Ka Zackrisson bor numera i Oslo och vet hur man utnyttjar varje helg till max. Som här i Hemsedal. Foto: Kalle Hägglund

Alperna

5 snabba weekendresor till snön

Sugen på dos snö till helgen? Lugn, bergen ligger närmare än du tror. Här är 5 weekendresor som garanterat släcker snötörsten.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-03-22 Uppdaterad 2015-03-22
5 snabba weekendresor till snön
Kaj Zackrisson dyker ner i skogen vid Lilla Matterhorn. Foto: Kalle Hägglund

Hemsedal

Norges största skidort är ett alldeles ypperligt val för en weekendresa om man bor i Göteborgstrakten eller i de västra delarna av landet, och känner ett akut sug efter snö. Hoppa in i bilen och dra till lillebror i väst, endast fem timmar från Avenyn hittar du en skidåkning som i sina finaste stunder är bland det bästa som Skandinavien har att uppbringa med hjälp av lift. Och om du känner för att svinga en bägare så är det bara att ta rygg på Oslo’s finest och släppa ut håret på Skandinaviens vildaste after ski – färgglada skalkläder och dito ullunderställ är dresscode. 

Resa Buss eller egen bil
Utgångsort Göteborg och övriga Västsverige
Skiddagar 2
Info Skistar.com/sv/Hemsedal

5 snabba weekendresor till snön
Manchester till lunch, storstad till middag. Foto: Erik Delixit

Romme

Som en bussguide till Romme en gång la fram det: ”Du kan åka en hel dag och gå på Stureplan på kvällen”. Nu behöver du inte automatiskt hänga på Spy Bar eller The White Room, men faktum är att du kan lämna Stockholm på morgonen, åka skidor en hel dag i Romme och vara tillbaka i staden till halv åtta på kvällen. Snö och storstad på samma dag, det är trots allt helt okej.

Och skidåkningen skäms absolut inte för sig, tvärtom med 250 meters fallhöjd, snabba stolliftar, ett 30-tal pister, en dedikerad juniorpark och skidvärldens kanske mest effektiva skiduthyrning

Resa Buss
Utgångsort Stockholm och Mälardalen
Skiddagar 1
Info rommealpin.se

 

5 snabba weekendresor till snön
Helgnöje modell Jämtland. David Kantermo beställer in en runda till med kallsnö på baksidan. Foto: Mattias Fredriksson

Åre

En klassiker! Utnyttjas flitigt av bland annat den legendariske storåkaren Jesper Rönnbäck, bara en sådan sak. Jobba heldag på fredagen, åk hem och hämta din (minimala) packning, kliv på tåget på Centralen vid 22.40, låt rälsens dunsande vagga dig till sömns, vakna upp i Åre klockan 8.01, byt om i närmsta värmestuga och dra rakt upp på fjället, åk skiten ur dig tills liften stänger, gå på afterski, checka in på valfritt boende, kör middag på byn, vakna upp nästa dag och åk livet ur dig igen tills liftarna stänger, byt om i närmsta värmestuga, ät middag på byn, kliv på tåget vid 20.13, vakna upp på Centralen nästa dag och dra rakt till jobbet med värkande lår och andan i halsen. 

OBS: Åka Skidor ansvarar inte för eventuell improduktivitet på jobbet på måndag förmiddag.

Resa Nattåg
Utgångsort Stockholm och östkusten upp till Sundsvall
Skiddagar 2
Info Skistar.com/sv/Are

5 snabba weekendresor till snön
Piers Solomon kör lördag hela veckan. Foto: Oskar Enander

Engelberg

Weekendresa till Alperna? Jajamensan, det funkar men kräver att du bor nära en stor flygplats som Arlanda eller Kastrup. Engelberg råkar nämligen – förutom att skidåkningen är bland den bästa i världen – vara hyfsat enkelt att ta sig till för en långweekend i bergen. Ta flyget ner till Zürich på torsdag kväll, byt till SBB:s tåg som med schweizisk precision lämpar av dig mer eller mindre på hotelltrappen några timmar senare. Sedan har du himmelriket Titlis alldeles utanför dörren med allt vad det innebär. Fortfarande tveksam? Bläddra tillbaka till sidan 32 och boka en biljett.

Resa Flyg + tåg
Utgångsort Stockholm eller Skåne/södra Sverige
Skiddagar 3
Info engelberg.ch
titlis.ch
skilodgeengelberg.com
hoheneck.ch

5 snabba weekendresor till snön
Tyler Curtis prickar en fullträff bland Kittels labyrint av raviner. Foto: Patrick Trägårdh

Kittelfjäll

Sveriges egensinniga svar på Interior British Columbia är ett perfekt val för weekendresan. Kliv på nattbussen på Cityterminalen i Stockholm på torsdag kväll och vakna som dig själv mitt ute i ingenstans i fjällen på fredag morgon. Sedan har du tre dagar på dig att utforska Kittels grymma raviner, vilda skogsåkning, gå toppturer eller rent av gör ett lyft med helikopter. Bada badtunna, drick bäverhojt, lyssna på skramliga coverband på afterskin och njut av Norrland när det är som mest Norrland. Dessutom är det väldigt prisvärt, bara en sådan sak.

Resa Buss
Utgångsort Stockholm, Mellansverige och nedre Norrland.
Skiddagar 3
Info kittelfjall.com
activeski.se

Res med skidbagage
Vilken skidåkare är du?
Världens 10 bästa liftar

Text: Tobias Liljeroth • 2015-03-22
AlpernaArtiklarSkidorterÅreEngelbergHemsedalKittelfjällNorgeRommeSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen