Sara Sandberg hittar flytet ombord på Salomon QST 99. Foto: Jonas Kullman

Prylar

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

50 procent pist, 50 procent offpist. Det här är de ultimata allroundskidorna för förmiddagar i nysnön och eftermiddagar i pisten. Skidor med flyt, sväng och mängder med skidglädje.

Text: Sara Sandberg • 2017-01-10 Uppdaterad 2021-12-07
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Blizzard Peacemaker

Pris 5 200 kronor
Längder 165, 172, 179, 186 cm
Mått 134-104-124 mm
Radie 21 m

Fakta
Twintipskida med rocker fram och bak och ett klassiskt spann emellan. Flipcore betyder att kärnan fräses fram till den form den slutligen ska ha. Kärnan är av bok och poppel med titanalförstärkning under bindningen.

Omdöme
Visst är det en stor, lekfull twintipskida men mycket mer än så. Det är en riktigt bra åkskida med ett fint släpp i tailarna. Den är lika stabil som den är lekfull och det är en suverän kombination i ett par skidor. Skidan är så säker på kant att till och med en hårdare pist blir kul och du kan ägna dig åt bra carving. I pisten går den bättre på skär än på sladd. Utanför pisten är det lekfullhet och flyt som genomsyrar skidan.

Det här är ett bra val om du vill ha så få skidor som möjligt och gillar fart och sväng i all sorts terräng. Den passar mångsidiga åkare som vill ha kul oavsett förhållanden.

”Det här är ju precis som jag vill ha det, stabilt och samtidigt lekfullt.” Kristina Borenstam

”Den hamnar på min topp tre. Stabilt, lättsvängt och lekfullt i samma paket.” Adam Janke

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Extrem Project 100

Pris 7 000 kronor
Längder 172, 179, 186 cm
Mått 134-100-124 mm Radie 19 m
Vikt 2 070 g @ 179 cm

Fakta
Uppdaterad version av en trogen klassiker med blandträkärna av bok och poppel samt dubbla titanallager och gummidämpning. Den har även ny geometri med indrag i tip och tail.
Kvar är en progressiv elliptisk tip- och tailrocker.

Omdöme
En sann allmountainskida som är oändligt trygg, oavsett vem som ställer sig på den och oavsett hur du åker. Vill du eller blir tvungen att ställa upp den på sladd är det inget problem, det är fortfarande lika tryggt. Den carvar i hårda pister och är en komplett allätare när det gäller snö. Fartstabiliteten är väldigt bra och bidrar till bibehållen trygghet även när det går riktigt fort. Däremot är det här inte en lekfull och kvick skida men du kan kötta på i vilket underlag som helst.

Skidan passar åkare som värderar pist- och offpistegenskaper lika högt. Den håller måttet för dig gillar att ladda på ordentligt och tål alla tungviktare.

”Lugn skida för sköna mellansvängar. Den är inte så kvick men mycket fartstabil.” Emmely Mattisson

”Det här känns premium! De är stabila, trygga, inbjudande och mina favoriter.” Mårten Pettersson

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Nordica Enforcer 93

Pris 5 500 kronor
Längder 169, 177, 185, 193 cm
Mått 126-93-114 mm
Radie 16,5 och 18,5 m
Vikt 1 950 g @ 177 cm

Fakta
Sandwichskida med fullång träkärna av bok och poppel mellan två heldragna titanallager och sidoväggar. Trubbiga nosar med lång rocker, traditionellt spann under foten och lite mindre rocker i bakänden.

Omdöme
Årets facit på allmountain är här. Det är en av de smalare skidorna i kategorin men den är otroligt mångsidig, rent av allsidig. Den är helt trygg utan att bli tråkig. Den smala midjan ihop med flex och profil ger smidighet när du snabbt vill ändra riktning eller dra ett trick. Profilen ger den lika bra eller bättre flyt än många bredare skidor. Flex och vridstyvhet gör den till en stabil och fartglad pistcarver på isiga dagar.

Enforcer 93 är svaret till alla som vill ha en skida till allt och verkligen få bra pistprestanda, flyt på öppna ytor och snabbhet i tajt terräng. Det är en sann 50-50-skida.

”Den fungerar jättebra precis överallt och har ett fantastiskt flyt. Min etta!” Adam Janke

”Den är bra på allt. Grepp i pist, flyt i lössnö, snabb i tät skog. Det bästa jag åkt.” Emmely Mattisson

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Salomon QST 99

Pris 5 000 kronor
Längder 167, 174, 181, 188 cm
Mått 140-99-122 mm
Radie 19,6 m
Vikt 1 940 g

Fakta
Mittenmodellen i nya QST-serien har fempunktsskärning, toppar samt ändar med rocker och lätta bikakematerial. Träkärnan är förstärkt med kolfiber och lin. Under bindningen sitter en fullbred titanalplatta.

Omdöme
Den har ett fint flyt i offpisten och svänger lätt och känns säker i större svängar. Den blir lite orolig i uppåkt snö och direkt stökig i hård pist. Skidan är lättsladdad så det är enkelt att ta ner farten när det känns nervöst. Hårda och ojämna underlag är som att spela för bortapublik. 

Skidan är en fullgod allmountain även om den går en aning bättre utanför pisten. Den lockar till att ta en topptur i eftermiddagssolen när liften stängt. Vill du tura passar pjäxor med gåfunktion och techbindningar utmärkt på dessa skidor. Skidorna är lätta och smidiga. De är inte speciellt krävande och många åkare kommer få lägga sköna svängar.

”Den här är riktigt bra. Mångsidig med bra flyt och stabilitet men aldrig tråkig.” Kristina Borenstam

”Jag älskar den här skidan i slaskig, uppåkt och pucklig terräng. Rena lekskolan.” Adam Janke

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor
Foto: Jonas Kullman
Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Dynastar Slicer Factory

Pris 5 000 kronor
Längder 169, 175, 181 cm
Mått 132-98-120 mm
Radie 23 m
Vikt 2 200 g

Fakta
Sandwichkonstruktion med solid träkärna och glasfiber, uppbyggd som en bladfjäder för mycket popp och stötupptagning. Flack rockerprofil i nos och tail tillsammans med ett spann för bra kontakt på hårt före.

Omdöme
En allmountain-twintip från Dynastars stallåkare, därav Factory-namnet samt design och färgsättning. Skidan är lättsvängd på alla underlag oavsett skär eller sladd. 

Ett stort plus för känslan att landningsstället fälls ut för dig efter varje luftfärd. Det blir inbjudande att ta luft med vetskapen om att landningen kommer ske säkert. 

För lättare åkare är det här en twintipskida för att åka park, svänga i pisten, plöja lössnö och riva av ett trick med när andan faller på. En mindre åkare kan göra allt på den här skidan, även bränna på i offpisten. För en större åkare är den snarare en allmountain-jibber än en laddskida.

Bäst i hög fart och puder, lite oroligare på stökiga underlag.” Adam Janke

”Lättåkt och kul hur jag än väljer att åka och mycket följsam i lössnö.” Kristina Borenstam 

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Läs mer om årets bästa skidor i Åka Skidors Prylguide. Totalt har vi testat 98 skidor och snowboards i en mängd olika kategorier. 

Skidtest: vinterns 5 bästa allmountainskidor

Test: 4 lätta friåkningspjäxor


Text: Sara Sandberg • 2017-01-10
PrylarSkidtestBlizzardDynastarExtremNordicaSalomonSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen