Alternativ för packning med två par skidor och plats för övrig packning. Foto: Gabriella Edebo

Verksta'n

Packa skidfodralet på rätt sätt

Packa smart och rätt så blir skidtransporten på tåget, flyget eller med hästtransport så enkel som möjligt.

Text: Gabriella Edebo • 2021-12-31 Uppdaterad 2022-03-01

Det här med att resa lätt är inte vår starka sida som en av materialsporternas stormakter. Men som tur är så finns det lite knep och smarta lösningar för hur du får till sin transport till snön på ett så smärtfritt sätt som möjligt, oavsett om du reser med tåg, buss, flyg eller fastnar någonstans längs vägen.

Verksta'n: packa skidfodralet
Packa skidorna platt så får du mer plats för övrig packning. Funkar med ett eller två par skidor. Foto: Gabriella Edebo

Först och främst ska du vara medveten om att dina pjäxor är i särklass dina viktigaste ägodelar här i världen, så agera därefter. Det betyder att om du ska ut och flyga mellan världsdelar så ge f*n i att checka in pjäxorna.
Skulle väskan mystiskt försvinna i bagage- hanteringens undre värld så har du som släpade med pjäxorna som handbagage både hämtat hem creddpoäng från dina medpassagerare och vara lugn med att allt annat i utrustningsväg går att lösa med relativ enkelhet. Tro oss, du vill inte börja din skidsemester i ett par hyrpjäxor.

Observera dock att det är lättare än man vågar tro att råka glömma dina kära plastkängor ombord eller inne
på en flygplatstoalett, så var lite extra uppmärksam.

Verksta'n: packa skidfodralet
Detta alternativ för två par skidor skyddar aningen bättre. Yogamattan ger ytterligare skydd samt mjukt underlag för stretching på destinationen. Foto: Gabriella Edebo

Skidfodral finns i nästan lika många olika varianter som det finns kaffesorter att välja mellan på Ica, men om du misstänker att du kommer behöva släpa runt på ditt bagage och inte har en personlig butler så rekommenderar vi ett med hjul och plats för två par skidor, gärna av bättre kvalitet som håller länge och transporterar din utrusning utan att vika sig som en banan.

Även om du bestämt dig för att ett par lagg på resan räcker gott och väl så är det dubbla fodralet mångsidigt nog att passa i de flesta fall. Olika förslag på hur du kan packa fodralet ser du på bilderna.

TIPS & TRICKS

 • Pjäxorna som handbagage på flyget. Placera annars närmast hjulen i fodralet.
 • Lavinrygga är också bäst att ta som handbagage om du flyger. Läs på innan och skriv ut alla papper, mer info om det hittar du på akaskidor.se
 • Tofflor som skydd över skidans nos.
 • Packpåsar håller ordning och skyddar innehållet mot vassa stålkanter.
 • Packa lätt i möjligaste mån. Ett tungt skidfodral är harvigt att släpa runt på.
 • Bra-att-ha-grejer som P-tex, extra truga och pjäxspänne, vallaklump, bryne, skruvmejsel med mera är perfekt att stoppa ner om det finns ett litet extra fack i skidfodralet.
 • Extra skistraps (med Åka Skidor-loggan på såklart) kan man aldrig få för många av.
 • Införskaffa eller låna ett bra skidfodral. Billiga kinakopior tenderar gå sönder direkt och sackar ihop som en rutten banan och släpar i backen hur man än packar det.
 • Om du är extra nojig över bagagehanteringens brutala metoder kan du lägga en yogamatta i botten på fodralet som ett skyddande lager. Perfekt för kvälls-stretchen väl på plats dessutom.
 • Att ha ett lätt skidfodral utan hjul i kombination med en rullväska kan vara smidigare om du ska resa med tåg till exempel och bära grejerna ut, upp, ner och runt en massa.
 • Lämna finkläderna hemma. Du ska hänga på en skidort och kommer spendera 90% av tiden i underställ ändå.
 • Vinterskorna brukar passa perfekt vid bindningarna.
 • Placera skidorna platt bredvid varandra och spänn fast om fodralet har spännen för ändamålet. Det ger plats för att packa mer prylar i fodralet.
 • Spänn upp skistoppers med gummiband eller genom att sätta bindningen i gåläge.
 • Avdelare eller någon form av skydd mellan skidorna minskar risken att stålkanterna ligger och gnider mot varandra.


Text: Gabriella Edebo • 2021-12-31
Verkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top