5fd940bc6f66d

Artiklar

Pierre Tardivel – Extremast i Chamonix

Pierre Tardivel är extremskidåkningens okrönta kung. Sedan början av 80-talet har han lekt med döden. Ingen har gjort fler svåra åk i Mont Blanc-massivet. Det är ett under att han fortfarande är i livet.

Text: Åka Skidor • 2008-09-30 Uppdaterad 2021-12-07
Fakta:

Vissa årtal har en förmåga att bli klassiska. 1977 var ett sådant, dock av olika anledningar beroende på plats. I London kommer 1977 alltid att vara punkens år (även om de som var med hellre pratar om 1976). I Chamonix lilla krets av extremåkare är 1977 året då hela tolv svåra klätterleder betades av på skidor. Brantåk som i dag tillhör dalens klassiker.

Mannen som genomförde de värsta av dessa »premières descentes« är i dag så gott som bortglömd: Daniel Chauchefoin. Det var han som klarade av att åka nerför nordväggen på Les Courtes ovanför Argentière-glaciären, den österrikiska leden. Men till skillnad från samtida åkare som Patrick Vallençant var Daniel Chauchefoin ointresserad av massmedia. En doldis, som åkte för sin egen skull.

Därför är det helt logiskt att han snart fick en lärjunge i Pierre Tardivel. Redan som 15-åring fick Tardivel följa med Daniel Chauchefoin nerför ett par av Chamonix-dalens branter. I efterhand har Tardivel berättat att han var illamående av skräck – men ändå fastnade totalt för denna mytomspunna gren av utförsåkningen. Året efter, 1980, gjorde han sin första egna nytur. Det skulle bli många fler.

Under de närmare 30 år som följt sedan dess har Pierre Tardivel öppnat upp två-tre svåra couloirer och stup varje vinter. De flesta i Chamonix-dalen, vilket gör bedriften ännu märkvärdigare. Dels för att bergen är de svåraste i Alperna. Dels för att byn är fylld av andra duktiga åkare som konkurrerar om oupptäckta ställen där de kan riskera livet. Ingen kommer i närheten av Pierre Tardivels antal.

Några exempel (troligen är namnen mer välbekanta bland klättrare): nordväggen på Grand pilier d’Angle, nordväggen på Pain du Sucre, tre vägar nerför treriksberget Mont Dolent, flera nyturer på Les Courtes, bland annat Couloir Angélique – för övrigt uppkallad efter hans ena dotter.

Ändå är Pierre Tardivel, likt mentorn Daniel Chauchefoin, något av en doldis. Inte bland de insatta, men bland den stora massan av skidåkare. Han har haft sponsorkontrakt, varit med i artiklar, böcker, TV-reportage och skidfilmer. Men expeditionerna har aldrig varit särskilt mediala, med undantag för hans Mount Everest-äventyr 1992. Han lyckades åka från 8 770 meters höjd, då ett världsrekord, men ändå inget som gjorde honom till en kändis. Något han verkar vara helt nöjd med.

En av dagens unga extremåkare i Chamonix är norrmannen Tormod Granheim, mest känd för att ha åkt nerför Mount Everests nordsida 2006, den ödesdigra expeditionen då svensken Tomas Olsson omkom. Tormod Granheim säger om sin 20 år äldre kollega: »Det jag beundrar mest hos Tardivel är hans ödmjukhet och att han har behållit hungern efter att göra nyturer.«

Medan många extremåkare kablar ut pressmeddelanden redan på planeringsstadiet, nöjer sig Pierre Tardivel oftast med att skriva en redogörelse för den senaste bedriften på någon fransk webbsajt om klättring och skidåkning. Små personliga berättelser, som innehåller mer filosoferande kring bergens skönhet än adrenalinkickar, samt ett fotografi där han ritat in den helt vansinniga linjen nerför berget. Oftast gör han turerna helt ensam.

I en intervju med en amerikansk tidning har han sagt: »Jag gillar inte ordet extrem. Det jag gör är aldrig extremt. När jag svänger i 60 graders lutning är jag alltid säker på mig själv. Lutningen är inte det avgörande, utan kvaliteten på snön.« De flesta som vet vad Pierre Tardivel håller på med skulle nog säga att han har fel. Mer extremt än så här blir det inte, nästa anhalt är helt enkelt döden.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Pierre Tardivel

Född 1963 i Annecy, Frankrike.
Meriter Har sedan 1980 gjort ett 80-tal förstaåk nerför extremt branta
couloirer och stup på Chamonix-berg som Les Courtes, Pain du Sucre och Mont
Dolent, flera av dem är kända klätterleder. Har också gjort nyturer i övriga
Alperna, Pyrenéerna samt Japan. Åkte 1992 skidor från 8 770 meters höjd på
Mount Everest, då ett världsrekord.
I dag Bor i Chamonix, är gift och har två döttrar. Arbetar sedan 1988
som bergsguide.

Pierre Tardivel - Extremast i Chamonix
Pierre Tardivel - Extremast i Chamonix


Text: Åka Skidor • 2008-09-30
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen