Foto: Hugo Dohnberg / Norse Skis

Artiklar

Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

Det är inte varje dag ett nytt skidmärke blir till i de svenska skogarna. Hemvändaren Patrik Sannes har tidigare designat prisvinnande skidor för Faction i Schweiz men nu har han istället startat ett eget skidmärke.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-07 Uppdaterad 2021-12-07
Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

Hemvändaren Patrik Sannes har tidigare designat prisvinnande skidor för Faction i Schweiz som bland annat Candide Thovex och Sam Anthamatten åkt på. 

Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet
Patrik på sitt gamla jobb tillsammans med skidlegenden Sam Anthamatten till höger i bild. Foto: Faction

Men nu har han flyttat hem till Göteborg för att starta ett eget skidmärke med fokus på ”lightweight super skis made sustainable”. Norse Skis lanseras nu i höst och tanken är att få till en mer effektiv produktion och logistikkedja, och på så vis minska produktens klimatpåverkan. 

Skidorna kommer även med permanent valla, liknande DPS Phantom, samt en aningen bredare stålkant som ska tåla mer stryk och hålla längre. Design och utveckling sker i Göteborg och fabriken ligger i södra Polen där metallverkstad och tryckeri delas med andra branscher.

Vi tog ett snack med grundaren Patrik Sannes för att få reda på mer om vad, hur och varför Norse Skis blev till.

Den svenske skiddesignern

Varför startar du Norse Skis?

– Bra fråga. Jag tror att den skida jag själv sökt efter aldrig har funnits på marknaden. Med den erfarenhet jag skaffat mig med åren och nya material så tycker jag att vi har kommit mycket nära redan nu, och vi hade aldrig startat om vi inte visste att vi kunde göra bättre skidor. 

Men Patriks ambitioner stannar inte vid att enbart försöka designa riktigt bra skidor, utan teamet på Norse Skis vill också hitta nya metoder för att få hela processen att tillverka skidor mer miljövänlig.

– Samtidigt som vi kan göra grymt bra skidor så är det också kul och utmanande att göra det med mindre resurser och mindre påverkan på vår miljö och omgivning.

Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

Ett sätt att få till det är att hålla produktionen nära, så design och utveckling sker hemma i Göteborg och fabriken de valt att jobba med ligger i Polen. Där delas metallverkstad och tryckeri med andra branscher och logistiskt sett är det relativt nära till alla underleverantörer av material.

– Konstruktionen är vridstark och väldämpad med glasfiber, titanal och gummi. Kärnan är lätt och har rätt popp genom att vi kombinerar ask, poppel och balsaträ. Vi använder också en bredare stålkant som tål fler slipningar. Och ett vallafritt belag som gör att man slipper sprida miljövådlig flourvalla runt på berget. 

Hur skulle du beskriva skidornas karaktär och åkkänsla?

– Jag vill att skidorna ska vara som den där åkkompisen som får dig att ha riktigt kul på berget och få ut mer av din åkning. Karaktären är att dom hjälper dig när det är tufft men håller inte tillbaka dig när det går fort. Vi har försökt att uppnå en skida som är solid helt enkelt. Grymt bra på vägen ner och inte för tunga på vägen upp.

Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

För vem passar skidan?

– Vi bygger skidorna för oss själva och våra egna krav först och främst. Skidorna passar för någon som delar vårt intresse för skidåkning och att åka nedför hela berget samtidigt som det funkar fint att tura upp

Hur ser skidornas design ut rent tekniskt?

– Jag har lagt mest fokus på geometri och prestanda. Vi använder lite mindre skärning och mer rocker. Det ger oss en skida som flyter grymt bra och är smidig att få runt i alla situationer samtidigt som den är stabil.

Vad är skillnaden på era första två skidmodeller?

– Tanken är att namnen beskriver så mycket som möjligt. Enduro är allsidig och Freeride mer för större berg och djupare snö.

Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

Norse Skis – Modeller 2019/2020

The Enduro 

Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 15, 18, 21, 24 m
Sidecut 126-100-114 mm
Vikt 1 750 gram @ 172 cm

The Freeride

Längder 184, 192 cm
Radie 24, 26 m 
Sidecut 133-110-123 mm 
Vikt 1 950 gram @ 184 cm

Hemsida

norseskis.eu

Priser

11 000 SEK monterat med Atomic Shift
10 000 SEK monterat med Atomic STH2 16
9 000 SEK monterat med Atomic Warden 13
Montering av bindning enligt önskemål och frakt inom Europa ingår i priset.

Ett nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

Håll utkik på akaskidor.se för ett test av Norse skidor.

Nyfiken på att köpa ett par? Uppbyggnaden av skidmärket har precis startat i mindre skala, men den första leveransen av skidor kommer i november. Kontakta Norse Skis via hemsidan för att höra mer.

Skidsnack #35: Veckans nyheter i skidvärlden


Säsongens första nummer är här!


Ta tåget till skidåkningen i Schweiz


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-07
ArtiklarPrylarSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen