Screengrab från filmen Heatseeker av Nico Vuignier.

Artiklar

Skidsnack #18: Veckans nyheter i skidvärlden

Hur firade du valborg? Johan Jonsson firade årets viktigaste vinst, monoskin fortsätter klättra på popularitetslistan och Herr Hundra Tusen slår till igen. Det och mycket ner i veckans skideko.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-05 Uppdaterad 2019-05-05

Lavinprognoser avslutade

Nu är säsongen över för alla områden med lavinprognoser förutom fjällen kring Abisko och Riksgränsen som fortsätter ha dagliga rapporter på lavinprognoser.se fram till den 12 maj. Tack för i år till alla som jobbat med vinterns prognoser och lyft medvetenheten bland alla som färdas i de svenska fjällen vintertid. Hjälp Naturvårdsverket att utveckla sin tjänst för nationella lavinprognoser genom att svara på den här enkäten.

Rösta på säsongens omslag

Till och med midnatt inatt söndag kan du rösta på vilket omslag från säsongen som dy tycker är det snyggaste, bästa eller av annan anledning påverkat av dina personliga preferenser borde vinna. Rösta gör du här och som tack för att du är med och deltar är du med i utlottningen av en årsprenumeration av Åka Skidor.

Rösta på säsongens bästa omslag

Nuolja Extreme

Absiko har efter ett kort uppehåll sparkat liv i sin friåkningstävling i mindre format kallad Nuolja Extreme Sessions. 25 åkare blandat med skidor, snowboard och telis fick en fin dag i tisdags med dubbla åk och en bra uppvärmning inför NM i Riksgränsen.

Duomono

Varför göra det svårt för sig och bara åka på gammlagg och monoski när man kan åka två personer på tre skidor? Studenterna från Luleå Tekniska Universitets skidklubb Stil Alpina firade valborg med retrotema i Rikgränsen och hittade på dumheter.

Herr Hundra Tusen slår till igen

Hur firade du valborg? Rikard Westling såg till att tajma sina sista höjdmeter lagom till den sista april för att tillsammans med frivilliga vänner som orkade trotsa busvädret och se bergsgeten Westling ticka av sitt mål på 100 000 höjdmeter för fjärde säsongen på raken. Hatten av! Läs mer om det osedvanligt tjocka pannbenet i en intervju med Mr 100k här.

Mannen som går 100 000 fallhöjdsmeter varje vinter

Gränsens lift rullar igen

Den nedre stolliften i Riksgränsen har rullat igång igen! Den renoverade växellådan är på plats och liften är besiktigad och godkänd för att åter få ta passagerare upp i liftsystemet. Lördag klockan elva kunde den öppnas upp för exalterade gäster, precis lagom till att stora event som NM och Banked Slalom drar igång. Stor eloge till liftteknikerna som jobbat och slitit dygnet runt de senaste dagarna för att få liv i liften igen.

Skidsnack #18: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Sanne Mona / Ski Lodge Engelberg

Säsongens viktigaste vinst

Johan Jonsson tog hem vinsten i det han kallar för säsongens viktigaste tävling: Best Burger in Town arrangerat för andra året i rad av Ski Lodge Engelberg. Sju lokala legender har fått komponera sin egen burgare efter hemligt recept som därefter serverats under två veckor i baren. Jonsberts burgare röstades fram som vinnare och hans kommentar var att han pensionerar sig direkt eftersom det här utan tvekan är peaken av hans karriär och hur långt man kan nå i outdoor-branschen.

Pjäxmara

Ibland kan det vara jobbigt nog att gå till liften i pjäxor, men tänkt dig då att springa 42 195 meter med tidspress. Det har en britt precis gjort för att sätta ett nytt världsrekord i att springa ett maraton i pjäxor. Läs mer om det nya världsrekordet här.

Världens snabbaste maratonlöpare i pjäxor

Kimbo Sessions

Det växte snabbt från parkhäng med polare till ett av de största och mest hajpade eventen i jibbvärlden där Kim Boberg styr upp en specialbyggd park i Kläppen efter det att anläggningen stängt för allmänheten. Håll utkik efter material i mängder på banbrytande åkning i veckan som kommer under hashtaggen #kimbosessions och på @kimbosessions på instagram.

Puderalert

Sommaren är inte redo att göra entré riktigt ännu. I både Riksgränsen, Åre och i stora delar av Alperna har det snöat ordentligt de senaste dygnen och mer ser ut att vara påväg.

Filmer

Turtrusa
Ett gäng norska damer bestämde sig för att spela in en webbserie tillsammans och datumen sattes redan under hösten. Intentionen var att filma i ur och skur, oavsett väder och snöförhållanden, och så blev det verkligen i den tredje episoden som spelades in i Sunnmøre och finns att se på FriFlyt TV nu.

Spines och klimatsnack
Norrmannen Nikolai Schirmer har som mål för vintern att åka bättre skidåkning men samtidigt minska sin klimatpåverkan signifikant. I Endless Winter 2 beger han sig mot Österrike i sin ombyggda van för att åka puder och jaga mäktiga åk.

Konståkning med Freddie Grann & Lasse Åberg
Nu finns äntligen en av publikfavoriterna från filmturnén i höstas att se på nätet. Se när den skidåkande konstnären Freddie Grann och Lasse Åberg skapar unik konst tillsammans. Läs mer och se filmen här.

Konståkning med Freddie Grann & Lasse Åberg

Bakom kulisserna på årets mäktigaste skidfilm
Nicolas Vuignier droppade i januari en kort skidfilm som drog igång livade diskussioner om hur tusan han lyckats få till vad som såg ut att vara fyrverkerier som flög med kontroll. Som utlovat har han nu klippt ihop en 15 minuter lång The making of Heatseeker där han förklarar hur de använt sig av FPV-drönare för racing utrustad med en night vision kamera och med en nödraket/bengal fastspänd på undersidan av den. Se originalet Heatseeker här.

Nedre sittliften i Riksgränsen är trasig


Veckans fetaste film: Heatseeker


Rösta på säsongens bästa omslag


Skidsnack #17: Veckans nyheter i skidvärlden


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-05
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen