Artiklar

Instruktör döms sedan hans elev omkom i lavin

En fransk snowboardlärare döms sedan dennes klient omkom i en lavin i Val d‘Isère i december 2010.

Text: • 2015-03-12 Uppdaterad 2022-10-11

Innan händelsen hade det snöat kraftigt i Val d’Isère och lavinrisken ansågs hög. Ändå åkte snowboardinstruktören offpist tillsammans med sin klient, som drogs med i en lavin och omkom på sjukhus efter 23 dagar i koma.

Olyckan inträffade i ”couloir des pisteurs”, på norra sidan av Chavret (2 850 m.ö.h.). De båda åkte en smal ränna och där rännan börjar bredda sig, ska lavinen ha utslösts. De båda männen drogs med 400 meter av  lavinen över stenar och klippor.

Instruktören bröt benet och hans klient, en fransk kirurg, begravdes i lavinen och hittades efter 30 minuter. Hans hjärta hade då stannat och han fick första hjälpen på plats innan han transporterades med helikopter till sjukhuset i Grenoble. Efter 23 dagar i koma dödförklarades han.

Liftanläggning åtalas efter lavinolycka
Dave Rosenbarger omkom i en lavin
Instruktör döms sedan hans elev omkom i lavin
Det här fotot visar rännan där olyckan inträffade. Det är runt 45 grader brant. Lavinen inträffade där rännan börjar bredda sig, innan den klyvs i två. Foto: pistehors.com
42 personer omkomna i Alperna hittills i vinter

Nu har snowboardläraren fastställts skyldig för sin klients död, av domstolen i Albertville, Frankrike. Detta offentliggjordes i tisdags, 10 mars. Domstolen kommer nu att bestämma om straff och avkunna dom den 22 maj. Enligt pistehors.com riskerar instruktören ett 18 månaders villkorligt fängelsestraff.

Vilken dom det än blir, så kan den komma att ha betydande konsekvenser för skidlärarindustrin, skriver pistehors.com. Franska åklagare har en mycket sträng hållning när de anser att bergsproffs har gjort misstag.

Läs mer om fallet här.

Att elever omkommer under offpist-åkning med skidlärare inträffar sällan men det finns ett fåtal fall under de senaste åren. Ett uppmärksammat fall i media skedde i december 2009, då en klient omkom i en lavin efter att ha åkt skidor med två instruktörer från den franska skidskolan Ecole du Ski Français, ESF. De båda dömdes för dråp.

Laviner – en lektion i överlevnad
Hyllningsfilm till minne av JP Auclair

Text: • 2015-03-12
ArtiklarFrankrikeLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen