Lätta skidor som inte kompromissar med åkegenskaper. Foto: Linnea Henriks

Skidtest 20/21

Åka Skidor skidtest 20/21 – lätta skidor för topptur

Skidåkarens turskidor med låg vikt men som ändå inte kompromissar på utförsegenskaper och åkkänsla.

Text: Sara Sandberg • 2021-01-10 Uppdaterad 2022-01-10

Atomic Backland 100

+ Lätt och lekfull

Pris 6 500 kronor 
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 129,5-100-120 mm
Radie 19,2 m
Vikt 1 380 g

Skidan är byggd kring en träkärna av bok och poppel med en ryggradsliknande förstärkning i kolfiber för ökad stabilitet utan att addera onödig vikt. Topparna har extra yta, men av lättare material, för bra flyt. En midja på 100 mm ger goda förutsättningar för allsidiga egenskaper och det levereras. 

Backland är både lätt och smidig att hantera på vägen upp. Bjuder utförsåkningen på puder kommer du få en surfkänsla som gör dig helt lycklig. De flesta fören går bra tills det blir riktigt hårt och ojämnt, då behöver du dra ner på tempot för att ha en komfortabel resa. För lättare åkare tål den hårdare åkning och mer fart men för tunga åkare ligger begränsningarna lite tidigare. Skidan kan drivas med allt från lätta pjäxor upp till en Shift-bindning. Du prioriterar turåkningen men blandar det med liftåk.


Black Crows Corvus Freebird

+ Turcharger

Pris 8 600 kronor 
Längder 176, 183, 188 cm
Mått 140-107-119 mm
Radie 21 m
Vikt 1 800 g

Semicapskida med en kärna av poppel, förstärkt med glasfiber och kolfiber. Under bindningen finns ett titanalskikt. Tiprockerprofil med spann och ett tidigare släpp i bakänden. 

Kategorins största skida har lika delar allmountain- och freeridekänsla. För att vara en topptursskida betyder det att den är riktigt ösig och stabil. Den gör inte avkall på åkprestandan utan är surfig i lössnön och pigg i svängarna. Med sin vida radie ger den lite storslalomkänsla i skären och det innebär att den både greppar om underlaget och tål fart. Skidan kräver stadiga pjäxor och bindningar och då kan du köra all typ av utförsåkning med denna skida. Du ska tura efter orörd snö och lekfulla linjer men prioriterar att kunna gasa på vägen ner före att ha det lätt på vägen upp. Har du inte planerat långturer och utdragna anmarscher är livet bättre i rosa.


Foto: Linnea Henriks

Black Diamond Helio Carbon 104

+ Allt du önskar för puder och touring

Pris 8 000 kronor 
Längder 166, 172, 178, 184 cm
Mått 131-104-118 mm
Radie 22 m
Vikt 1 450 g

Tip- och tailrockerskida i sandwichkonstruktion med en kolfiberförstärkt paulowniakärna. I monteringszonen ligger en titanalplatta. Hela Helioserien, med smalare och bredare modeller, är ny i år. 

104:an är stabil i hög fart, den är en ovanligt trygg turskida och har samtidigt en livlig känsla. Trycker du till kommer skidan svara direkt. Den är väldigt lätt att gå med på vägen upp och hade den varit någon millimeter smalare hade den fått en tia i uppförsgång. Vill du ha en puderskida för fantastisk lössnöåkning? Vill du ha något lätt? Vill du ha prestanda för stökigare underlag? Gillar du att svänga stort och svepande på öppna ytor hellre än smått och trixigt? Är du en avancerad åkare? Vid fem JA-svar är skidvalet klart! Helio gör intryck. I förhållande till sin vikt blir det otroligt imponerande.


Blizzard Zero G 95

+ Lättast i testet

Pris 7 000 kronor 
Längder 164, 171, 178, 185 cm
Mått 127-95-111 mm
Radie 23 m
Vikt 1 250 g

Sandwichskida med en superlätt kärna av paulowniaträ i en kolfiberram. I bindningsmonteringszonen ligger ytterligare två kolfiberlager. Skidan har rocker i tip och tail. 

Zero 95 är mångfacetterad och levererar det du förväntar dig av en bra topptursskida men med klart lägre vikt än du förväntat dig. Förhållandet mellan åkprestanda och vikt ger respekt för konstruktören. Vikten och måtten på skidan är idealiska för turande. Den är självgående på vägen upp och allätande på vägen ner med lång kontaktyta och vid radie. Trots att skidan är superlätt är den relativt styv och kräver en pjäxa som klarar av att driva skidan. Skidan passar gramjägare som gillar hårda skidor och gärna tar flera toppar på en dag. Den passar också fint för vana utförsåkare som vill börja topptura och inte är helt säker på vilken åkning man vill köra.


DPS Pagoda Tour 106 C2

+ Pudersurfare

Pris 13 500 kronor 
Längder 155, 163, 171, 179, 184 cm
Mått 134-106-120 mm
Radie 19 m
Vikt 1 555 g

Nyhet från Utah med en kärna av ask och paulownia samt lätt skummaterial snott från rymdindustrin. Kolfiber är den självklara förstärkningen. Skidan har rocker i topparna. 

Resultatet är en otrolig puderskida som är overkligt lättåkt i lössnön. Så länge snön är mjuk krävs plötsligt inga instruktioner. Alla kan åka. Och du kan åka hur länge som helst utan att bli trött. Räcker snön en hel dag orkar du hela dagen och det finns inget som kan sänka dig med denna skida. Den flyter säkert som en kork fäst i en heliumballong. Lössnöåkningen är i en klass för sig och det finns inget att anmärka på. Ska du åka något annat får du ta fram dina andra skidor. Ska du till Japan eller Nordamerika vet du vad du ska packa ner. Antingen äger du flera par skidor eller så turar du bara när snön är mjuk och fluffig. Puder är ditt mål och din motivation.


Foto: Linnea Henriks

Dynafit Beast 98

+ Bra svängkänsla

Pris 6 800 kronor 
Längder 170, 177, 184 cm
Mått 135-97-116 mm
Radie 19 m
Vikt 1 450 g

Dynafit Beast kommer i nykonstruerad och lättare skepnad med en kärna av ask och poppel innanför heldragna sidoväggar. Topparna är gjorda i kolfiber och har rockerprofil. Ovansidan är behandlad för att snö och is inte ska fastna. 

Skidan är rejäl för en lättare åkare som kan uppleva den ganska köttig och fartstabil. För en annan åkare visar skidan upp lekfullhet och kvickhet. Att den är bra att svänga på, det märker alla och den går fint i både större och mindre radier, skidan svarar bra på kantningen. I lössnö surfar den så bra att den känns lite nordamerikanskt inspirerad och det är i lössnö den går bäst. Ska du brassa på där det både är hårt och stökigt kommer du märka att det inte är skidans favoritföre. Gensvaret är mycket roligare i mjuk snö. Som bonus är stighudssystemet supersmidigt.


Dynastar M-tour 99

+ Lekfullt flyt

Pris 8 500 kronor 
Längder 162, 170, 178, 186 cm
Mått 127-99-117 mm
Radie 20 m
Vikt 1 400 g

Detta är den breda av turmodellerna i Dynastars nya M-serie. Den har en hybridkärna av paulowniaträ i kombination med vibrationsdämpande PU-material och är förstärkt med basalt. Skidan har lång och låg rockerprofil fram och bak med spann emellan. 

Karaktären är tydligt offpistinriktad vilket känns helt rätt med tanke på att vi turar för att nå nya snöfält. De långa rockernosarna ger skidan ett skönt flyt. Den låga vikten hjälper dig på vägen upp såklart men bidrar också till lekfullhet och enkelheten att ta luft på vägen ner. Skidan passar dig som vill hålla tempot uppe både uppför och nerför. Svängen initieras gärna med en sladd som övergår i en vid båge. Skidan körs med fördel med en god skidteknik. Det är en dedikerad turskida för att finna nya offpiståk och ska köras med lätta bindningar och pjäxor.


Foto: Linnea Henriks

Faction Agent 3.0

+ Stabil surfmaskin

Pris 7 800 kronor 
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 134-106-124 mm
Radie 21 m
Vikt 1 720 g

Semisandwichskida med sidoväggar under foten och cap i ändarna. Lätt kärna av karubaträ som är förstärkt med kolfibernät och en titanalplatta under foten. Sidoskärningen är rakare under foten än ute i ändarna.

Det här är en riktigt ösig skida som trivs bäst i stora svängar med bra fart. Om du är en freerider är inga utförsegenskaper nedprioriterade. Visst väger skidan mer än andra men den åkprestanda den innehåller är värt varje gram du stegat upp på fjället med. Du kan, eller nästan ska, åka skidan riktigt tufft och gör du det märker du att lekfullheten är med på resan. Du hinner reka hopp och dropp på vägen upp. Du ska köra den med hårda pjäxor och montera en kraftig bindning på den, du kan till och med köra den med fast bindning. Skidan är för friåkare som går på pudertur, kör BC-jibb och fläskar på i alla lägen.


G3 Findr 102

+ Säkerheten själv

Pris 8 000 kronor 
Längder 174, 179, 184, 189 cm
Mått 133-102-120 mm
Radie 22,6 m
Vikt 1 440 g

102:an är den bredaste varianten i Findr-serien. Skidan har träkärna av asp med dubbel kolfiberstärkning och en titanalplatta under bindningen. Kärnan är formad som en rygg för att minimera onödig massa. Skidan har lite rocker i tip och tail. För att underlätta när du bootar sitter en magnet i skidorna som håller ihop dem. 

Summan av allt detta är något rejält och robust som du alltid kan lita på vad du än kommer åka för terräng eller underlag. Denna arbetshäst levererar alltid. Ta med den på resa till Alperna och gå långtur, du vet att skidan kommer att funka. Det är en styv skida som körs med spetsarna först, gärna i stora svängar. Topparna är mjukare och gör att skidan svarar snabbt när du initierar svängen. Skidan tål mer än den kräver. Den ska med fördel köras av en kraftfull åkare som kan och gillar att jobba med skidans styva flex.


Foto: Linnea Henriks

K2 Wayback 96

+ Lättsamt turande

Pris 6 200 kronor 
Längder 170, 177, 184 cm
Mått 128-96-115 mm
Radie 22 m
Vikt 1 397 g

Skidan är byggd med en paulowniakärna armerad med längsgående parallella kolfibertrådar från topp till ände. På mittendelen ligger en smal titanalförstärkning. Topparna har en låg rocker följt av ett spann som släpper lite tidigare bak. 

Detta leder till fantastiska åkegenskaper i förhållande till dess vikt. K2:s lätta känsla kommer på köpet, den infinner sig redan på vägen upp. Hanteringen är smidig och enkel. Råkar du av ren otur hamna i en hård pist är den lite orolig men det är ju inte därför du turat upp. I lössnö flyter skidan bra och tack vare att den är styvare under foten klarar den tuff åkning. Det krävs inte en massa hårt jobb för att få skidan dit du vill utan det är bara att kliva på och köra. Den är ett bra val för medelgoda och avancerade åkare som vill börja topptura. Dessutom är skidan väldigt prisvärd.


Scott Superguide Freetour

+ Redo för svår åkning

Pris 7 500 kronor 
Längder 178, 185 cm
Mått 134-104-122 mm
Radie 24 m
Vikt 1 580 g

Denna nyhet i Superguideserien är precis som sina smalare syskon en sandwichskida med en elliptisk träkärna av paulownia och bok som är förstärkt med kolfiber samt aramidfiber. Skidan har rocker i topparna och är förberedd för Scotts stighudssystem. Sidoskärningen är rakare på mitten. 

Hela skidan greppar bra oavsett vilket underlag du åker på. Den är mer direktionell och styv än lekfull. Skidan är redo för långa åk med blandade förhållanden där du vill få flyta i lössnön, sätta fast kanterna på hårt underlag, känna dig trygg i trånga passager, traversera is och slutligen surfa slask. Skidan heter vad den är tänkt för, Freetouring. Du vet vad du vill ha och vad du turar för. Du är redo att tura långt för stora åk. Puder är målet men du är väl medveten om att ett långt åk ofta innehåller fler fören än drömsnö från topp till botten.


Teståkare

Christian
Kalmendal

Före detta säsongare i St Anton och numera mästerlig bootfitter på Åre Skidsport. Chrille nördar gärna in på prylar och har själen i turandet. Bästa skidorna för ändamålet är mångsidiga och gör åkningen kul.

Pjäxor Dynafit Hoji Pro Tour

Favoritskidor
1. Black Diamond Helio 104
2. Faction Agent 3.0
3. Scott Superguide Freetour 

Elsa
Lindberg

Självlärd skidåkare som under en säsong i Chamonix la ihop sitt svenska fjällturande med Alpernas utförsåkning, att hitta nya roliga åk är lockbetet. Skidors allsidighet värderas högst.

Pjäxor Scarpa Freedom

Favoritskidor
1. Faction Agent 3.0
2. Atomic Backland 100
3. Black Crows Corvus Freebird

Oskar
Damström

Oskar är en välutbildad skidinstruktör som tydligt fokuserar på glädje före åkteknik. Stilen är lekfull i alla lägen. En mjukare allmountainskida som naturligtvis också är lekfull är favoritutrustningen.

Pjäxor Dynafit Hoji Pro Tour

Favoritskidor
1. Atomic Backland 100
2. Dynafit Beast 98
3. Dynastar M-tour 99v


Text: Sara Sandberg • 2021-01-10
SkidtestAtomicBlack CrowsBlack DiamondBlizzardDPSDynafitDynastarFactionG3K2ScottSkidtest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top