Carv. En smart sula för pryltokiga skidåkare.

Gadgets

Carv är den digitala skidcoachen i dina pjäxor

En skidcoach i pjäxan? Japp. Den sensorstyrda sulan Carv känner av hur du åker i realtid.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-10-21 Uppdaterad 2021-12-07

– Number 9, bend your knees please, säger skid-instruktören till Stig-Helmer i den klassiska scenen av Snowroller

Men hur är dina svängar? När tog du en lektion senast? I vinter behöver du inte registrera dig på école de ski för några otroligt dyra lektioner, utan kan skaffa dig en bärbar skidinstruktör. En smart kombination av välplacerade sensorer på en sula och en smartphone-app är din nya bästa vän för perfekta carvingsvängen. Carv är en sulformad insats som du lägger under innerskon och en batterienhet som räcker för tre dagars åkning innan den måste laddas igen. De passar alla pjäxor och är lätta att ställa in genom att vicka på tårna och flytta runt foten över 72 9-axlade 3D-trycksensorer som du synkar med appen. Efter det väljer du vilket AI du vill ha som instruktör i form av Samantha, Alex eller Arthur. De övervakar din balans, kantning, rotation och tryck och ger dig ljudcoachning i realtid. Varje korrekt sväng får en trevlig »Ping!« eller en kommentar som »Center yourself« eller »Your weight is too much on your inside ski«, liksom motiverande nonsens som som »You got this!« och »Go get ‘em tiger!«.

Det är en mycket smart teknik som ger exakta uppgifter om hur du åker skidor. Vissa användare kommer att tycka att uppgifterna och utvärderingen är lite för ärlig för sina egon, men den är väldigt exakt. Feedbacken levereras med en sekunds fördröjning vilket kan vara förvirrande till en början. Men om du är nybörjare är avsnittet om balans särskilt användbart. Carv är bäst för mellangoda till avancerade åkare – eller de som tror att de är det – och som älskar data. Funkar den då? Det korta svaret är: ja. Med så mycket datainsamling om din skidåkning, inklusive komplett kartläggning och statistik för varje åk du gör, är Carv utan tvekan ett otroligt hjälpmedel. Det kommer att hitta dina svagheter och hjälpa till att utveckla din teknik. Appen är direkt riktad mot pistens prestanda, men som backcountryåkare behöver du inte vara avundsjuk. Det smarta teamet av utvecklare på Carv arbetar redan med offpistversionen.

getcarv.com


Text: Tobias Ivarsson • 2021-10-21
PrylarPjäxorPrylnyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen