Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: tips till nybörjare på topptur

Åka Skidors tangentbordskrigare Åke S. Kare delar med sig av sina bästa tips för dig som är nyfiken på det här med topptur.

Text: Åke S. Kare • 2019-03-15 Uppdaterad 2021-04-25

Jag skulle vilja börja med topptur, hur gör jag?
– Gustav

Gurra det här mailet kom lite väl sent en lördagskväll. Står du för det här även när rödpanget är slut, Let’s Dance tystnat och endast kärnorna ligger kvar i popcornskålen? Även tidigt en söndagsmorgon? Tidiga morgnar är nämligen en av huvudingredienserna i en turande skidåkares liv.

Först behöver du mycket tid över och ett jävlar anamma. Sedan behöver du bara någonstans mellan 35 000 till 50 000 kronor att lägga på utrustning som väger exakt så lite som Edward Bloms skafferi inte gör.

Därefter behöver du mota den givna frågeställningen ”varför gör jag det här?” ur huvudet medan du förlikar dig med att åka mycket, mycket, mycket mindre skidor än förut. För hur du än gör kommer du aldrig hinna lika många varv som när du åker lift.

Du nöjer dig alltså härifrån med mindre. Mindre allt egentligen. Mindre tid för finlir, mindre känsla, mindre tid att slipa på finess.

Däremot får du mer tid över till att banka skalle och träna envishet. Trägen vinner på turen! Det och förmågan att inte inse när det är dags att ge upp. Du behöver bli det som så många modiga män och kvinnor med stighudsfeber blivit före dig; Håkan Mild. Du behöver bli skidvärldens motsvarighet till Håkan Mild.

Kämpa.
Åke

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

(Svar och åsikter är Åkes egna, och självfallet tar vi på redaktionen inte ansvar för något av det han slänger ur sig.)

Fråga Åke: vilka skidor ska jag köpa?


Skidsnack #10: Veckans nyheter i skidvärlden


Guide: bo på skidort


Text: Åke S. Kare • 2019-03-15
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen