5fd91fcf1099a

Artiklar

5 skidor som förändrande skidhistorien

Skidor och skiddesign har förändrats med årens lopp – men få skidor har förändrat skidhistorien på samma sätt som dessa fem skidorna.

Text: • 2016-02-08 Uppdaterad 2021-12-07

Head Standard

5 skidor som förändrande skidhistorien

Det var inte den första skidan med ett aluminium- och ett trälager, men Head Standard blev den första kommersiellt framgångsrika och räknas som den första moderna utförsåkningsskidan.

Hemligheten bakom Howard Heads skapelse var ett flexibelt lim som gjorde det möjligt för skidan att böja sig på längden utan att delamineras, samtidigt som den var stel vid vridmoment. Detta gjorde att den även fick smeknamnet ”The Cheater” då den gjorde så att nybörjare kunde svänga lika lätt som dåtidens professionella.

Skidan marknadsfördes för första gången 1949 och vid 1960 hade skidan, tillsammans med ett par andra märken, ersatt mer än hälften av alla träskidor på berget. 

5 skidor som förändrande skidhistorien

Följ Jesper Tjäder bakom kulisserna av 'Unrailistic'


Se Jesper Tjäder ta slopestyle till en ny nivå

Elan SCX

5 skidor som förändrande skidhistorien

SCX, eller Sidecut Extreme som det stod för, introducerades av Elan vintern 93/94 och förändrade skidåkningen radikalt. Tidigare skidor hade allt som oftast en liten lätt sidoskärning, kanske 5-7 millimeter. Elan SCX designades med över 22 mm – något ingen annan skida på marknaden hade.

Den stora skillnaden på bredden i mitten kontra fram- och bakdelen av skidan gjorde att det väldigt mycket enklare att svänga – och framför allt få skidan på skär, eller carva så det så snyggt heter. Dock hade varje större tillverkare vid 1996 introducerat en liknande design och originalet började säljas av för småslantar.

Som den första framgångsrika carving- eller timglasskidan är SCX ansedd som en av de största framstegen i skidåkningens historia. 

5 skidor som förändrande skidhistorien
Originalet.

Här får du mest pist per krona


Här hittar du alpernas bästa piståkning

Salomon Teneighty(1080)

5 skidor som förändrande skidhistorien

Medan Olin Mark IV från 1974 rent tekniskt var den första twin tip-skidan var det Salomons 1080 som fullständigt förändrade och utvecklade den moderna skidan.

Under 90-talet hade snowboard-rörelsen tagit över allt mer och inom skidåkningen hade det skett väldigt få framsteg under decenniet. Men när unga skidåkare började snegla allt mer åt de nya snowboard-parkerna som började bygga på var och varannan skidort, började förändringen så sakta komma.

Tillsammans med Mike Douglas och Steve Ferring tog Salomon fram en ny sorts skida, salomon 1080, som gjorde det möjligt att både åka och landa med den bakre delen av skidan, och ffter introduktionen 1998 skulle skidvärlden aldrig bli densamma igen.

Så oavsett om du är en parkråtta eller inte är du skyldig Salomon ett tack för deras då innovativa design och djärvhet. 

Legenden om Riksgränsen


Så bär du dina skidor med stil

Volant Spatula

5 skidor som förändrande skidhistorien

Många, om inte alla, friåkningsskidor idag är baserade på McConkeys och Volants ”silver rider”. Spatula förändrade vår syn på vad en skida skulle vara designad och hur de skulle uppträda i lössnö.

Här kan du läsa en mer ingående artikel om hur Volant Spatula kom till. LÄS!

5 skidor som förändrande skidhistorien

Vi minns Shane McConkey


Här är skidorterna med mest snö just nu

Atomic Powder Plus(A.k.a Fat Boy)

5 skidor som förändrande skidhistorien
Längst till vänster hittar du Atomic Powder Plus.

1988 ombads Atomics ingenjör, Rupert Huber, att skapa en ny, bättre puderskida. Vid denna tiden hade snowboard precis slagit igenom, och likt andra företag hade Atomic börjat göra snowboards.

Huber funderade ett tag på hur han skulle designa den nya skidan och kom fram till att det rimligaste vore om han använda sig av den flytförmågan som en snowboard hade. Så för att göra det enkelt för sig själv tog han helt enkelt en snowboard, sågade den i två bitar, vände stålkanterna låg inåt och slängde bindningar på dem – vips hade han skapat Atomic Powder Plus, även kända som Atomic Fat Boy.

Den senare produktionsversionen av skidan kom att ha måtten 133-115-122, och en rak sidoskärning på 6,25. Skidan ansågs som bästa puderskidan som någonsin skapats och måtten överensstämmer rätt bra med dagens skidor. 

5 skidor som förändrande skidhistorien

The Bunch – UseWhatYouGot


Japansk puderfrossa i 4K signerat Chris Benchetler


Text: • 2016-02-08
ArtiklarPrylarHeadSalomonSkidorVolant Spatula

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen