SVT arkiv: så såg det ut i Åre 1977
Foto: SVT Arkiv

SVT arkiv: så såg det ut i Åre 1977

Hur förklarade åkare i backen vad "jet set" var för något, vad kostade ett liftkort och hur skulle den modemedvetna skidåkaren vara klädd i 70-talets Åre? SVT har grävt djupt i sina arkiv och hittat verkliga guldkorn.

Så skulle du se ut i slalombacken 1977

Så här såg skidmodet ut vintersäsongen 1976/77 som var den första efter att kabinbanan i Åre invigdes i början av maj 1976.

Samma säsong vann Ingemar Stenmark tio världscuptävlingar och det rådde total slalomhysteri i Sverige, och det märktes inte minst på skidmodet i Åres backar. Alla skulle se ut som "Stenis", men smakar det så kostar det.

Åre vintern 1977: "Jet set" är någon som åker "jettefort"

Med jet set menas oftast en grupp rika människor som reser runt i världen och deltar i evenemang som vanligt folk inte har råd med. I Åre 1977 tycks dock betydelsen vara en annan.

Hör några turister ge sin förklaring till begreppet där det verkar handla mer om folk som åker jettefort, så kallade jetmänniskor.

Så festade Åre 1977 – häng med ut på dansgolvet

1977 var det disko som gällde på nattklubbarnas dansgolv och Åre var inget undantag. Då som nu var partyt nästan lika viktigt som skidåkningen i Åre.

På Country Club dansade man till "Daddy Cool" av Boney M.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!