5fd922a10ca76

Artiklar

Nya Zeeland – Trivsamt därunder

På Nya Zeeland är det riktiga entusiaster som åker utför. Mt Hutt är den södra öns största skidområde, men trots det finns bara ett tiotal liftar och dubbelt så många pister.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21

Runt omkring det 2 075 meter höga berget breder oändliga slätter ut sig och utsikten från toppen är magnifik. Kontrasterna mellan det snöklädda berget och de milsvidda gröna slätterna är otrolig. I dalen nedanför våra skidspetsar går tusentals får på bete i dalen. När man åker skidor på Mt Hutt bor man med fördel i den lilla byn Methven, som ligger 30 minuter från skidområdet. 300 året runt boende, mestadels fårfarmare, får sällskap av 3 000 säsongsarbetare under vintern och atmosfären i den lilla byn blir lite internationell eftersom många japaner och amerikaner återvänder varje skidsäsong. Den byn pittoreska byn består av små mysiga hus i exakt lika stora kvarter och amerikanskt breda gator som kantas av några barer där alla i byn samlas på kvällarna.

Få platser på jorden har en så fantastisk geografi som Nya Zeeland. Hela 70 procent av landytan består av berg. Subtropiska regnskogar ligger bara tio mil från glaciärer och nedanför snöklädda bergstoppar går landets 70 miljoner får och betar på gröna slätter. Den norra ön, som ligger på samma kontinentalplatta som Indien och Australien, skapades av underjordiska vulkaner. Ruapehu, landets största vulkan, bevisade för några år sedan att den fortfarande kan få utbrott. En hel del skidåkningen sker på vulkaner, Nya Zeelands största skidsystem, Whakapapa, är på en vulkan. Den södra ön ligger på Stilla Havs-plattan och är inte vulkanisk. Trots det rör sig bergen här också. För några år sedan försvann tio meter av toppen på Mt Cook, som med den nya officiella höjden 3 764 meter fortfarande är landets högsta berg.

Treble Cone, av vissa ansett vara bäst i landet, ligger en dryg halvtimme från Wanaka. Skidområdet är som en alport i miniatyr med snabba, moderna liftar och stora åkytor. Men omgivningarna liknar inget annat. Långt nere i dalen nedanför skidbackarna ligger den smaragdfärgade och ständigt isfria Lake Wanaka som tillsammans med det gröna, böljande landskapet ger en minst sagt exotisk inramning till skidåkningen. Saddle Basin ligger i utkanten av Treble Cone systemet, där en långsam släplift står för transporten upp den sista biten. Naturliga halfpipes ligger utspridda bredvid liften och på gångavstånd ligger Summit (2 100 möh), några hundra höjdmeter ovanför Saddle Basin.

Methven, Wanaka och Oueenstown är den södra öns tre mest intressanta städer för skid- och äventyrsfolk. Det ligger flera skidorter och helikopterskidåkningsområden kring de små städerna, vilket gör att du inte har någon större anledning att söka dig till andra platser. Om du har tid kan det vara kul att åka skidor på ett club field. De små anläggningarna nås via mardrömslika grusvägar och för att komma upp i skidområdet måste du åka replift, vilket inte är att rekommendera för nybörjare. Skidåkningen är ofta brant och utmanande och det brukar vara väldigt billigt att åka i de föreningsägda anläggningarna. Cragieburn Valley, Temple Basin, Mt Olympus och Mt Cheeseman är några av Nya Zeelands bästa club fields.

Skidsäsongen på Nya Zeeland varar normalt från mitten av juni till slutet av oktober.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Nya Zeeland

Det är billigast att flyga till Christchurch och sedan köra
hyrbil (förhållandevis billigt på Nya Zeeland) eller åka buss till de
respektive städerna. En flygbiljett tur och retur Stockholm-Christchurch
kostar mellan 10 000 kronor och 14 000 kronor. Du kan också flyga till
Queenstown, men det kostar betydligt mer.
Du som är intresserad av att besöka Nya Zeeland kan med fördel
vända dig till Benns Resor som är specialiserade på resor till Nya Zeeland
och Australien. De kan hjälpa dig med all tänkbar information och du kan
också boka flygbiljetter, hyrbil, boende etcetra via dem. Kontakta dem på
telefon 031-774 00 75, 08-442 98 85 eller besök deras websida
www.ausnz.org.
Treble Cone Alpine Playground,
tel: +64-344 393 27,

www.treblecone.co.nz
Cardrona Alpine Resort,
tel: +64-344 374 11,

www.cardrona.com
Coronet Peak Ski Area,
tel: +64-344 246 20,

The Remarkables Ski Area,
tel: +64-344 246 15,

www.nzski.com
Mt Hutt Ski Area,
tel: +64-330 850 74,

www.nzski.com

Nya Zeeland - Trivsamt därunder
Nya Zeeland - Trivsamt därunder


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top