5fd91fa7f024a

Artiklar

5 anledningar till varför vi saknar smala skidor

1. Pudersnön var djupareVolant Spatula förändra allt – på gott och ont. Den omvända cambern och nya sidoskärningen har gjort att du kan hålla dig flytande på snön istället för att vara i snön vilket har betytt en högre fart och snabbare linjer. Idag är det svårt att en hitta en all mountain-skida och uppåt

Text: • 2016-03-04 Uppdaterad 2021-12-07

1. Pudersnön var djupare
Volant Spatula förändra allt – på gott och ont. Den omvända cambern och nya sidoskärningen har gjort att du kan hålla dig flytande på snön istället för att vara i snön vilket har betytt en högre fart och snabbare linjer. Idag är det svårt att en hitta en all mountain-skida och uppåt som inte har samma form och samma egenskaper – vilket har gjort att ALLA “åker” puder. 

Med de gamla, smala skidorna var det annorlunda. De kunde inte flyta ansträngningslöst på snöytan. Du sjönk ner, djupt! Du var tvungen att jobba för alla svängar, men det blev djupare svängar och därmed mer puder i ansiktet.  

5 anledningar till varför vi saknar smala skidor

2. Puderåkning krävde skicklighet
Intåget av dagens nya skidor har gjort att vem som helst ge sig ut utanför pisterna och åker puder. Person som egentligen inte bör vistas utanför pisternas avgränsningar kan idag kasta sig ut i slutningarna de egentligen inte kan åka och framför allt inte har kunskapen att åka ifall något oförutsett skulle hända.

Förr tiden var det bara de allra bästa som gav sig ut i pudret. Det tog år innan en lärde sig att behärska tekniken bakom en klassisk pudersväng. Det tog år att bygga upp styrkan i kroppen för att hantera ett puderåk. Det var bergsguider, dåtidens ski bums och skidproffs som gav sig ut, ingen annan. Idag kan mamma, pappa, barn ge sig ut i ett exponerat åk bara för att “de kan”. 

5 anledningar till varför vi saknar smala skidor

3. Det fanns pudersnö i veckor
Idag ska du vara glad om du får ett semi-ospårat åk en bra puderdag. I de flesta skidorter i alperna idag räcker det med en timme eller två innan allt är uppåkt och landskapet – som på de smala skidornas tid skulle legat orört i veckor – är förvandlat till en puckelpist. 

5 anledningar till varför vi saknar smala skidor

4. Storleken hade betydelse
Har du kommit på dig själv stirrandes på grannens senaste version av Benchetlers i kabinen upp, bara för att sekunden senare se hen ploga sig nedför den inledande röda pisten? Klart du har!

Den tidigare så talande storleken på skidorna har tyvärr ingen betydelse längre. Förr var de allra fetaste laggen, mellan 220-240 cm långa, reserverade endast för de allra bästa. Det fanns ingen anledning för vanliga dödliga att köra på något större än 205 cm – och även om längd idag bytts ut mot midjebredd så är det något som fortfarande stämmer, men tyvärr ingen som förstår. 

5 anledningar till varför vi saknar smala skidor

5. Det handlade om skidåkningen
Med 60-70 cm under pjäxan handlade inte skidåkning om att slänga sig ut från den största klippan, sätta en butter 1618 inverted dubbelcork med japan-grab eller att åka skidor nedför en lodrätt vägg där en tidig död ses som det sköna alternativet om ett fall skulle inträffa. Visst har alltid funnits skidåkare som sökt kickar och utsatt sig för stor fara, men det stora fokusen låg på skidåkningen snarare än adrenalinkicken. 

5 skidor som förändrande skidhistorien


Scot Schmidt – USAs förste extremåkare


Glen Plakes Chamonix


Text: • 2016-03-04
ArtiklarPrylarRetroSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top