Foto: Långbergets Sporthotell i Sysslebäck, Värmland i tisdags

Artiklar

Nu har vintern officiellt kommit till Sverige

Nu har vintern kommit till Sverige. I alla fall rent officiellt enligt SMHIs mätningar. Igår uppmättes säsongens första mätbara snödjup i Kittelfjäll och i Tarfala är det nu meteorologisk vinter.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-20 Uppdaterad 2019-09-20

På torsdag morgon uppmättes säsongens första mätbara snödjup i Sverige i Kittelfjäll som rapporterade 1 centimeter. Det är inte säsongens första snöfall, men snödjupsmätningarna för SMHIs räkning genomförs officiellt sett en gång per dygn som då är klockan åtta på morgonen. Därför registrerades inte den virala snöstormen i Värmland i tisdags som ett officiellt snödjup eftersom det började snöa först efter klockan 8 på morgonen.

För Kittelfjäll säger statistiken att det är tidigare än normalt för området som brukar få sitt första snöfall i början av oktober, men sett ur ett historiskt perspektiv så är det relativt vanligt med snö i Västerbottens län under andra halvan av september. Till de mer spektakulära fallen med tidiga snöfall som finns dokumenterat hör ett 25-centimeters snöfall i Kroksjö i sydöstra Lappland i början av september 1984. 

 

SMHI skriver på sin hemsida följande:

Mer snö på ingång i fjällvärlden?

Det kyliga vädret väntas hålla i sig i norra Sverige. I samband med att mildare luft rör sig in över landet under fredagen kan det kortvarigt bildas ett snötäcke i Jämtlandsfjällen. I norra Norrland, ungefär i höjd med Kvikkjokk-Årrenjarka, väntas inte mildluften slå igenom under fredagen utan befinna sig norr om varmfronten. Där kan nederbörden delvis falla som snö och ge ett tunnare snötäcke som möjligen skulle kunna hålla i sig under helgen innan mildare luft tar överhanden. 

I Tarfala är det med största sannolikhet nu meteorologisk vinter, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen har varit noll eller kallare under fem dygn i följd. SMHI har ännu inte bekräftat att så är fallet riktigt ännu eftersom det femte dygnet passerar ikväll, men temperaturen har stadigt legat väl under nollan de senaste dagarna. 

 

Om vintern har anlänt till Tarfala innebär det att vi i Sverige för tillfället har hela tre årstider representerade samtidigt.

Norse Skis – nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet


Skidsnack v37: Skandinaviens bästa skidort


Transceiver i byxfickan eller under jackan?


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-20
ArtiklarSkidorterKittelfjällSnö

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen