Caroline Strömberg testar vårslask i Västra ravin i Åre. Foto: Emrik Jansson

Skidtest

Skidtest 21/22: Allmountainskidor för damer

12 skidor som levererar prestanda över precis hela berget, optimerade och anpassade för att ge skidglädje till lättare åkare.

Text: Åka Skidor • 2022-01-07 Uppdaterad 2022-01-09

Armada ARW 106 UL

Mått 133-106-123 mm
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 19,5 m @ 172 cm
Pris 6 800 kronor 

Det är viktigt att komma ihåg att allmountain inte är i närheten av samma sak som all weather och all terrain. Och det innebär ju att en och samma skida kan prestera helt olika beroende på förutsättningarna. Det är den här skidan ett bra exempel på. I återfrusen slask var den något av en utmaning att manövrera även om den gav en helt okej upplevelse ändå.

Men när omständigheterna var de rätta (för den här skidan) blev det annat ljud i skällan. Då, med ett mjukare, något mer förlåtande underlag, blev det plötsligt riktigt kul att skicka in den i sväng och det tog inte lång stund innan man kände sig som bättre kompisar. I takt med att fluffet ökade och skidans fina flyt blev än mer uppenbart, blev vi till och med riktigt bra polare.

»Kul, bra flyt, smidiga in i sväng i bra snöförhållanden.« Caroline Strömberg

För vem Den som vill känna sig riktigt j*kla bra på de bra dagarna.

För vad Bra snöförhållanden.

Atomic Maven 93 C

Mått 127,5-94-111,5 mm
Längder 156, 164, 172 cm
Radie 17,9 m @ 172 cm
Pris 7 000 kronor 

En av testets mest uppskattade skidor, sannolikt för att den verkligen ger skäl för sin plats i allmountain-kategorin. Här får man en skida som skär upp pisten som den vassaste av filéknivar samtidigt som den flyter mjukt och fint i offpisten och klarar av rappa svängar i skog.

I pisten är den lättsvängd och man får upp den på kant utan några som helst svårigheter. Den är stabil även i branta partier och utanför pisten är den frejdigt lekfull och ställer upp på alla tänkbara upptåg. Perfekt skida för någon som vill ha en skida att utvecklas med under många år. Dessutom lätt och smidig.

»Lekfull och stabil, min favorit i testet!« Anna Jonsson

För vem Glada toppturare och true allmountain riders har en riktig trotjänare att investera i här inför framtidens kommande äventyr.

För vad True allmountain.

Black Crows Atris Birdie

Mått 136-108-123 mm
Längder 160, 169, 178 cm
Radie 20 m @ 169 cm
Pris 7 400 kronor 

Här har vi en skida som kräver en stund för att komma underfund med, framför allt om man inte är inställd på full rocker. Den första känslan är nämligen att den ligger någonstans i mitten av mellanmjölk. Den funkar strålande i lagom fart och med lagom mycket sväng. Men sen, när man kalibrerar om sig till full rocker och börjar sladda skidorna hyfsat plant och liksom flyter fram, då blir det riktigt skoj.

Bäst mår skidan när den åks på i puder eller i slask. Här trivs den bättre än på återfrusen, hård snö. Den fixar i och för sig det också men då får man kämpa lite mer.

»Jag får aktivera mitt flow-mode, då blir vi vänner.« Caroline Strömberg

För vem Lekfulla puderjägare, tekniken är mindre viktig för den här typen av skida.

För vad Det fluffiga pudret.

Elan Ripstick 94 W

Mått 136-94-110 mm
Längder 146, 154, 162, 170, 178 cm
Radie 16,2 m @ 170 cm
Pris 5 499 kronor 

Say hello to my little friend. Det här är en riktig solstråle som gillar när det är glatt och härligt. En av de smalare skidorna i kategorin och med det följer att den bäst kommer till sin rätt i ren pist. Väl där blir man inte besviken och den bjuder på mycket trevliga svängar av blandade storlekar. Skidan är lätt och tar sig enkelt in i sväng och har ett bra grepp även när det är isigt. I lite högre hastigheter lider den lite av den lätta vikten och kan bli något fladdrig. 

Lekfullheten har den med sig överallt och här får man en skida som har fin balans i luften vid hopp och dropp. Den ligger bra även i offpisten men riktar sig främst till åkare som prioriterar pistegenskaper före surfigt flow.

»Roliga, lekfulla och poppiga.« Anna Jonsson

För vem Åkare som vill ha rolig och lättsam åkning.

För vad Glad och mysig skidåkning över hela berget.

Extrem Mother Tree 105

Mått 133-105-121 mm
Längder165, 172, 179 cm
Radie 18 m @ 172 cm
Pris 6 999 kronor 

Lätt skida för den lättare åkaren som vill ha något för hela berget. Mother Tree 105 positionerar sig precis där åkaren får någonting bra på varje ställe. I offpisten flyter den bra i snön och man behöver aldrig vara rädd för att skidan ska gräva ner sig. Det känns som att man hela tiden har grym balans och den kommer lätt in i sväng även i mycket snö.

I pisten är den trygg och stabil. Den går bra på skär och fixar både långa och korta svängar riktigt bra. Även greppet sitter som en smäck och börjar det gå fort, ingen fara, den fixar det också.

»En av favoriterna i testet.« Anna Jonsson

För vem Medelgoda åkare och uppåt.

För vad För allt. Både hård carving och lek funkar.

Fischer Ranger 102 FR

Mått 138-103-128 mm
Längder 156, 163, 170, 177, 184, 191 cm
Radie 19 m @ 177 cm
Pris 5 995 kronor 

Stilig skida som kräver att man stryker den lite medhårs för att få den dit man vill. Men gör man det så ger den en schysst upplevelse i både pist och puder. Till en början känns den något sladdrig och svårmanövrerad men i takt med att man lär känna skidan börjar den också leverera. Då går den plötsligt lätt in i sväng och går stabilt när det inte är alltför stökigt underlag och inte heller går alltför fort.

Sedan går det inte att komma ifrån designen. Produktutvecklarna har verkligen valt rätt chockrosa ton och när man glider runt på snön på dessa så mår man bra. Man blir liksom glad bara av att se dem framför sig. Dessutom gör färgen att de är enkla att hitta i pudret om man kraschar.

»Fin, stabil, lätt och rolig!« SaraJane Aronsson

För vem Medel till expert med power i benen och som uppskattar det inbyggda tröghetsmomentet.

För vad När man vill glänsa med de fräsigaste skidorna på berget.

Head Kore 103 W

Mått 130-101-120 mm
Längder163, 170, 177 cm
Radie 15,2 m @ 170 cm
Pris 8 999 kronor 

Det ska sägas på en gång att inte alla kommer att uppskatta monteringspunkten på den här skidan. Konstruktören har placerat åkaren relativt långt bak och för en del åkare så kommer det kännas märkligt och det är bättre att flytta fram monteringen till +2. 

Men med det sagt så har vi här att göra med en gedigen, lagom bred allmountainskida som är både lekfull och stabil på samma gång. Den är lätt in i sväng, ligger fint i luften och har en skön dykkänsla. Främst kommer den sannolikt att uppskattas av lite lättare åkare som ändå klarar av att trycka på i svängarna och få den på kant. Då är den riktigt rolig och går som tåget i fina svängar.

»Stabil stora svängar-skida med riktigt bra grepp i pisten.« Anna Jonsson

För vem En något lättare åkare
som vill testa på nya tricks.

För vad Hårdkörning i pist och
lek i pudret.

Icelantic Riveter 104 

Mått 139-104-126 mm
Längder 162, 169, 177 cm
Radie 14,5 m @ 169 cm
Pris   kronor 

En trivselmidja på 109 millimeter gör den här skidan till en av de bredare i kategorin. Väl på plats under pjäxan så går blickarna och längtan naturligt mot offpisten men på vägen dit blir man glatt överraskad. För det här är en skida som inte går bort sig i pisten. Den kräver lite tryck av åkaren men när man väl har greppat det så går den utan krusiduller in i sväng och ligger fint på skär.

Lite plankig känsla men i gengäld fartstabil och trygg. Bredvid pisten fortsätter den leverera sköna svängar på löpande band. Bäst blir det när man lägger de långa. Den trycker sig igenom hinder och räds inte stökiga förhållanden. Flowig i puder men vill ha och behöver en åkare som kan sätta rätt press på den. Fixar man det så får man betalt.

»Snygg skida som är överraskande lättsvängd.« Anna Jonsson

För vem Lite tyngre åkare som gillar hög fart.

För vad Helst offpist men även fin carving på preppat underlag.

Line Blade W

Mått 140-92-114 mm
Längder 153, 160, 167 cm
Radie »Tajt« @ 163 cm
Pris 6 999 kronor 

Håll i hatten, det svänger katten. Det var inte exakt det Baloo sa men nog svänger det om Line Blade. Det här är en skida som svänger helt sjukt mycket och har du några år på berget så kommer du åka med ett leende brett som Dalälven. Slush och pucklar är ingen match och när de är i luften känns det som att de aldrig vill komma ner.

Den lätta känslan gör den helt klart passande för fin snö och stökig terräng. Är du en smidig åkare kan du styra dem vart du vill och de är utmärkta för lek och lattjo på lagom brant berg. Men när det blir stort och brant väger den här skidan nog lite för lätt även för den erfarne åkaren.

»Lätt, glatt, smidigt och lekfullt.« Caroline Strömberg

För vem Erfaren åkare med bra balans.

För vad Våråkning i pist.

Nordica Santa Ana 93

Mått 126,5-93-114,5 mm
Längder151, 158, 165, 172, 179 cm
Radie 16,1 m @ 172 cm
Pris 5 999 kronor 

Full fart framåt utan tvekan. Den här Nordicaskidan trivs bäst med full satsning från första stund. Styv kärna som ger bra med kraft genom svängen och ju mer åkaren kan och törs trycka på, desto bättre blir det så klart. Oavsett underlag känns det hela tiden tryggt och stabilt.

Skidan är lättåkt i pist men kräver lite mer insats från åkaren vid sidan av. Men oavsett om man åker i pist eller i terrängen är glidet alltid bra och man behöver inte tjafsa för att få till en bra sväng. Allra bäst trivs den med långa, härliga svängar på välpreparerat underlag.

»Lättåkta och glider precis som man vill men man får gärna ha lite muskler.« SaraJane Aronsson

För vem Lite starkare söndagsåkare.

För vad Fartig carving med långa svängar.

Salomon QST Stella

Mått 138-106-124 mm
Längder159, 167, 174 cm
Radie 18 m @ 174 cm
Pris 7 000 kronor 

En av de där perfekta allroundskidorna som du åker runt med överallt på berget och hela tiden känner dig nöjd och glad med. Den här går som tåget. Ligger otroligt fint i snön och den greppar lika bra som den flyter. Trygg stabilitet och följsamhet även i högre fart. Här känner man att man har någon att lita på från första stund. Det är bara att lätta på handbromsen och låta farten öka med de här vrålåken under pjucken.

Styv och mjuk på samma gång. Rolig i offpisten och bjuder samtidigt på skön carving. Trivs bäst i långa, skärande svängar. Ställer högre krav när det ska in och bökas bland träd men efter lite närmare bekantskap går även det finfint.

»Tryggt och stabilt utan att på något sätt bli tråkigt, det här är bara lattolajban rakt igenom!« Caroline Strömberg

För vem Den erfarne som vill ha en stabil, snabb skida för både pist och offpist.

För vad Stabil i pist, lättmanövrerad i skog.

Völkl Secret 96

Mått 135-96-119 mm
Längder 149, 156, 163, 170 cm
Radie 27-16-22 m @ 170 cm
Pris  6 999 kronor 

Det finns skidor och så finns det skidor. Völkl Secret hör till kategorin skidor. Här har du en skida som verkligen inte är rädd för kraft och fart. Mycket kant och aggressiva vinklar och då kommer den till sin fulla racing-rätt i allmountainsegmentet.

Det krävs visserligen att du själv vet vad du pysslar med på berget och har skött försäsongsträningen i alla fall dugligt bra. Är de två uppfyllda så får du en skida som gör sig allra bäst på något hårdare underlag och då bjuder dig på en sjuh*lvetes åktur, till exempel vid morgonåkning i styva pjuck. Secret plöjer sig genom alla hinder i form av slask och snövallar, fixar både korta och långa svängar med bravur och lyssnar på minsta kommando oavsett om du befinner dig i pist, skog eller puder.

»Stabilt, välbyggt och precist – tysk ingenjörskonst i sitt bästa utförande.« Caroline Strömberg

För vem Åkare med teknik, kraft och fart.

För vad När du vill ha full kontroll och har kraften nog att ta kontroll.


Text: Åka Skidor • 2022-01-07
SkidtestAtomicBlack CrowsElanExtremFischerHeadIcelanticLineNordicaSalomonSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top