William Larsson på långflyget. Foto: Erik Westberg

Artiklar

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen

151 åkare skulle idag vaskas ner till 72 och det blev en dag som bjöd på is, utspridd utrustning och vansinnigt bra show.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-06 Uppdaterad 2019-05-06

Strålande sol och klarblå himmel gjorde att förhållandena såg riktigt fina ut om man ska lita på sociala medier. Men i skolan lär vi oss att källkritik är en himla bra grej att känna till och som åskådare till spektaklet som i intern folkmun kallas NM, mer officiellt känt som Scandinavian Big Mountain Championships, bevittnade vi motsatsen. Knallhårt underlag som förvisso blir till fördel för sent startande som slipper oroa sig för uppkörd snö och bombhål i landningen. Men det solida snötäcket skördade sina offer. Storfavoriter och veteraner i dessa sammanhang som till exempel Kristofer Turdell och Olle Regnér kraschade bort sig i botten vilket bara det säger en del om hur svåråkt det var. Skidplockarna som numera refereras till som ”skrotnissar” fick jobba hårt och ett tag låg det tre stycken skidor utspridda i branten. Några otäcka krascher blev det men alla verkar ha klarat sig relativt oskadda som tur är.

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Foto: Erik Westberg

Läs mer nedan om hur det gick i de olika klasserna och scrolla ner för att se de fullständiga resultaten.

Snowboard damer
Det var helt klart inte optimalt underlag för att ge sig ut i Nordals branta sluttningar med endast en stålkant att förlita sig på. Men det var inget som skrämde Eva Hegnar från att peka brädan rätt mot det brantaste partiet för att sedan hoppa den ökända kvalklippan utan problem. Tätt efter i fighten om vinsten inför finaldagarna ligger Julia Örtegren som var i särklass den mest självsäkra åkaren i damklassen idag och som utan problem körde ner med bra flyt och sjyssta svängar i den vänstra sidan av åket nerifrån sett.

Snowboard herrar
Dagens bästa åk stod vinnaren från Ride the Cow i Hemavan för några veckor sen Rickard Croy för som körde ner den brantaste delen och hoppade stort med självsäker landning på kvalklippan. I toppstriden in i finalen får han med sig Alex Rufibach och Martin Wichardt på nuvarande medaljpositioner.

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Rickard Croy på väg mot vinsten i kvalet. Foto: Erik Westberg

Telemark
Erik Nordin är i klass för sig och körde idag dessutom både i telis och alpinklassen på samma utrustning. Erik drog en liten backslap på kvalklippan men hoppade störst av alla i klassen. Tätt bakom inför finalen ligger Leevi Keränen.

Skidor damer
Caroline Strömberg hade rekat att hoppa från det högsta stället på kvalklippan och det gjorde hon, och landade helt perfekt dessutom och tog hem vinsten i kvalet. Inför finalen har hon en ledning på 0,1 poäng ner till tvåan Evelina Nilsson och 0,17 till Hedvig Wessel som även de hoppade kvalklippan stort men hade lite mer problem i landningen.

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Damklassens bästa poäng idag gick till Caroline Strömberg. Foto: Erik Westberg

Skidor herrar
En sak kan vi konstatera säkert. Edvin Olsson är en utomjording och vinner kvalet med en gigantisk backflip på toppen följt av ta det ökända långflyget stort och landar busenkelt. Kort efter på en delad andraplats ligger Hugo Scharl som körde två 360s, en på översta stenskravlet och den andra på långflyget, och Reine Barkered som körde ett nästan identiskt åk som Edvin och vred rund sin backflip med minimala marginaler. Nils Wersén på fjärde plats tog långflyget störst av alla. För topp 12 är det enormt tajt inför morgondagens finalåk där alla ligger inom 0,4 poäng.

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Utomjordingen Edvin Olsson requesting flyby. Foto: Erik Westberg

Dagens sjukaste åk stod Louie Magnusson Ekepil för som startade switch, flippade över skrovet på toppen och landade switch igen, vände om snabbt och fortsatte ner mot långflyget. Där stannade han till lite snabbt för att lokalisera sin takeoff och slängde sedan iväg en enorm backflip på långflyget. Även Albin Holmgren slängde även han en vågad backflip på långflyget.

Imorgon väntar finaldag ett som blir i åket Ravinen, och om väderprognosen stämmer riskerar det att bli det enda finalåket. Men det återstår att se.

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Piff & Puff / Julius & Felkan håller snacket igång. Foto: Erik Westberg
Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen

Fullständiga resultat hittar du här.

Resultat från ett stenhårt kval i Riksgränsen
Morgondagens tävlingsface Ravinen.

Dags för kval i friåknings-NM i Riksgränsen


Skidsnack #18: Veckans nyheter i skidvärlden


Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-06
ArtiklarExtrem-NMRiksgränsenScandinavian Big Mountain Championships

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen