5fd92124b9ea3

Artiklar

Storbergsåkaren Wille Lindberg

Wille Lindberg är en av svenskarna som tävlar Freeride World Tour. Han har en ny webbserie på gång och alltid galna upptåg i åtanke.

Text: • 2015-02-04 Uppdaterad 2015-02-04

Profilen

Det har varit otur kring andra stoppet av Freeride World Tour. I lördags ställdes tävlingen i Fieberbrunn in på grund av tunt snötäcke på sina håll och när tävlingen skulle gå av stapeln i går i Kappl istället, ställdes den också in sedan en åkare dragits med i en lavin. I skrivande stund ryktas det om att det blir två tävlingar i Andorra för de som inte har kört tävling nummer två än.

Senaste tävlingen för herrarnas skidklass var alltså första stoppet i Chamonix. Där kom Wille Lindberg på 14e plats. Han var besviken då han inte fick till sitt åk riktigt.

”Jag såg på start att man kunde backflippa en driva. Jag fick en impuls och följde den, det är alltid kul att våga göra det som man vill göra. Men sedan åkte jag på dålig snö i min andra landning och missade min linje, vilket var surt”, berättar han.

Eftersom Wille körde före vännen och konkurrenten Reine Barkered kunde Wille tipsa Reine om hur han skulle åka för att få till ett så bra åk som möjligt. Och kanske var det lite tack vare Wille som Reine kom på andra plats i tävlingen i Chamonix.

Hur värdefullt är det att ha en annan svensk åkare och kompis med på touren? Skulle du kunna få samma tips som du gav Reine av till exempel en norrman eller fransman?
”Ibland kan det vara väldigt värdefullt. Det är en del av spelet, det gäller att lista ut hur förhållandena är och försöka få så mycket information om sitt åk som möjligt. Det är definitivt skönt att ha en sådan bra polare som Reine med på touren, man skaffar sitt crew som man litar på. Det spelar egentligen ingen roll vilken nationalitet man har, man gaddar ihop sig med dem som man kommer bra överens med och hjälper varandra. Ger man så får man även information.”

När filmandet på berget gått för långt
Lotten Rapp uppåt i totalen

Hur är stämningen på touren?
”Den är väldigt bra. Det är många intressanta karaktärer som är med.”

Hur går tankarna inför nästa tävling?
”Jag har ett ganska sent startnummer (24) så det kommer att påverka mitt linjeval, jag vill inte ha en massa bombhål i mina landningar. Jag vill känna mig exalterad inför mitt åk och hoppas på ett berg som ska bli roligt att åka.”

Nästa gång är det Reines tur att ge dig värdefulla tips inför ditt åk, kommer han göra det? Eller åker du alltid före honom så att det aldrig blir en win-win situation för dig tipsmässigt?
”Jarå! Det är en ömsesidig relation. Tror det inte finns någon mer hjälpsam person än Reine på touren. Han är nästan som en mentor för halva startfälltet.”

Vilket är det roligaste stoppet på touren?
”De nya orterna, när vi får se något nytt och vidga våra vyer. Bästa berget är Bec du Ross, på något sätt är det svårast psykiskt men samtidigt exakt det vi vill göra, åka stora berg.”

Vad har du för chanser i touren tror du?
”Jag har ganska bra chanser, kommer jag upp till min potential är jag med i toppen.”

Vem vinner touren?
”Loïc Collomb-Patton vinner, jag har åkt lite med honom här i Fieberbrunn och han är en riktig shredder och har en naturlig glädje till åkningen. Han bara kör.”

Rapaport: "Det är en tuff utmaning mentalt"
Christine Hargin i stor lavin

Utanför tävlingarna, vilket är ditt favoritberg?
”Ska jag vara helt ärlig så har jag inte något riktigt favoritberg. Allt hänger på snöförhållanden och vilka kompisar man har att åka med. Den roligaste tiden på året brukar vara att komma hem till Sverige på våren och åka skidor i Åre och Riksgränsen. Vårsnö, sol, kompisar och lek.”

Hur ofta har du möjlighet att åka där?
”Jag åker skidor i Riksgränsen varje vår, Har gjort det sedan jag var 15. Att komma upp dit är en speciell känsla, det finns ett lugn däruppe som jag uppskattar. Det bjuds på vårsnö och lagom brant åkning.”

När kommer nästa avsnitt av My life?
”Jag har inte exakt bestämt vad det kommer att handla om än. Jag har haft lite otur med en borttappad kamera i Chamonix, som hittade tillbaka till mig i Östrike, som sen lustigt försvann på berget igen. Jag lovar att det blir humoristiska inslag från touren och resande däremellan.”

Instagram vs. verkligheten
Reine Barkered kör bottenlöst puder i Japan

Text: • 2015-02-04
ArtiklarFreeride World TourWille Lindberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen