Smidiga men ändå robusta ställ.

Prylguide

Prylguide: 9 skalställ för damer

Stil och funktion på berget är inte längre två saker som är vitt åtskilda. snarare tvärtom. Här är 9 skalställ för damer som styrker det.

Text: Åka Skidor • 2021-12-02 Uppdaterad 2021-12-02

Stellar Equipment Free Shell

Lätt, stilrent och precis lagom fullmatat ställ för fri-åkning i 3-lagers Dermizax NX med en passform som är rymlig utan att vara bylsig. Extra pluspoäng för långa bibs med dubbla lårfickor.

Jacka 4 295 kronor
Byxa 3 995 kronor


Elevenate Free Tour

Topptursinriktat ställ där jackan är gjord i 3-lagers Gore-Tex Active för att stå emot vind och väta och ändå andas bra medan byxorna är tillverkade i fyrvägsstretch för full rörlighet när du går uppför.

Jacka 5 000 kronor
Byxa 2 800 kronor


Picture Mt Xpore

Picture är ett franskt märke som sedan starten satsat stenhårt på ett hållbart miljötänk som genomsyrar allt de gör. Friåkningsstället Xpore är tillverkat i delvis återvunna biobaserade material och Pictures eget, enligt dem själva ekovänliga, membran som ger en vattenpelare på 25k och 20k andningsförmåga.

Jacka 5 899 kronor
Byxa 3 799 kronor


Klättermusen Brage 2.0

Årebaserade Klättermusen satsar stort på skidåkning och toppturer med sin nya Brage. Ett slitstarkt 3-lagersställ i återvunnen polyester med stretch för ökad rörlighet och smart förstärkning på utsatta ställen.

Jacka 6 800 kronor
Byxa 5 800 kronor


Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro

Lofoten är en ultraklassiker i skidvärlden och har uppdaterats åtskilliga gånger genom åren. Sytt i 3-lagers Gore-Tex Pro. Byxor med lång ventilationsdragkedja och avtagbar bibdel. Jackan finns både som anorak och med traditionell, hellång dragkedja.

Jacka 8 499 kronor
Byxa 6 499 kronor


Helly Hansen Infinity Shell

Ett lätt ställ för friåkning och toppturer som andas extremt bra. Tillverkat i Hellys Lifa Infinity som är ett membran helt utan kemikalier och som dessutom inte behöver någon form av kemisk behandling efter användning eller tvätt.

Jacka 7 500 kronor
Byxa 5 000 kronor


Peak Performance W Vertixs

Anorak och bibs i säsongens gulaste färg med skönt lös passform och paneler i fyrvägsstretch för extra rörlighet. Yttertyg i Hipe håller dig torr i alla lägen.

Jacka 5 000 kronor
Byxa 4 000 kronor


Sweet Protection Crusader X

Stryktåligt ställ för friåkning med oslagbar stil och noll kompromisser, sytt i Gore-Tex. Höga bibs både värmer skönt och ger en dos extra skydd mot elementen.

Jacka 5 999 kronor
Byxa 4 999 kronor


Haglöfs Vassi Gtx Pro

En modern klassiker och ett suveränt ställ för friåkning och topptur med rätt detaljer. 3-lagers Gore-Tex Pro är både lätt och stryktåligt. Långa, fasta bibsbyxor med rejäla ventilationskedjor är en höjdare.

Jacka 7 000 kronor
Byxa 5 800 kronorVad är 3-lager?

Vad är 3-lager?

Det är mycket tjat om 3-lager på de här prylsidorna. Det innebär helt enkelt en materialkonstruktion där tre olika funktionsmaterial är sammanfogade till en enhet. 

Längst ut finns ett yttertyg som skyddar mot väder, vind, slitage och dessutom ska se bra ut. Yttertyget impregneras för att inte suga åt sig fukt.

Innanför det hittar vi kärnan, membranet. Det är det som ger plagget sina vind- och vattenavstötande egenskaper. Membranet är poröst med håligheter som är mindre än en vattendroppe men större än en vattenmolekyl, vilket gör att tyget kan »andas« ut svett inifrån samtidigt som det håller tätt mot väta utifrån.

Längst in har vi sedan ett skyddande foder som finns där för att dels skydda membranet mot skav, men även ge bäraren komfort. Ibland är fodret lätt flossat, som en fleece, för att ge lite extra värme utan att bli onödigt tungt eller tjockt.

Ett plagg i 3-lagersmaterial är alltså tunnare än ett i 2-lagers där innerfodret inte sitter fast mot membranet på insidan. Därför är toppmodellerna som ska användas mer aktivt i princip alltid tillverkade enligt 3-lagersprincipen.


Text: Åka Skidor • 2021-12-02
PrylarNorrønaPeak PerformanceskidkläderStellar Equipment

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen