5fd940b5dc78a

Artiklar

Phil Mahre – lika bra i pisten som i lössnön

K2-profilen som tillsammans med tvillingbrorsan Steve erövrade skid-USA.

Text: Åka Skidor • 2008-07-24
Fakta:

Phil Mahre gav skidåkningen ett ansikte i USA. Och hans tvillingbror Steve gav den ytterligare ett. Men Phil var oftast några hundradelar snabbare än brorsan och i början av 1980-talet var han världens bäste utförsåkare.

Den mest känsloladdade stunden i Phil Mahres karriär som tävlingsåkare var när han stod på prispallen efter att ha vunnit OS i slalom 1984 i Sarajevo. Flera saker spelade in. Hans tvillingbror och bäste vän Steve tog emot silvret. De hyllades som hjältar på hemmaplan. Det var det andra OS-guldet i USA:s skidhistoria, dessutom i ett öststatsland, Jugoslavien. Men allra viktigast var att Phil Mahre just fått reda på att hans fru samma dag fött deras första barn.

– Visst var det kul med ett OS-guld, men Alexanders födelse – det är ju sådant som verkligen räknas, har Phil Mahre sagt i efterhand

Den inställningen är typisk för Phil Mahre, menar folk som känner honom.

Han var en jättebegåvning som redan som 15-åring tog plats i USA:s landslag. Som 18-åring kom han femma i storslalom vid OS i Innsbruck. Under 1980-talets första år vann han den totala världscupen tre gånger i rad.

Ett av bröderna Mahres favoritställen var svensken Gunnar Munthes krog Krazy Kanguruh i St Anton. Här laddade de till exempel upp inför VM 1982, då Steve Mahre vann i storslalom. Gunnar Munthe såg också mycket av amerikanerna när han jobbade för de svenska och kanadensiska skidlandslagen. Han berättar att tvillingarna var jämngoda åkare, men att Phil Mahre hade en tydligare tävlingsinstinkt.

– Men så fort han kom i mål var Phil en avslappnad och charmig åkare som inte tog saker på så blodigt allvar.

Till exempel: när Phil Mahre hade kommit ner i målfållan och ledde det andra åket i Sarajevo, tog han direkt kontakt med sin bror via walkie-talkie. Phil Mahre berättade om banans alla viktiga detaljer, för att hjälpa sin bror. Detta trots att brodern ledde efter första åket och alltså hade goda chanser att spöa honom.

Hans fajter med Ingemar Stenmark fängslade TV-tittare i hela skidvärlden. Men när FIS-basen Serge Lang, ibland kallad Idi Alpin, lanserade super-G, så bojkottade Phil Mahre länge grenen. Han gillade inte denna nymodighet och tolkade införandet som att Serge Lang främst ville försvåra för Ingemar Stenmark.

Phil Mahres framgångar gav utförsåkningen en rejäl knuff framåt i USA. Skidtillverkaren K2 har honom att tacka för mycket, de snyggt designade amerikanska skidorna som han åkte på blev poppis även i Europa.

Gunnar Munthe och många andra som följt bröderna Mahre räknar dem till några av världens bästa allroundåkare. De behärskade alla sorters åkning, från puckelpist till bristande skare.

– Jag åkte mycket med dem här i St Anton. De blev som förbytta när de åkte skidor. Vanligtvis var de lugna och godmodiga. Som åkare var de helt galna, berättar Gunnar Munthe och fortsätter:

– En gång anordnade jag en hopptävling i samband med att de kanadensiska och amerikanska herrlandslagen tränade störtlopp. Banan gick förbi Krazy Kanguruhs tomt och jag sa att den som gjorde det snyggaste hoppet här intill skulle få en flaska champagne.

Till tränarnas förskräckelse gav åkarna järnet. Phil Mahre vann. Han kom åkande i störtloppsställning i cirka 80 kilometer i timmen, lättade, gjorde en sträckt 360, landade i äggställning och fortsatte ner till byn.

– Den amerikanske huvudtränaren höll på att svimma. Det är det grymmaste hopp jag sett än i dag, säger Gunnar Munthe.

Phil Mahre, hans fyra minuter yngre bror och deras sju syskon växte upp i skidorten White Pass, där pappan ansvarade för liftsystemet.

– Där fanns i princip inget annat att göra än att åka skidor. Som ung ville jag egentligen hellre spela amerikansk fotboll, har Phil Mahre sagt.

Gunnar Munthe berättar att bröderna följts åt hela livet.

– De körde motocross tillsammans, sedan började de med bilsport. När den ene skiljde sig, dröjde det inte länge innan än den andre gjorde det, och så vidare.

Bröderna Mahre har flyttat tillbaka till området där de växte upp. I dag arbetar Phil Mahre och hans bror bland annat med att coacha fram yngre, amerikanska tävlingsåkare.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Phil Mahre

Född 1957
Segrar 27 världscupsegrar. Vinnare av den totala världscupen 1980/81,
1981/82, 1983/84. Guld i kombination och silver i slalom vid VM 1980.
OS-guld i specialslalom 1984, OS- silver 1980.
Intressen Skidåkning och bilsport.
I dag Tränar yngre skidtalanger på The Mahre Training Centre i
Keystone tillsammans med sin bror Steve. Arbetar med pr samt tävlar på
veterantouren. Phil Mahre är gift och har två barn.
Comeback Phil Mahre gjorde en uppmärksammad comeback när han 2006
meddelade att han skulle försöka kval in till US Open innan han fyllde 50.


Text: Åka Skidor • 2008-07-24
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top