Nat Segal och Johnn Andersson klättrar Lappvikstinden i Narvik. Foto: Linus Meyer

Artiklar

5 sätt att minska din klimatpåverkan

Johnn Andersson på Protect Our Winters Sverige visar vad du som skidåkare kan göra för att minska din negativa inverkan på klimatet, och framtidens snö.

Text: Johnn Andersson • 2016-11-25 Uppdaterad 2016-11-25
5 sätt att minska din klimatpåverkan
Johnn Andersson. Foto: Linus Meyer

Världens glaciärer smälter, vintrarna blir kortare och vi skidåkare drabbas direkt av klimatförändringarna. Johnn Andersson på Protect Our Winters Sverige delar med sig av sina tips hur du som skidåkare minskar ditt klimatavtryck.

Mänskliga utsläpp av växthusgaser från fossila bränslen, avskogning och djurhållning leder till global uppvärmning, smältande glaciärer, stigande havsnivå, försurat havsvatten och mer extremt väder. Det förändrar snabbt förutsättningarna för växter, djur och människor, vilket kan resultera i kraftigt minskad biologisk mångfald, svält och konflikter. För att undvika de värsta konsekvenserna måste temperaturökningen begränsas till 1,5 grader – och det kräver stora samhällsförändringar.

Skidåkningens framtid hotas av klimatförändringarna eftersom vintrarna blir kortare, varmare och blötare. Antalet skiddagar i Sverige har redan minskat och flera skidorter har en osäker framtid. Men samtidigt bidrar vi till problemet i vår jakt på skidupplevelser eftersom resor, skidanläggningar och prylar ger upphov till betydande utsläpp av växthusgaser.

För att bidra till att begränsa klimatförändringarna och rädda vintern måste vi sträva efter att minska skidåkningens klimatpåverkan genom att göra smarta val. Men det räcker inte. För att driva fram de förändringar som krävs behöver skidvärlden bli en starkare röst i samhällsdebatten. Berättelsen om vinterns mörka framtid gör klimathotet konkret, och det är så vi kan nå fram till de makthavare som tar de avgörande besluten. 

 

5 sätt att minska din klimatpåverkan
Nattåg, mysigt värre. Foto: Linus Meyer

1. TA TÅGET

Det bästa du kan göra för klimatet är att undvika flyget och bilen och istället åka tåg till bergen. Om det är svårt – sträva efter att ta bussen eller samåk flera stycken.

2. RES KORTA STRÄCKOR

Vi har fantastisk skidåkning i vår skandinaviska fjällkedja, ta chansen och utforska den. Genom att undvika de långa resorna minskar du din klimatpåverkan rejält.

3. VAR BORTA LÄNGE

Bergen på andra sidan jorden lockar och ibland vill man resa långt för att åka bra snö eller få nya upplevelser, det går inte att komma ifrån. Men när du väl gör det – försök stanna länge och undvik att göra flera korta resor.

4. KONSUMERA MED MÅTTA

Skidor, kläder och andra prylar påverkar också klimatet och miljön. Försök därför att minska din konsumtion och välj varumärken som bryr sig om planeten. Köp bra grejer som håller länge.

5. BLI EN DEL AV KAMPEN

Vi skidåkare kan göra skillnad genom att tillsammans bli en stark röst i samhällsdebatten. Vill du vara med?  Läs mer om just det på protectourwinters.se

5 sätt att minska din klimatpåverkan

*Att tågresan till Alperna har mycket större klimatpåverkan än tågresan till Norra Skandinavien beror på hur vi producerar vår elektricitet – Sverige och Norge har nästan inga fossila kraftverk, medan Tyskland fortfarande använder kolkraft i stor skala.

Toppturskungens 10 bästa tips


Text: Johnn Andersson • 2016-11-25
ArtiklarKlimatNarvikNat SegalNorgeProtect Our WintersTågTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen