Foto: Marcus Olsson / Red Bull Content Pool

Artiklar

Kristofer Turdells väg till världsmästartiteln

Kristofer Turdell tog hem totalsegern i Freeride World Tour 2018 innan finalen i Verbier ens ägt rum. Men hur blev en gruvarbetare från Gällivare egentligen världsmästare?

Text: Gabriella Edebo • 2018-04-30 Uppdaterad 2021-01-08
Kristofer Turdells väg till världsmästartiteln
Foto: Marcus Olsson / Red Bull Content Pool

En av historiens mest lågmälda världsmästare kommer ifrån Gällivare och heter Kristofer Turdell. Vid sidan av livet som professionell skidåkare som under vinterhalvåret reser världen runt för att tävla på Freeride World Tour balanserar han även studier i Stockholm med lite jobb i gruvan hemma i Gällivare när schemat tillåter.

Titeln som Världsmästare i friåkning 2018 var redan säkrad innan finalen på det ikoniska berget Bec des Rosses ens genomförts. Ingen av konkurrenterna på FWT hade lyckats prestera tillräckligt bra för att ha en chans. Trots det var Turdells uttalade plan att gå för vinst i Verbier.

Kristofer Turdells väg till världsmästartiteln
Foto: Marcus Olsson / Red Bull Content Pool

Men tyvärr var olyckan framme precis innan säsongens sista FWT-tävling. En fraktur i knäleden gör att resten av säsongen fick spenderas på kryckor.

Se filmen som multitalangen Nikolai Schirmer står bakom för att lära känna Turdell och hans väg till framgång lite bättre.

Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning 2018


Turdells försäsongsmission till Tolpagorni


Text: Gabriella Edebo • 2018-04-30
ArtiklarFreeride World TourKristofer TurdellVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen