Utrustning

Guide: Att tänka på när du köper begagnade skidor

Skidåkning har en tendens att snabbt bli kostsamt. Här är några tips du ska tänka på när du ska köpa begagnade skidor.

Text: Gabriella Edebo • 2022-03-17 Uppdaterad 2022-03-17

Varje år kommer skidföretagen ut med en ny modell och allt som oftast står man där och suktar efter par splitter nya lagg. Tyvärr kostar skidor som en halv månadslön vilket gör att man inte alltid har råd att köpa splitter nya. Därför kan det vara en sund idé att kanske titta på fjolårets modell eller till och med ett par begagnade skidor. 

Bor du på en skidort av större modell finns det ofta sponsrade åkare som efter säsongens slut behöver bli av x antal par skidor för att göra plats för kommande modell. Plus att det 2022 också finns en betydligt större andrahandsmarknad för skidor än tidigare, i synnerhet på nätet med många skidor i omlopp från ”vanliga” privatpersoner.

Det kan betyda billiga skidor – trots att de kanske bara används ett fåtal åk. Sedan finns det skidbutiker som kan sitta inne på hyrskidor de vill bli av med vilket kan bli en billig affär.

Det finns dock vissa saker du ska tänka på om du funderar att köpa begagnade skidor – saker du ska ställa i relation till priset. 


Formen på skidorna

Börja studera båda skidorna. Ser de likadana ut eller är det så att en av skidorna har fått sig en rejäl törn och kanske omformat sig en del?
Ställ skidorna mot varandra och leta efter skillnader. På ett par traditionella skidor är det lättare att se differenserna, men på ett par skidor med rocker kan det vara svårare att se. Var noggrann. 

Foto: Oskar Enander

Repor eller hål i belaget

Alla skidor som använts vid åkning kommer ha någon form av repor i belaget – frågan är bara hur djupa de är. Grunda repor kan du enkelt fixa genom att lämna in skidorna för lagning alternativt lösa själv. Djupa repor däremot, repor eller hål som gjort kärnan synlig är inte bra eftersom vatten och smuts kan ha förstört kärnmaterialet. Detta gör dem bortom räddning och därmed inget att lägga pengar på – oavsett pris. 

Foto: Tobias Liljeroth

Stålkanter

Repor i stålkanten behöver inte betyda allt för mycket, men tänk på att ju mer repor en stålkant desto svårare blir de att slipa.
Har stålkanten delvis lossnat från basen eller sidan på skidorna bör du dra öronen åt dig. Det går kanske att laga men det kan komma att kräva omfattande reparationsarbete beroende på hur trasigt det är, och det kommer i slutändan påverka körbarheten. 

Letar du efter racingskidor så kontrollera hur mycket av kanten som finns kvar. Stålkanter som slipas ofta blir naturligtvis mindre och vid frekvent slipning kan en stålkant vara så tunn att den bara har några fåtal åkdagar kvar, trots att övriga skidan ser fin ut. 

Foto: Kevin T McHugh

Bindningarna

Det vanligaste är att begagnade skidor säljs med bindningar och då är det viktigt att kontrollera om de passar din skostorlek och dina behov. Det är inga större svårigheter att flytta bindningar men se om det redan finns existerade hål som passar dig. Får många hål i en skida gör nämligen att strukturen på skidan försvagas. Vrid och skaka på bindningarna och försöka kolla om något sitter löst.

Bindningar tenderar att ha längre livslängd än skidor. Därför behöver ett par äldre bindningar på ett par nyare skidor inte betyda att de är värdelösa. 

Foto: Gabriella Edebo

Delaminering

Delamingering är det som sker när de olika skikten på skidan lossnar från varandra. Känn med fingertopparna ut med skidan och studera om delaminering har börjat ske på något ställe. Har det börjat ske är det egentligen bara en tidsfråga innan större delar lossnar och därför något man bör se upp med. 


Text: Gabriella Edebo • 2022-03-17
PrylarBegagnatBelagguideköpguidePrylarRostSecond handSkidorStålkanterTips

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen