5fd91ed42d490

Artiklar

Järvsöbacken firar 80 år i helgen

En av Sveriges klassiska skidorter fyller jämnt. Järvsöbacken firar i helgen 80 år med stort skidkalas för ung som gammal.

Text: Mattias Björklund • 2017-03-23 Uppdaterad 2017-03-23

Det är mycket Hälsingland i helgen. Förutom en ren hälsingsk bandyfinal så firar Järvsöbacken 80 år. Belägen exakt i hjärtat av det vackra landskapet ligger Järvsö, en av Sveriges äldsta och mest klassiska skidorter. Med ett fantastiskt läge tronar det 369,7 meter höga Öjeberget ovanför Ljusnan, varifrån 20 nedfarter servas av åtta liftar.

Men allt har en början. Den 21 mars 1937, precis klockan 13.00, premiäröppnades anläggningen som då kallades just Öjebacken. Iniativtagaren var Erik Hanson, som besökt Östersund för att få inspiration från Sverigesförsta slalombacke. När bandet väl var klippt i Järvsö var Öjebacken Sveriges största och modernaste skidanläggnig. I rapporteringen från invigningen märks bland annat att statspolis “hade ett styvt arbete att kunna parkera de över 200 automobilerna och ett stort antal bussar.” Tävlingen Järvsöslalom hölls på premiärdagen, och har sedan dess körts varje år in i våra dagar.

Populariteten ökade kring skidåkning i Järvsö och 1940 arrangerade man SM-tävlingar i slalom. På den tiden fanns inga maskiner, utan man och kvinna gick ur huse och trampade backen för att underlaget skulle bli tävlingsmässig.

Tiden gick och ett bolag bildades för att utveckla Öjebacken som ungefär samtdigt som man invigde skidanläggningen 1984 med tre liftar fick nuvarande namnet Järvsöbacken. Invigningen beskrevs i htorieböckerna som en “som en nobelfest fast med pjäxor”. Barbro “Lill-Babs” Svensson deltog och inte ett öga var torrt. I gamla tidningsurklipp från VeckoRevyn står att läsa: “20 000 personer besökte anläggningen och affärerna blomstrade. Byn började åter leva och företagen runt omkring i Järvsö gled med på framgångsvågen och började se ljust på framtiden.”

2000 sker en av de största satsningarna på Järvsöbacken, hittills. Snökanonsystemet byggs ut och en sittlift byggs på den södra sidan. Det här innebär att flera nya nedfarter kan åkas och Järvsöbacken blir mer än bara en backe. Den senaste storsatsningen i Järvsöbacken var 2015 när det nya Bergshotellet stod klart i anslutning till det södra skidområdet.

Skidanläggningen drivs idag av familjen Augustsson. De bor mer ski in ski out än någon annan i Järvsö.

Läs hela Järvsöbackens historia här.

För att fira att Järvsöbacken fyller 80 år blir det stora festligheter i helgen. Ur festprogrammet:

* Speedski-tävling – Vem åker närmast 80 km/h?

* Nisses pjäxor från 1937 är försvunna – en rejäl hittelön i form av 80 kexchoklad i pris! 

* Hinner du 80 åk på en dag? Rekordet under en dag är 78 åk – klarar du att slå det och göra 80 åk? Topp till dal gäller! Den som slår rekordet vinner ett par snabba skidor! Pris till den som gör flest åk under hela dagen!

* Maskoten Loa bjuder på godisregn.

* Testa nya skidor och få tips av kunniga skidåkande personal.

* Alla 80-åringar åker gratis hela dagen!

Komplett festprogram för helgen hittas här.

Järvsöbacken firar 80 år i helgen
Bergshotellet är Järvsöbackens senaste stora nyhet, äkta ski in ski out på Öjebergets sydsida.

Rulla med Lill-Babs


Det perfekta flytet – cykling i Järvsö


Tack för sommaren i Järvsö


Text: Mattias Björklund • 2017-03-23
ArtiklarSkidorterJärvsöVårskidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top