Fråga Åke: tips till nybörjare på topptur
Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Fråga Åke: tips till nybörjare på topptur

Åka Skidors tangentbordskrigare Åke S. Kare delar med sig av sina bästa tips för dig som är nyfiken på det här med topptur.

Jag skulle vilja börja med topptur, hur gör jag?
– Gustav

Gurra det här mailet kom lite väl sent en lördagskväll. Står du för det här även när rödpanget är slut, Let's Dance tystnat och endast kärnorna ligger kvar i popcornskålen? Även tidigt en söndagsmorgon? Tidiga morgnar är nämligen en av huvudingredienserna i en turande skidåkares liv.

Först behöver du mycket tid över och ett jävlar anamma. Sedan behöver du bara någonstans mellan 35 000 till 50 000 kronor att lägga på utrustning som väger exakt så lite som Edward Bloms skafferi inte gör.

Därefter behöver du mota den givna frågeställningen "varför gör jag det här?" ur huvudet medan du förlikar dig med att åka mycket, mycket, mycket mindre skidor än förut. För hur du än gör kommer du aldrig hinna lika många varv som när du åker lift.

Du nöjer dig alltså härifrån med mindre. Mindre allt egentligen. Mindre tid för finlir, mindre känsla, mindre tid att slipa på finess.

Däremot får du mer tid över till att banka skalle och träna envishet. Trägen vinner på turen! Det och förmågan att inte inse när det är dags att ge upp. Du behöver bli det som så många modiga män och kvinnor med stighudsfeber blivit före dig; Håkan Mild. Du behöver bli skidvärldens motsvarighet till Håkan Mild.

Kämpa.
Åke

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv "Frågelådan" i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

(Svar och åsikter är Åkes egna, och självfallet tar vi på redaktionen inte ansvar för något av det han slänger ur sig.)

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!