I Kleinwalsertal ser bergen ungefär tusen meter högre ut än vad de egentligen är. Martin Webrant testar den branta terrängen på det friåkningsvänliga Nebelhorn. Foto: Martin Söderqvist

Österrike

Åka Skidor Resguide: Kleinwalsertal

Finns det fortfarande hemligheter kvar att upptäcka i Europas Alper? Ett av svaren stavas Kleinwalsertal i Österrike.

Text: Martin Söderqvist • 2023-04-08 Uppdaterad 2023-09-15

När vi anländer i Kleinwalsertal får vi snabbt en något diffus känsla av att vi rest tillbaka i tiden. Inte särskilt långt, men sisådär 15–20 år. Det är svårt att sätta fingret på vad som ger den känslan. Kanske är det avsaknaden av större, luxuösa hotell. Kanske är det den halvtomma huvudgatan och den ensamma afterski-baren vid Kanzelwandbahn i byn Riezlern. Den lilla runda baren är det enda som lyser upp i den annars mörka byn. 

Utvecklingen i de dominerande alporterna har tagit ett rejält kliv framåt sedan 1990-talet, medan mindre orter som Kleinwalsertal tydligen har fått stå tillbaka. På gott och ont. Det är inte alla som vill ha liftköer, lyxhotell och proppfulla restauranger på skidresan. Men för dem som vill det finns ett i princip obegränsat urval. För oss andra finns orter som Kleinwalsertal.

Kleinwalsertal består av ett skidsystem utspritt över hela sex berg. Man marknadsför sig som ett sammanhängande skidområde från Oberstdorf i Tyskland, till Ifen i Österrike.

Mäktigt bergspanorama, perfekt kvällsljus och en tung skåning på breda skidor. Vad mer finns att önska? Foto: Martin Söderqvist

Sanningen avviker dock något från marknadsföringen, då inte ett enda av dessa områden verkligen är sammankopplat till något av de andra via lift. Visst, det går gratis skidbussar mellan liftarna, men i våra ögon är de olika orterna långt ifrån ett enda skidsystem. Det är mer som ett Dolomiterna i miniatyr, en massa åkning på samma liftkort men i olika områden med olika karaktär. 

Oberstdorf har de flesta säkert hört talas om, att orten är riktigt känd för sin backhoppningsbacke och världsmästerskap i backhoppning är det nog inte många som missat. Men att berget Nebelhorn dessutom är ett riktigt brant och utmanande skidberg är det färre som vet om. 

Foto: Martin Söderqvist

Trots sin relativt låga åkhöjd på mellan 834 och 2 224 meter över havet är bergen ytterst spetsiga och terrängen känns närmast högalpin –nästan som om man befann sig på en glaciär. 

Baksidan av toppen är ett formidabelt stup, en labyrint av klippor och branta snöfält värdiga Sylvain Saudan eller Andreas Fransson (må han vila i frid). Pisterna som leder tillbaka till dalen är välpreparerade, omväxlande och även de väldigt branta. Nebelhorn är helt klart värt ytterligare besök, vi har hittills bara skrapat på den snötäckta ytan vad gäller åkmöjligheter här.

Som by känns Oberstdorf som en enda stor parkeringsplats för besökare till den gamla stabila kabinbanan, som för övrigt är som tagen ur filmen Örnnästet. Vi misstänker att vi kanske har delvis fel gällande det, men tiden räcker inte till för att utforska Oberstdorfs nattliv eftersom vi bor uppe i Riezlern, faktiskt i ett helt annat land. 


Kleinwalsertal, Österrike

Läge

Kleinwalsertal är en skidort belägen precis på gränsen mellan Tyskland och Österrike, till övervägande del i landskapet Vorarlberg.

Resa

Tåg eller flyg till München och därifrån vidare med tåg till Oberstdorf. Från Oberstdorf går gratis Walser-buss till övriga byar i området.

Skidsystem

130 kilometer pist utspritt på Walmendingerhorn, Kanzelwand, Fellhorn, Ifen, Heuberg och Nebelhorn.

Antal liftar

48

Högsta åkhöjd

2 224 meter på Nebelhorn i Oberstdorf

Antal fallhöjdsmeter

1 411 meter från Nebelhorns toppstation ner till Oberstdorf.

Liftkort

Dagskort kostar 52 euro. 6 dagar 259 euro.

Bäst Afterski

Utomhusbaren vid Kanzelwands dalstation. Faster, harder, scooter och jägermeister för hela slanten.

Bäst Offpist

Den branta skogen på Walmendingerhorns framsida. Baksidan av Walmendingerhorn i riktning Ifen. Kräver dock god lokalkännedom och eventuellt en bergsguide.

Bästa pist

Den svarta pisten från Höfatsblick och Seealpe på Nebelhorn. Här går det undan i svängarna!

Restaurang

Tafel & Zunder är en backrestaurang med cool arkitektur och vällagad mat uppe på berget i Ifen. Liggande, rå, träpanel och stora panoramafönster ihop med lederhosenklädd serveringspersonal är ett vinnande koncept. Den stenugnsbakade pizzan är riktigt god.

Boende

För dig som prioriterar skidåkning framför hög standard, men uppskattar en skön säng och en vällagad middag kan bo billigt och prisvärt på lilla Hotel Alpensonne i Riezlern. 

hotel-alpensonne.at

Finare boende

Travel Charme Ifen Hotel Kleinwalsertal är ett femstjärnigt hotell i direkt anslutning till pisten med spa och övriga faciliteter. Boende som ger även den mest kräsna hotellgästen valuta för pengarna.

travelcharme.com/hotels/ifen-hotel

Info

kleinwalsertal.com

Säg den skidåkare som inte drar på mungiporna åt kombon pizza och öl. Foto: Martin Söderqvist

Österrikiska Riezlerns nattliv består av en sönderrökt källarbar och tidigare nämnda utomhus-afterski. När vi besöker denna tillställning raglar en busslast tyska snowboardåkare omkring med Jägermeisterflaskor och skrålar i kör till eurodisco från 1993, vilket bara är ännu ett bevis på att vi kanske faktiskt har rest tillbaka i tiden. Å andra sidan är 90-talet hett igen, så det kanske är vi som är lite efter.

Den tyska gränsen följer bergskammen exakt mellan områdena Kanzelwand och Fellhorn. Kanzelwand nås med gondolliften direkt från Riezlern och därifrån slingrar sig flera pister ner på den tyska sidan av berget. Tillbaka till Österrike går endast en pist, den röda Kanzelwand Talabfahrt som med sina över fyra kilometers åklängd kommer ge även den mest erfarna pisträven mjölksyra i benen.

Morgonpendlingen upp på berget. Foto: Martin Söderqvist

Även i Kanzelwand-Fellhorn är de omkringliggande bergstopparna spetsiga och får oss att tro att vi är högre upp än vad vi egentligen är. Högsta åkhöjden här ligger på cirka 2 000 meter vilket för en alpskidort måste anses vara i lägsta laget. Dock är fallhöjden hela 1 000 meter, och det finns mycket goda möjligheter till relativt brant åkning utanför pisterna. Området påminner om den betydligt mer exploaterade Montafondalen. 

Beställer du inte in en apfelstrudel har du inte varit i Österrike på riktigt. Foto: Martin Söderqvist

Hur många gånger har vi inte läst om okända puderparadis dit ingen åker, bara för att komma dit och mötas av packade, stenhårda pucklar, sönderåkt skog och tröttsamma liftköer till gamla kabinbanor eller tvåstolsliftar?

Så fort en skidort inte har råd att pista ett område eller att uppgradera infrastrukturen utnämner man det till en freeride zone. Terrängen är fri, rastaflätorna flyger i vinden och du anses nöja dig med sönderkokta makaroner serverade på plastservis, för du är ju fri och skön och bryr dig bara om att åka puder. 

Walmendingerhorn i Kleinwalsertal skulle kunna vara ett sådant ställe. Om det inte vore för att det faktiskt är snudd på folktomt, terrängen är extremt tilltalande med brant, gles skogsåkning, och berget servas av en snabb kabinbana som dock har mer än några år på nacken. Här kommer du inte att mötas av sönderkörda åk eller kilometerlånga köer, det är i princip ingen här förutom de lokala avloppskameraarbetarna med familjer.

Foto: Martin Söderqvist

Terrängen i Walmendingerhorn är brant och löper för det mesta rakt i fallinjen. Även här är den högsta åkhöjden blygsamma 1 946 meter, och fallhöjden runt 800 meter. 

Åkningen skulle kunna likställas med det legendariska Alta i Utah, både terräng- och lutningsmässigt, men här med en mäktigare kuliss av spetsiga alper i bakgrunden. Ändå är det ingen som hört talas om stället. 


Text: Martin Söderqvist • 2023-04-08
AlpernaÖsterrikeResguideSkidorterAlpernaGuiderKleinwalsertalMartin SöderqvistOberstdorfÖsterrikeResguideSkidåkningTyskland

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top