Högt, ståtligt och underbart – Ryfjället är en sann pärla. Foto: Sam Hedman

Artiklar

Ryfjället i Tärnaby – Störtloppsfjället

Ryfjället i Tärnaby. Här avgjordes SM i störtlopp två gånger och här kunde Sveriges häftigaste skidort ha blivit verklighet.

Text: Gunnar Andersson • 2017-02-27 Uppdaterad 2017-02-27

Ryfjället, eller Ryivegaise som det heter på samiska, är det stora vita fjället i ostlig vy från Tärnaby. Ett ensamt storfjäll, 1 413 meter över havet, omgärdat av skog och vatten med fina fallinjer i olika väderstreck och en fallhöjd på hela 950 meter. Perfekt för utförsåkning.

Här röjde Tärnaborna en störtloppsbacke inför alpina SM 1956 och 1971 var det dags igen. Vintern innan hade de lokala åkarna i Fjällvindens IK åkt på däng i jämtländska Duved och nu skulle de kaxiga Åreborna sättas på plats. Alpina SM skulle inte vinnas av den som vallade bäst över flacka betesängar, men det blåste hårt på Ryfjället den gången och starten fick flyttas ned. Snittfarten blev ändå 96 km/h och Staffan Lindgren från Tärnaby återställde bygdens självbild på en minut och 36 sekunder. Endast två hundradelar före Anders Hansson, Åre, som ett år tidigare under VM i Val Gardena skrivit svensk alpinhistoria med sin niondeplats i störtlopp. Blivande speed ski-åkaren Benny Lindberg kom trea och junioren Stig Strand var föråkare.

När Stig återvände till hembyn efter tretton World Cup-år drömde han om att skapa en skidort vid Ryfjället. Han tryckte prospekt och knatade förgäves i privata som statliga korridorer. Andra alpina entusiaster hade försökt före dess, men när Skid- och friluftsfrämjandet smällde upp högfjällshotellet i Hemavan efter första SM:et och regionalpolitiken därefter placerade liftar utanför stugknutar på väljarkåren i Tärnaby var loppet kört. En enda lift istället för tolv fördelade på tjugo kilometers avstånd som idag.

Idag håller störtloppsbacken på att växa igen och endast enstaka skidbestigare svänger längre ned mot den sparsamt trafikerade Europavägen.

Här finns fortfarande plats för ett par bygator, där turister och tävlingsåkare blandats med turåkare och snöskoter- och hundspannsförare på äventyr mot Vindelfjällens jättelika naturreservat. En enda gondolbana hade fått alpina Sverige att jubla inför feta pister, en extrem sydostsida och nordtoppens björkskogsraviner. Ryfjället kunde ha blivit en skidort i klass med Åre, fast vildare, men det blev bara en dröm.

Världens tuffaste störtlopp


Hemavan storsatsar och bygger gondol


Mer vårskidåkning i Hemavan


Text: Gunnar Andersson • 2017-02-27
ArtiklarHemavanOffpistTärnaby

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen