Foto: ÖBB

Artiklar

Sista minuten med tåg till Alperna

Hur tar man sig dit det snöar i Alperna på ett sätt som är vettigt för både miljö, plånbok och flexibilitet med destination? Tåg är svaret, och är smidigare än du tror.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-09 Uppdaterad 2019-01-09

Ella Swan och Rebecka Thorslund är vana säsongare som numera spenderar majoriteten av sin tid på studier på olika håll runt om i Skandinavien. Men att det är fullt ös på pluggfronten är inget som stoppar dem från att planera in några veckor med skidåkning när det fanns en liten lucka i schemat.

De visste att de ville åka skidor, gärna någonstans där det råkar snöa samtidigt och som går att ta sig till med tåg.

För att ha största möjliga flexibilitet och kunna bestämma i sista sekunden vart de skulle ta vägen föll valet, efter många timmars research och diskuterande fram och tillbaka, tillslut på att införskaffa ett interrailkort. På så vis kunde de med ett dygns framförhållning ta beslutet att styra färden mot Österrike där världens megadump var på väg att dra in. De hoppade på tåget i Göteborg utan att veta till vilken skidort de skulle åka till, men det fanns gott om tid att bestämma det (och hinna ändra sig några gånger) under resans gång.

Sista minuten med tåg till Alperna
Ella och Rebecka ute på tågburna äventyr.

Hallå där! Vilken skidort blev det tillslut?


Vi är i Saalbach! Det är galet mycket snö här. Galet. Det snöar konstant och det är jättekul att åka allt puder som inte tar slut, men man fastnar ofta och får hålla sig borta från brantare åk eftersom det är väldigt lavinfarligt. Mest har vi åkt rakt fram och studsat lite! Flera liftar är stängda eftersom det blåser en del också men vi har det kanonbra och imorgon åker vi antagligen vidare till St Anton.

Hur tog ni er dit?

– Med tåg som vi bokade dagen innan avresa från Göteborg till Köpenhamn, vidare till Hamburg och därifrån nattåg till Innsbruck. Från Innsbruck tog vi ett tåg via Wörgl till Zell am Zee, sen en buss sista lilla biten upp till Saalbach.

Hur var tågresan ner?

– Det gick bra och smidigt, kändes inte som lång tid alls fast vi kom upp i cirka 30 timmar totalt, eftersom vi valde att safea lite och ha långa byten. Vi hann bestämma destination och kolla instagram typ. Och prata ikapp om allt sen vi sågs sist! Sen hann en kompis se att vi var på väg ner och bjöd in oss att bo hos henne, så det löste sig smidigt.

Sista minuten med tåg till Alperna
Byten och resan som helhet gick smidigare än förväntat. Foto: Ella Swan

Vilka tips har ni för att hitta vilken rutt man ska åka och boka?

– Appen railplanner är bra för att få en överblick över resan, men inte för att boka. Boka tåg inom Sverige med SJ, för Tyskland på bahn.de och nattåg från Tyskland på ÖBB och nightjet.com. Vi hade varsitt 15-dagars interrailpass men behövde ändå boka platsbiljetter på vissa rutter, men vilka det är står i railplanner. Men var lite extra uppmärksam på byten, appen föreslår till exempel 16 minuter i Hamburg vilket är alldeles för lite. Och plats på nightjet (nattåget) måste man ringa ÖBB för att boka.

Vad var krångligast med resan?

– Att boka platsbiljetter, bestämma destination och förstå ett nytt liftsystem i dimma! Det var också överraskande svårt att hitta en extra madrass i Saalbach för att slippa sova i ett skidfodral på golvet…

Vad var det bästa med att åka tåg istället för att flyga?

– Det var att vi inte behövde boka långt i förväg! Tåget till Innsbruck bokade vi kvällen innan vi åkte när vi såg att det skulle snöa i Österrike, sen bestämde vi skidort och fixade boende på vägen. Hade vi bokat långt i förväg hade det nog blivit Frankrike, och där är det ingen snö. Att sitta där i solen och se snön i Österrike på instagram hade ju varit sämst!

Ella och Rebeckas bästa tips för en smidig tågresa

Interrailpass

- Smidigt eftersom man kan resa lite när och hursom. 

– Kan vara ett billigare alternativ men det är inte säkert. Kolla och jämför priser med vanliga biljetter.
– Boka platsbiljetter på vissa sträckor även om du har interrail så man slipper flytta sig och får en sittplats. Och kom ihåg att ringa och boka plats på nightjet (det ska gå att boka via hemsidan också men det är förbannat krångligt).

Under resan
– Ta med goda snacks.
– Packa lätt.
– Stora skidfodral på hjul är otympliga på tåg – jag reste med ryggsäck, rullväska och skidorna löst. 

- Hellre extra tid för byten. Lämna in väskan och ta en tur på stan och passa på att äta något gott.

– Sök info i gruppen Tågsemester på Facebook, där finns svar på alla frågor.

Följ Ella och Rebeckas resa på instagram via @ella_swan@thorslundrebecka och via @skiersleft där de kör en takeover från resan.


Sista minuten med tåg till Alperna
Förbindelser med nattåg i Europa. Källa: Facebookgruppen Tågsemester

Användbara länkar

Bokning av resor

SverigeSJ.se
TysklandBAHN.de
ÖsterrikeOEBB.at
SchweizSBB.ch
FrankrikeSNCF.com
ItalienTrenitalia.com

Nattåg Hamburg till Innsbruck – Nightjet.com

InterrailInterrail.eu

Appen Railplanner – iOS eller Android

Gruppen Tågsemester på Facebook

Tågresenärer till Vemdalen får VIP-behandling


Powder Express – på railtrip i Alperna


Med elbil till fjällen


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-09
ArtiklarSkidorterGuiderTåg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen