Extrem klassiker - Aiguille du Midi

Extrem klassiker - Aiguille du Midi

Téléphérique de l'Aiguille du Midi i Chamonix är världens kanske mest kända lift och transporterar årligen hundratusentals människor från Chamonix centrum till ett glaciärparadis halvvägs upp på Mont Blanc.

Ingen enskild lift i världen har haft lika stor betydelse för alpinismens utveckling som Téléphérique de l'Aiguille du Midi. Ett konstruktionsmässigt mästerverk som öppnades 1959 och allt sedan dess transporterat miljoner och åter miljoner människor till ett av de mest högalpina paradis som man kan nå utan flygande transport.

Från början var liften tänkt som en turistattraktion i sig, vilket den givetvis fortfarande är i stor utsträckning, men med tiden har den förvandlat den glaciärtyngda terrängen vid Mont Blancs nordsluttning till en alpin lekplats för planetens mest extrema skidåkare och klättrare. Ingenstans i världen pushas gränserna lika hårt på daglig basis som här, utan att någon så mycket som höjer på ögonbrynen. 

Men du behöver inte heta Pierre Tardivel eller Andreas Fransson för att kunna ta till dig Aiguille du Midis storhet. Dagligen under vintersäsongen tar sig tusentals "vanliga" skidåkare med stapplande steg nerför den smala toppkammen och vidare ut mot klassiska skidåk som Vallée Blanche – världens längsta, liftburna skidåk – Envers du Plan och Grand Envers. Ett skideldorado i en så häpnadsväckande vacker miljö bland glaciärsprickor, seracer och mäktiga bergsväggar att den saknar motstycke i den liftburna världen. 

Aiguille du Midi må vara ett uttjatat namn i en skidvärld som ständigt söker efter nästa, okända puderparadis, och visst: köerna må vara brutala under högsäsong, men trots det snarare växer dess dragningskraft för varje år.

Och om du mot förmodan inte varit där ännu: åk dit.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!