5fd9216149981

Artiklar

Karin Stöckel ny bloggare på Åka Skidor

Hon reser runt bland alpernas berg med drömmar om att kunna bemästra dem alla. Hon beskriver sig själv som friåkare, feminist och gruvarbetare, möt Åka Skidors nya bloggare, adrenalinsökande Karin Stöckel.

Text: • 2014-12-01 Uppdaterad 2014-12-01

I fjol tog hon hem fyra pallplaceringar på Freeride World Qualifier-touren, en kvalserie för att knipa en plats till Freeride World Tour. Karin tycker att det är magiskt att tävla och 2013 vann hon NM i Riksgränsen, endast två år efter att hon hade börjat med friåkning.

”Att vinna NM var helt fantastiskt. Det var över alla mina förväntningar, det var skönt och få ett kvitto på hur bra man var efter att ha haft så många skiddagar under den säsongen. Jag brukar tänka tillbaka på den tävlingen när jag känner mig lite nere eller har svårt och motivera mig till saker. Allt var så bra under de dagarna, allt funkade som det skulle och jag kände mig helt oslagbar. Min mentala styrka nådde nya nivåer och jag var själv förvånad över att jag hade den styrkan, för den var som bortblåst under min alpina karriär. Då insåg jag att man måste ha kul när man tävlar, annars kan man inte vinna.”

Karin har en alpin karriär bakom sig från skidgymnasiet i Gällivare. Men pressen och prestationsångesten blev alldeles för stor och hon tappade skidglädjen. Genom friåkningen hittade Karin tillbaka till glädjen, då hon tycker att det är en friare sport. För att leva drömlivet jobbar hon sex månader om året och är sedan ledig för att kunna resa iväg och åka skidor.

”Jag jobbar 1000 meter under jorden som gruvarbetare, där kampen för kvinnor och jämställdhet växt sig stark och ligger mig varmt om hjärtat.”

Karin Stöckel ny bloggare på Åka Skidor
Foto: Robin Andersson

 Vad kommer du att blogga om?
”Först och främst skidåkning, vad jag gör för att utvecklas, bli bättre och ha så roligt som möjligt. Men jämställdhet kommer alltid vara en del av mig så det kommer också finnas med. Hoppas det uppskattas!” 

Varför ska vi läsa din blogg?
”För att se hur det är att leva som skidåkare under vintern och hur kul det är, men även hur jobbigt det kan vara.”

Hur är livet som skidåkare?
”Helt fantastiskt, så bra som jag mår när jag får åka skidor med mina vänner får jag ingen annanstans. Det finns inget annat jag hade velat göra just nu!”

Berätta något som dina läsare inte vet om dig!
”Jag har alltid samma skidsockar när jag tävlar.”

 Karin tävlar NM 2014.

Har du något gött skidminne att dela med dig av?
”När jag och min kompis Sanna skulle ut på tur i Norge förra året och vi blev sena från Riksgränsen. Det väntade en timmes körning och vi tänkte att vi mest troligt inte skulle få varken bra snö eller sikt. När vi kom upp på toppen klockan 22 på kvällen och möttes av den vackraste vy jag någonsin skådat i midnattssol kände jag att varenda försenad minut var värt det. Svängarna ner var magiska och utgjorde säsongens absolut bästa åk.”

Varifrån hämtar du inspiration till åkningen?
”Från mina vänner, helt klart. Man hjälper varandra att bli bättre på berget, både vad gäller säkerhet och skidåkning, det gör att man kommer varandra väldigt nära. Det är det jag älskar med den här sporten, gemenskapen och glädjen man har tillsammans.”

Vilka tre saker längtar du mest efter i vinter? 
Första tävlingen i Verbier då man får träffa alla och känna adrenalinpumpet igen. Att få tura med Sanna Mikko på de norska bergen i vår, finns inget som slår det! Sen är det NM så klart, bästa avslutningen på en lång skid- och tävlingssäsong.”

Karin Stöckel ny bloggare på Åka Skidor
Foto: Robin Andersson

Namn: Karin Stöckel         
Ålder: 22
Bor: Kiruna
Set-up: Nordica Patron, Soul rider, El capo och Peshewa.
Åkdagar/år: Har försökt räknat men tror det landar på ca 150.
Favorittrick: Backflip.
Intressen förutom skidåkning: Crossfit, klättring, terränglöpning och äventyr i allmänhet.
Bra på: Att skratta.           
Sämre på: Att hålla käften.
Dold talang eller discotrick: Jag kan göra kurunadansen.
Musikstil: Högst oklar.
Favoritfilm: Yrrol

Rädd för: Att jag ska bli allvarligt sjuk och inte kunna åka skidor.
Vad gör dig särskilt glad just nu: Min pojkvän och min syster. De ställer alltid upp och tror på mig när jag själv kan tvivla.
Motto: Carpe diem, hehe.

I januari flyttar Karin till Verbier för att åka skidor på heltid. Tävlingarna hon ska köra i vinter är inte helt bestämda än men det blir iallafall Freeride World Qualifier-touren. Häng med Karin och se vad som händer och hur skidåkningen går för henne via bloggen


Text: • 2014-12-01
ArtiklarBloggarKarin Stöckel

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen