Foto: Brooks Curran / Chad Allen

Artiklar

Skidsnack – månadens skidnyheter i maj

Säsongen är nu över för de flesta i landet men istället blossar debatt om flygplatser upp, säsongsedits släpps och nyheter inför nästa säsong börjar trilla in.

Text: Gabriella Edebo • 2019-06-02 Uppdaterad 2019-06-02

Skistars VD slutar

Mats Årjes har varit vd för Skistar i 17 år men nu lämnar han posten för att istället fokusera på Sveriges kampanj för Vinter-OS 2026.
SkiStar är ett välmående bolag och för mig är det en lämplig tidpunkt att sluta nu och jag räknar med att hinna med fler utmaningar i yrkeslivet, säger Mats Årjes i ett pressmeddelande från Skistar.

Stryn har öppnat

Den norska skidorten Stryn har nu öppnat för säsongen med sommarskidåkning. I vanlig ordning kommer de att hålla öppet så långt som snötäcket tillåter.

Här kan du åka skidor i sommar

Debatt om flygplatsen i Sälen

I december öppnar den nybyggda flygplatsen i Sälen och flygbolaget BRA var i veckan först ut med att lansera avgångar till Scandinavian Mountains Airport. BRA planerar att trafikera avgångar från och med den 22 december fram till mars från Stockholm Bromma, Göteborg, Malmö, Växjö och Ängelholm. Från flygplatsen till närmaste skidort i Sälen ska det vara 10 minuter, och kring 40 minuter till Trysil. Men den nya satsningen som finansierats med både statliga medel och investeringar från lokala företagare och inte minst skidorterna med Skistar i spetsen har fått hård kritik och väckt debatt kring miljöaspekten.
Nyligen blev det klart att Sälenfjällen egentligen inte ens kan kallas för fjäll längre eftersom det börjat växa träd hela vägen upp, troligtvis till följd av varmare temperaturer. Och enligt prognoser från organisationen Protect Our Winters kommer Sälen vara ”en del av svenska fjällen som, om vi inte kraftigt minskar våra utsläpp av växthusgaser, prognostiseras stå utan snö i slutet av seklet – eller tidigare”.

Skidsnack - månadens skidnyheter i maj

Riksgränsen Banked Slalom

En vecka efter NM var det dags för snowboardåkarna att inta Riksgränsen för den traditionsenliga säsongsavslutningen med tävlingen Banked Slalom. Gränsen bjussade på strålande sol för de 300 deltagarna. Se filmen för att få en känsla för eventet i sig och den oslagbara stämningen.

Snowboardåkare vann Robinson

Årets upplaga av Expedition Robinson i TV4 vann 30-åringen Klas Beyer från Umeå som bland annat varit en del av snowboardfilmen Scandalnavians från 2013.

FWT välkomnar Cody till touren

Cody Bramwell från Åre blev Freeride World Qualifier Champion i herrarnas snowboardklass i vintras och har därmed kvalificerat sig till nästa säsong på världstouren.

Destinationsutveckling i Idre

Skidanläggningarna Idre Fjäll, Fjätervålen, Idre Himmelfjäll och Grövelsjöfjällen har gått samman för att skapa bättre förutsättningar för att rekrytera kompetent personal i området.
I dag är det svårt att locka till sig en kökschef om inte dennes partner kan hitta ett jobb på orten. Och saknas det bostäder och dagisplatser blir det ytterligare ett hinder. Det vill vi ändra på, säger Lars Ericson, nytillträdd vd i bolaget Destinationsutveckling Idre.

Skidsnack - månadens skidnyheter i maj
Årets Skidinspiratör Karolina Carlsdotter. Foto: SLAO

SLAOs pristagare 2019

I samband med att Svenska Liftanläggningars Organisation bjudit in till årsmöte nu i maj presenterades vinnarna av 2019 års utmärkelser. Årets Skidanläggning blev Stöten, Årets Skidinspiratör heter Karolina Carlsdotter, Gerremopriset gick till Ingemar Axelsson och det nya priset Årets Hemmabacke delades ut till Vedbobacken i Västerås. Läs mer om priserna här.

Filmer

Jennie Lee säsongsedit
Sveriges främsta parkåkare på damsidan har tyvärr spenderat hela vintern med att rehabba knät efter en korsbandsskada. Istället har hon sysselsatt sig med att klippa ihop en säsongsedit med material från förra vintern i väntan på en ordentlig comeback, förhoppningsvis inom kort.

The Classic Route
Från toppen till botten via den klassiska rutten Vallée Blanche i Chamonix med Sam Favret.

Puder på skutan näst sista maj
När alla trodde att sommaren var här för att stanna gjorde vintern comeback i bland annat Jämtland/Härjedalen i slutet av maj. Åre fick kring 20 centimeter snö på ett dygn och självklart var hurtbullen Rikard Westling aka herr hundra tusen snabb att springa upp till toppen av Skutan och få sig några mjuka svängar ner på baksidan. Enligt hans egna beräkningar ska han nu vara uppe i 105 352 fallhöjdsmeter denna säsong, om det stannar där eller ej återstår att se.

Ett sista åk
It ain’t over til’ it’s over demonstrerat på äkta amerikanskt vis av Brooks Curran och Chad Allen i Mad River Glen, Vermont.

Skidsnack #19: Veckans nyheter i skidvärlden


Här kan du åka skidor i sommar


Skidfotografen som aldrig vill bli stor


Text: Gabriella Edebo • 2019-06-02
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen