Kristofer Turdells väg till världsmästartiteln

Kristofer Turdell tog hem totalsegern i Freeride World Tour innan finalen i Verbier ens ägt rum. Men hur blev en gruvarbetare från Gällivare egentligen världsmästare?

Foto: Marcus Olsson / Red Bull Content Pool

En av historiens mest lågmälda världsmästare kommer ifrån Gällivare och heter Kristofer Turdell. Vid sidan av livet som professionell skidåkare som under vinterhalvåret reser världen runt för att tävla på Freeride World Tour balanserar han även studier i Stockholm med lite jobb i gruvan hemma i Gällivare när schemat tillåter.

Titeln som Världsmästare i friåkning 2018 var redan säkrad innan finalen på det ikoniska berget Bec des Rosses ens genomförts. Ingen av konkurrenterna på FWT hade lyckats prestera tillräckligt bra för att ha en chans. Trots det var Turdells uttalade plan att gå för vinst i Verbier.

Foto: Marcus Olsson / Red Bull Content Pool

Men tyvärr var olyckan framme precis innan säsongens sista FWT-tävling. En fraktur i knäleden gör att resten av säsongen nu spenderas på kryckor och med rehab för att vara tillbaka på skidor igen lagom till vintern gör intåg igen.

Se filmen som multitalangen Nikolai Schirmer står bakom för att lära känna Turdell och hans väg till framgång lite bättre.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!