media-pjaxor_topptur_21

Pjäxor

Prylguide 21/22: lätta toppturspjäxor med åkkänsla

Åka Skidors pjäxguru har valt ut 5 lätta pjäxor för topptur som inte kompromissar på åkegenskaperna.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-23 Uppdaterad 2021-12-23

För inte länge sedan var du tvungen att välja mellan låg vikt eller åkegenskaper i en pjäxa för längre toppturer, det var två saker som sällan förenades i ett och samma paket. Snabbspola fram till säsongen 21/22 och det är mer eller mindre självklart att en pjäxa på under 1 500 gram fungerar alldeles utmärkt att åka med. Förbehållet att din kombination av pjäxa, bindning och skida lirar tillsammans vill säga. Det här är pjäxor som förenas bäst med en techbindning och en lätt, och lite kortare, skida utan metall.


Tack till Sveriges bästa bootfitter Christian Kalmendal på Åre Skidsport för tips, input och skönt häng. areskidsport.se

Dynafit Radical Pro W

Dynafit har tagit gåläget från jättesuccén Hoji Free, kallad Hoji Lock, och satt det på en ny, lättare pjäxa på 1 270 gram som passar bättre för längre och lite hårdare turer, och lättare skidor. Så nu kan du njuta av 60 graders gåläge och snabba byten från gång till åkning i en pjäxa med generös topptursläst.

Läst 103,5 mm
Flex 110
Vikt 1 270 g
Pris 6 300 kronor

Dynafit Radical Pro

Just det. Självklart får toppturande herrar ta del av samma godsaker som damerna i den skrikgula Radical Pro. Hoji Lock, 60 graders utslag på gåläget och 120-flex.

Läst 103,5 mm
Flex 120
Vikt 1 400 g
Pris 6 300 kronor

Dalbello Quantum Free Asolo Factory 130

Om det är något som saknats i Dalbellos i övrigt fina utbud av pjäxor så är det en turpjäxa i mellanviktsklassen, vilket den nya Quantum Free-serien råder bot på.

Grunden är ett skal i två halvor som limmats ihop för att kunna ge ett riktigt bra hälgrepp som annars inte är möjligt med en liknande cabrio-konstruktion. Pjäxan saknar även flextunga för att ge hela 65 graders utslag uppför och flexet utför sköts istället av en kil i bakdelen. 

Dammodellen 105 W har exakt samma funktioner men med ett 105-flex.

Läst 100 mm
Flex 130
Vikt 1 250 gram
Pris 6 000 kronor

Lange XT3 Tour Pro

Franska Lange är kända för sin försiktighet med att lansera nya modeller, så när de äntligen kommer med en lätt turpjäxa så är det något alldeles extra, vilket förtydligas av den klassiska, Lange-blå färgen. XT3 Pro Tour är tillverkad i Grilamid, har en full Vibramsula, väger 1 520 gram och har ett gåläge på imponerande 53 grader. Ett flexindex på 130 och en 99 millimeter bred läst visar att det här är en pjäxa som inte kompromissar på något, varken uppför eller utför.

Läst 99 mm
Flex 130
Vikt 1 520 g
Pris 6 999 kronor

Tecnica Zero G Tour Pro

Vissa saker behöver inte uppdateras varje år för att vara aktuella, som superklassikern Zero G. Här finns bara funktion, prestanda och 55 graders gåläge i ett lätt paket som passar för både långa och korta turer, och kanske rent av en dag i liftsystemet ibland. 

Läst 99 mm
Flex 130
Vikt 1 320 g
Pris 7 999 kronor


Topptursflex

Många turpjäxor anges med samma flexindex som pjäxor utan gåläge. Ta detta nummer med en nypa flingsalt, det är nämligen oftast en god del mjukare än motsvarigheten på pistpjäxor. Dels för att de lättare plaster och material som används i turpjäxor inte är lika styva men även för att lättare, och oftast mjukare, skidor för topptur inte klarar av att köras med en hårdare och tyngre pjäxa utan att överbelastas. Där är det viktigt att pjäxa, bindning och skida matchar varandra i vikt, flex och prestanda.

Se det som att 130 i flex anger att en pjäxa är toppmodellen i serien och utgå därifrån. Sedan kan du alltid göra modifieringar till en viss gräns för att styva upp flexet något, men det är en helt annan sak och fortfarande inget som påverkar att lättare plastmaterial som Grilamid, som används i många turpjäxor, uppför sig något annorlunda vid belastning än klassisk PU-plast.

Som vanligt, rådgör alltid med din bootfitter om du är det minsta osäker.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-23
PrylarDalbelloDynafitLangePjäxorTecnicaTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen