Det här är världens längsta pist

Det här är världens längsta pist

Fransmännen anses inte ligga i topp när det kommer till att pista – men världens längsta pist kan de åtminstone stoltsera med.

Det kommer säkerligen inte som en överraskning att världens längsta pist ligger i Alperna, närmare bestämt i franska skidorten Alpe d'Huez. La Sarenne, eller 'La piste mystique' som de också kallas, är ett måste för varje pistälskande skidåkare med sina 16 kilometer i längd. 

Pisten är graderad till svart men många vill säga att den snarare borde vara graderad till röd på grund av de flacka partierna som infinner sig efter drygt halva åket. Det är enbart i början av åket som pisten bjuder på brantare delar. Med det sagt så krävs det sin teknik och benstyrka för att riva av 2000 fallhöjdsmeter i ett åk. 

Förutom världens längsta pist kan Alpe d'Huez även stoltsera med att vara ett av de större skidsystemen i alperna och i världen. Till ett redan stort pistsystem kan orten även erbjuda fantastiska offpist-möjligheter, vilket gör det till ett utmärkt resmål för alla skidåkare – rutinerade som nybörjare.  

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!