5fd921e164a54

Artiklar

Utah, Wyoming och Montana

The Verticals rapporterar om USA:s bästa skidåkning i Utah, Wyoming och Montana.

Text: Åka Skidor • 2008-01-13

Salt Lake City (Utah) eller ‘’SL’’ som vi säger är stället man skall bo i när man åker skidor i Utah. SL ligger väldigt nära (30-40 minuter med bil) de flesta av skidorterna i Utah. Vår norske vän, Morten Solheim, anslöt i SL på julafton och han åkte skidor med oss under 2 veckor I USA.Vi körde lagg i Snowbird och fick också en liten aptitretare av Alta. Vi kommer tillbaka till Alta i slutet på januari för lite mer seriös skidåkning och vi kommer med en rapport då. Snön i Snowbird och Alta var torr och fluffig, men det var betydligt kallare än vad vi är vana vid, -25. Snön kan verkligen vara ‘’Greatest snow on earth’’, men vi måste testa lite mer av den vita varan innan vi kan uttala oss.

Skidåkare kan göra många tokiga saker för att få lägga de första spåren i ospårad puder snö. Vi har dock aldrig sett så disciplinerade skidåkare som i Snowbird en puderdag. Mer än 100 personer väntade i en snygg kö på att skidpatrullen skulle öppna en gate till en back country bowl med massor av ny puder. Det skulle aldrig funka på Grand Montets … Vi fick dock några andra bowls med ospårad puder helt för oss själva, så det var helt OK.

IKEA i Salt lake räddade julen för oss: sill, köttbullar, Janssons frestelse, prinskorv, delicato bollar, Ahlgrens bilar, etc. Richard gjorde ett strålande jobb med att få till en sjysst julbord i husbilen. Till och med en liten svensk snaps trots att vi var I Utah.

Utah, Wyoming och Montana

Svensk julmat från IKEA – räddningen för svenskar i exil.


Vi gjorde ett misstag i Park City i Utah. Vi kan inte förstå hur de kunde ha skidåkning där under olympiska spelen och det är ett totalt mysterium hur de kan räkna ihop de vertikala höjdmeter som de påstår att de har. Åk INTE dit.

‘’We are going to Jackson’’ – nästa stop Jackson Hole (JH). JH har den bästa skidåkningen i USA. Det var här som den legendariske Johan Enström (Alpingaraget) landade stora klipphopp på höften i de gamla goda dagarna. Teton-bergen i JH är något som man bara måste åka till. Det finns definitivt brant terräng och backcountryn har enastående möjligheter för riktigt bra skidåkning. Här finns allt man kan önska av ett skidställe. Hika upp till Cody’s bowl och man har enorm skidåkning hela vägen ner till byn eller droppa in i Corbet’s couloir och se vad som händer. Det finns till och med svartbjörn i JH och en kom allt för nära oss under en tur i back country. Vi tyckte det var kallt en morgon och när termometern visar på -42 C (med vindfaktor), då är det dags för ett par snabba åk och sedan varm choklad i värmestugan. Ett annat bra alternativ är att ta en tidig after ski på Mangy Moose – måste kollas in.

Utah, Wyoming och Montana


Efter att ha stött på Gary Cole (Jack Killian i Midnigh Runner) i liften och snackat lite rodeo med honom, så var det dags att dra vidare till Montana och Big Sky.

Big Sky var en riktig överraskning för oss. Det är ett riktigt bra berg och kan lätt jämföras med de bästa i USA. Vi åkte skidor med Big Sky’s affischnamn, Mike Manelin, den första dagen. Tyvärr hade det blåste riktigt hårt dagarna innan vi kom, så snön var inte den bästa men vi hittade en del puderhål (powder stashes) i skogen. ‘’Big couloir’ blev snabbt en favorit. En ganska smal brant couloir som går från toppen, måste åkas. Glöm dock inte att skriva in dig i loggboken hos skidpatrullen på toppen innan du åker.

Utah, Wyoming och Montana

Big Skys local hero Mike Manelin.


Nu är det dags för Kanada. Vi startar i Whistler följt av heli ski i Bella Coola och sedan vidare till Red Mountain och Fernie.

Vet ni att man nu kan köpa en sjysst ‘’Vertical Way Around’’ t-shirt på Chambre Neuf i Chamonix. Rappa på eftersom det bara finns ett begränsat antal.

Av: Vertical Way Around

Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana

Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana
Utah, Wyoming och Montana


Text: Åka Skidor • 2008-01-13
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top