5fd926bba1db1

Artiklar

5 skidorter nära dig

Sugen på en snabbis? Det här är fem skidområden söder om Sälen som passar för en skön skidhelg.

Åka Skidor • 2009-08-03

DEN HÄR ARTIKELN ÄR FRÅN 2011 – LÄS ISTÄLLET UPPDATERADE: 8 SKIDORTER NÄRA DIG

Branäs, Värmland

Värmlands populäraste skidområde röstades häromåret fram till Sveriges bästa skidort för barnfamiljer. Fallhöjden är imponerande 415 meter och Branäs har något så ovanligt som en gondollift. De två kilometer långa backarna Kulingen och Storbacken är landets bästa pister söder om fjällen.

Parken Dog Park har hopp, rails, boxar, musik och elljus. Den är öppen till klockan 19. En skicrossbana anpassad för barnfamiljer finns i anslutning

till landslagets träningsbana.

Stugby och camping ligger på gångavstånd från liften och uppe på berget finns stugor i fina omgivningar.

Fallhöjd 415 meter
Antal nedfarter 20
Antal liftar 12
Mer info www.branas.se

 

Sunne, Värmland

Tre timmar från Göteborg lockar Ski Sunne skidåkare från hela västkusten. Stor liftkapacitet, snösäkra pister och bra längdåkning är förklaringen. Av skidområdets nio nedfarter är den kilometerlånga, hundra meter breda och carvingvänliga Ekebybacken den största attraktionen. Den elbelysta Kavaljeren är en annan Sunneklassiker. Övriga nedfarter är långa och flacka och passar barnfamiljer och nybörjare perfekt.

Längdåkare har många spår att välja på, däribland en sex kilometer lång slinga med elljus.

Traktens hotell har förmånliga helgpriser. Selma Spa rekommenderas. Stugor, vandrarhem och camping finns nära backen.

Fallhöjd 265 meter
Antal nedfarter 9
Antal liftar 7
Mer info www.skisunne.se

 

Romme, Dalarna

Dalarnas populäraste skidområde söder om Sälen hade den amerikanska skidorten Vail som förebild när backarna planerades. Därför följer pisterna den naturliga terrängen ner genom skogen.

Effektiva stolliftar eliminerar liftköer. Älgkyssen och Sydhanget är två fina nedfarter, liksom den två kilometer långa, lätta och breda carvingpisten Gruvvägen.

Toppstugan har en trevlig skidrestaurang, mysig bar och solig veranda. Fonduekvällarna är populära.

Romme Alpin lockar både barnfamiljer och duktiga skidåkare. Nyligen byggdes skidområdet ut med Snöberget som har lite högre fallhöjd, en sexstolslift och fina pister.

Fallhöjd 275 meter
Antal nedfarter 23
Antal liftar 11
Mer info www.rommealpin.se

 

Säfsen, Dalarna

Snösäkra och barnvänliga Säfsens långa och lätta nedfarter passar barnfamiljer och nybörjare. Skidområdet ligger vackert i Finnmarkens djupa skogar.

Fallhöjden är blygsam men pisterna är långa. Långsvängen och Vargspåret är riktiga maratonåk. I barnområdet träffar ungarna älgen Filurius och Säfsen-knattarnas barnklubb arrangerar skattjakt och våffelfrossa. Skicrossbanan har en barnpark för unga skidåkare som gillar att hoppa.

Skidlunch och middag serveras på Solbergets Wärdshus. Hyttan Kök & Bar varvar à la carte med buffékvällar. Smedjan Bar är en trevlig avslutning.

Fallhöjd 270 meter
Antal nedfarter 11
Antal liftar 5
Mer info www.safsen.se

 

Kungsberget, Gästrikland

Billiga bussresor lockar skidåkare till Kungsberget. Det är en populär helgutflykt och i veckorna avlöser skolresorna varandra. Nya E4:an förbi Uppsala har kortat ner restiden från Stockholm med en halvtimme, minst.

Här finns skidåkning för hela familjen. Tio liftar, varav två stolliftar, håller borta köerna korta.

Kungsberget var först i Sverige med en permanent skicrossbana. Nu satsar man på Snowparken; 60¿000 kvadratmeter hopp och rails ska locka den unga generationen. Happy Park i barnområdet har små hopp för små åkare.

Camping finns, men inga stugor. Många hotell i trakten har specialerbjudanden för skidgäster. Ett tips är Kungsfors Herrgård.

Fallhöjd 200 meter
Antal nedfarter 17
Antal liftar 10
Mer info www.kungsberget.se

8 skidorter nära dig

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top