) häldel som fäster i dedikerade techinserts i pjäxan. De ger en oöverträffad gåfunktion och är det rätta valet för längre turer. Däremot är utlösningsfunktionen och elasticiteten inte i klass med alpina bindningar och bör därför användas med försiktighet till liftburen åkning, även om de givetvis fungerar till det. Finns i många olika varianter, från fjäderlätta skimo-bindningar på ner mot 100 gram till mer friåkningsinriktade modeller med bromsar och DIN-certifierad utlösningsfunktion. Om bindningen inte har skidbroms bör den kompletteras med en leash som fästes i pjäxan.

Kallas även Low Tech, TLT, Pintech eller Pin.

Rambindning

Enkelt förklarat en “vanlig” bindning som sitter ovanpå en platta (ram), där hela plattan kan tas loss i hälen för att kunna gå med. Tiden och utvecklingen har sprungit ifrån rambindningarna lite och rekommenderas numera främst till dig som vill testa på topptur innan du skaffar mer dedikerade prylar.

Insatsbindning

En mekanisk insats/adapter som klickas i en standard alpinbindning, varvid man sedan klickar bindningen i insatsen och kan gå uppför. Var länge det enda alternativet för friåkare som ville ta sig till åk bortom liftarna, något som de flesta av dem minns med obehag. Ståhöjden var enorm, precis som vikten och att gå på skrå var knappt ens att tänka på. Rekommenderas nuförtiden enbart till folk med självskadebeteende.

Foto: fulltiltskiboots.com

Vilken sula passar till vilken bindning?

Numera finns det flera olika normer för gummisulor på alpinpjäxor som förutom att vara lite högre än traditionella DIN-sulor, även har en kurvning (rocker) som gör att de inte passar i alla bindningar.

DIN/ISO 5355 Klassisk alpinstandard. 19 millimeter hög, plus/minus en millimeter.
GripWalk Har en plastplatta under tån för att funka bra med bindningens AFD-platta (Anti Friction Device) och lösa ut i rätt läge. Kan köras med både techbindningar, rambindningar och vissa alpinbindningar.
Walk To Ride En standard som påminner om GripWalk men som är på väg att fasas ut av skidbranschen. Dock inte 100 procent kompatibel med GripWalk så kolla noga innan bruk.
Standard toppturssulor enligt ISO 9523-norm (De flesta dedikerade turpjäxor) Hel gummisula med kraftigt mönster, utan plastplatta under tådelen. 28 millimeter hög, plus/minus fem millimeter. Bör endast användas ihop med techbindningar på grund av friktionen mellan pjäxa och bindning som kan plåga sönder de starkaste av korsband.
MNC (Multi Norm Compatible) Bindningar som fixar alla dessa standards. Har uteslutande en höj- och sänkbar tådel samt en flytande AFD-platta.

Vissa bindningar har en tådel som kan justeras i höjdled och därmed funkar med flera olika system. Är du det minsta osäker, rådfråga din skidbutik vad som gäller och om din kombination av pjäxor och bindningar är kompatibel. Även om du kan klämma ner din pjäxa i bindningen betyder inte det att allt funkar som det ska och ger rätt fasthållning och/eller utlösningsfunktion.

Läs mer:

Guide: rätt sula till rätt bindning

Foto: Emrik Jansson

Vad ska jag ställa in mina bindningar på?

Att ställa in en bindning på rätt DIN-värde är en halv häxkonst och beror på en rad variabler som din vikt, sullängden på dina pjäxor, din åkstil, vilken terräng du åker i, vilka skidor du åker på, modell på pjäxor och vilka bindningar det gäller. Även platsen du åker på spelar in, du behöver med andra ord inte ha bindningarna lika hårt skruvade i barnbacken i Sälen som utför Nordsidan av Aiguille du Midi, där utlösningsförmåga är den sista egenskapen hos dina bindningar som du funderar på. Att ge en generell indikation är snudd på omöjligt. Är du det minsta osäker, gå till en proffsig skidbutik och be om hjälp.

Guide: ställ in bindningarna rätt

Ordlista

DIN 

En standardiserad och testad skala för bindningens utlösningsvärde. DIN = Deutsches Institut für Normung. Helt enkelt det tyska standardiseringsverkets standard, som antagits av den internationella skidindustrin, för att mäta den kraft som krävs för att en pjäxa ska lösas ut ur bindningen. Det är alltså de siffervärden som du ser i fönstret på din bindning. Notera att vissa turbindningar kan ha ett utlösningsvärde motsvarande DIN men som inte är certifierat.

Elasticitet

En bindningsfunktion där pjäxan kan röra sig i sidled i tå- eller häldelen och sedan komma tillbaka till utgångsläget utan att bindningen löser ut. Detta ger en säkrare bindning eftersom den inte löser ut vid minsta slag och därför kan ställas på ett lägre utlösningsvärde. 

Video: Cody Townsend går igenom olika typer av bindningar


Text: Tobias Liljeroth • 2021-03-25
PrylarBindningarköpguidePrylguide

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top