Passa på att hoppa av för en snabb topptur när tåget passerar ett bergspass. Foto: Martin Wichardt

Alperna

Ta tåget till skidåkningen i Schweiz

Hur funkar det att åka tåg hela vägen till Alperna? Åka Skidor reder ut frågan och guidar till tre skidorter i Schweiz som du enkelt kan åka tåg till.

Text: Peter Nilsson • 2019-08-28 Uppdaterad 2021-03-10

” Flexibiliteten är ett av tågskidluffandets starka kort. Åk vart du vill. Följ snön. Välj ort efter väderprognos, magkänsla eller lösa rykten uppsnappade på afterskin.”

Det finns många bra skäl till att ta tåget till Alperna. Dels är det ett bra sätt att ta sig runt. Punktligt. Bekvämt. Driftsäkert. Och tågen i Alperna fortsätter ofta att gå även när bilvägarna stänger för oväder.

Dessutom får man ta med vad man vill. Ingen kommer att kräva dig på överviktsavgifter motsvarande Burundis samlade BNP om din väska väger några kilo för mycket eller stämpla dig som terrorist för att du lagt schampoflaskan på fel ställe.

Resan blir också till en upplevelse i sig. Att se något annat än sterila flygplatsmiljöer där reklamskyltarnas varumärken och små variationer i vänthallarnas kaffeutbud är det enda som vittnar om vilket land man faktiskt befinner sig i.

Ta tåget till skidåkningen i Schweiz
Den nya kabinen som förbinder Lenzerheide och Arosa öppnar stora ytor orörd terräng med potentiella åk. Foto: Martin Wichardt

Den totala restiden på tåget är förstås längre, men samtidigt lättare att göra någonting av. Resdagen består av mer sammanhängande tid istället för att styckas upp i 45-minuters intervaller av förflyttningar mellan incheckningar, gates och säkerhetskontroller. På tåget är det lättare att göra vad man vill. Jobba bort några kontorstimmar. Läsa en bok. Spela yatzy.

”Vi ska ta tåget till Alperna. Lite som en roadtrip, fast med tåg. En railtrip. I mångt och mycket samma sak, fast utan bilröv.

Tåget tar tid. Det får ta tid. Det är liksom det som är grejen. Bruset lägger sig, och du får en paus av lugn mellan vardagen och resmålet. Kalla det retreat, mindfulness eller bara en stund att tomglo ut genom fönstret. Helt för dig själv. Utan tusen impulser och blinkande skärmar som desperat försöker stjäla din uppmärksamhet.

3 skidorter i Schweiz du kan åka tåg till

Ta tåget till skidåkningen i Schweiz

Andermatt

Snö Får bäst snöfall på sydvindar.
Bo Byn är liten. Det finns gott om boenden och alla ligger centralt.
Ät Gott om klassiska restauranger. Restaurant Toutoune förvånar positivt med medelhavsinspirerat kök. Vodka-tomat soppan är fantastisk.
Drick Spycher är byns klassiska hål-i-väggen-hak. Pinte Pub & Club en skön pub. Vill du leka miljardär för en stund kan du ta en cocktail på über-lyxhotellet The Chedi.
Info andermatt.ch

Laax

Snö Får bäst snö på nordvindar. I parken utlovas bra före varje dag.
Tips Ett besök på Freestyle Academy rekommenderas. Träna dubbelvolter och nya trick, eller bara lek av dig och kompensera för en uppväxt före multihallarnas tid.
Bo Lägenhetshotell Peaks Place nära liften. Fler boenden finns i Laax och grannbyn Flims. Skidbussar knyter ihop dem dagtid.
Ät Det som finns på den lilla macken bredvid lägenhetshotellet. Eller restaurangen.
Drick Laax är lugnt. Flims har bättre utbud av barer och restauranger.
Info laax.com

Arosa Lenzerheide

Snö Får bäst snö när snöfallet kommer från väst – nordväst.
Bo Fyrstjärniga Schweizerhof mitt i byn eller det modernt nedtonade Revier alldeles vid liften.
Ät Lokala finesser på Restaurant Scalottas eller burgare och grillade ribs på Revier.
Drick Aprés dagligen 13.00 – solnedgång på Crest’ota i backen. Wanner Bar vid störtloppshangets målgång är enligt sägen Herman Maiers favoritpub i hela Alperna.
Info arosalenzerheide.swiss

Artikeln är ett utdrag från ett reportage som publicerades i Åka Skidor nummer 2 – 2019.

 

Ta tåget till Alperna


Sista minuten med tåg till Alperna


Klimatsmart topptur med tåg i Norge


Text: Peter Nilsson • 2019-08-28
AlpernaArtiklarSkidorterAndermattLaaxTåg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen