Ett snabbt strumpbyte kan göra underverk för dina fötters välmående. Jackie Paaso och Riene Barkered visar hur det går till. Foto: Emrik Jansson

Ett snabbt strumpbyte kan göra underverk för dina fötters välmående. Jackie Paaso och Riene Barkered visar hur det går till. Foto: Emrik Jansson

Verksta’n

7 tips för att förhindra skavsår i pjäxorna

Skavsår i dina toppturspjäxor kan snabbt förstöra den bästa av dagar på fjället. Här får du tips på åtgärder.

Text: Peter Nilsson • 2022-03-11 Uppdaterad 2022-03-11

Den finaste av dagar på fjället blir fort en smärtsam vandring med skavsår på fötterna. Som tur är finns det sätt att slippa dem helt eller behandla dem när de uppstår (ju tidigare desto bättre). Här är 7 tips till hur du gör för att slippa problem med skavsår i pjäxorna.

1. Passa in dina pjäxor

En första grundförutsättning är förstås att du passat in dina pjäxor rätt från början. Gjut sula, baka till innerskon och tryck skalet om du behöver. Gå till din lokala bootfitter i en kunnig butik. De hjälper dig.

2. Gå in dina pjäxor

Även om pjäxorna sitter perfekt behöver fötterna hinna vänja sig. Speciellt skinnet på utsatta platser. Gå in dina pjäxor på kortare turer under flera dagar. Börjar du för stort ökar också risken för skavsår. Även om det kan kännas märkligt att gå toppturer i din hemmabacke för att sedan åka pisten ner är det ett mycket bra sätt att få fötterna att vänja in sig vid pjäxorna inför en topptursresa.

3. Klä av dig i tid

”Be bold start cold” är en gyllene regel vid toppturande i allmänhet. Börja lite kall och du slipper svettas. Om du börjar bli varm sväller dessutom fötterna, och den där perfekta passformen du hade häromdagen kan plötsligt vara långt borta.

4. Håll dig torr (även dina fötter)

Det säger nästan sig självt, men en fot vars skinn ser ut som att den just spenderat en halvdag i bubbelpoolen är inte särskilt stryktålig. Är dina fötter blöta ökar risken för skavsår dramatiskt. Genom att inte börja svettas i början av turen kommer du hålla fötterna torrare hela dagen.

5. Byt strumpor

Byte av fuktiga strumpor kan göra mirakel för fuktiga fötter. Stoppa med ett par torra skidstrumpor i väskan. Häng de blöta utanpå när du byter så torkar de på nolltid.

6. Tejpa direkt

Att tejpa med klassisk brun Leukoplast kan vara räddningen när du väl börjat på lite skavsår. En snabb tejpning kan vara skillnaden mellan en relativt harmlös blåsa och ett regelrätt köttsår. Att slita upp foten ur pjäxan och tejpa halvvägs upp på fjället är garanterat bättre än att fortsätta och låta skavsåret växa. Då är risken stor att det spricker och du har ett mycket större problem.

7. Känningar på kvällen? Förstärk inför morgondagen

Om du har känningar efter dagens tur eller märker att det är ett skavsår på gång, agera direkt. Antingen genom skavsårsplåster som du värmer fast med handen (efter att du sett till att huden är ren och torr) eller med tejp. Det är enklare att göra hemma vid frukosten än ute på fjället. Du kommer tacka dig själv i efterhand.


Text: Peter Nilsson • 2022-03-11
VerkstanGuiderPjäxorTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen