Prototyptest i miniformat. Foto: Klas Hagelbeck

Artiklar

Extrem lanserar sin första ungdomsskida

Extrem Skis har tillsammans med Åredalens nästa generation av skidåkare tagit fram sin första ungdomsskida - Extrem Roots 90.

Text: Gabriella Edebo • 2019-10-16 Uppdaterad 2021-12-07

Extrem Skis och Åre Skidfabrik har länge jobbat med att ta fram nya skidmodeller tillsammans med den tänkta målgruppen. Det hela började 2014 med att ta fram branschens första community-utvecklade skida Opinion 118. Därefter gick de ihop med nätverket InspireUs för kvinnor inom actionsporter som resulterade i den superpopulära skidan Mothertree 105, som nu även finns i en smalare variant med 95 millimeters midja. 

Nu har de tagit konceptet ett steg till och dragit ut en drös med peppade kids på berget för att försöka lista ut hur deras drömskida ser ut. Resultatet är nu klart för lansering och kallas Roots 90. Det är Extrem Skis första skidmodell för ungdomar.

Vi som arbetar på Åre Skidfabrik och är inte bara dedikerade skidåkare, vi är även föräldrar, säger Carl Geijer från Extrem Skis.

Extrem lanserar sin första ungdomsskida

Tanken och visionen som drog igång projektet var att även nästa generations åkare förtjänar lika välutvecklade skidor, med minst lika bra material och byggkvalitet som modellerna som är framtagna för vuxna. Självklart byggs skidorna på fabriken i Såå strax utanför Åre och samma material används som för övriga Extremskidor. Antagligen är Roots 90 därmed en av världens mest avancerade ungdomsskidor. 

– Det svåraste med projektet var att vi inte kunde testa skidorna ordentligt själva. Visst vi testade att åka på dem men det blir ju inte riktigt samma sak. Väldigt kul att släppa prototyputvecklingen och helt låta ungdomarna bestämma, men samtidigt lite läskigt. Och lärorikt, fortsätter Carl.

Roots 90 är en allmountainskida som kombinerar prestanda med väldigt mycket åkglädje, förpackat i en lite kortare variant jämfört med Extrems ordinarie modeller. 

Extrem lanserar sin första ungdomsskida
Foto: Klas Hagelbeck

Alla åkare i dalen med en längd motsvarande prototyperna på 152 centimeter var inbjudna att vara med, och i slutändan var det kring 30 ungdomar i åldrarna 10-13 år som var med. Listan med önskemål från den unga ligan kunde göras lång med allt från att skidorna skulle vara enkla att få upp på kant i pisten och vara lättåkta i puder och slask, till att de skulle vara roliga att hoppa med och smidiga inne i skogen.

Vi upptäckte att en av nyckelfaktorerna var det mjuka och följsamma flexet som möjliggör för de unga åkarna att böja igenom skidorna. Det gör dem lättåkta på både hårt och mjukt underlag och får åkarna att utvecklas över hela berget, säger Patrik Söderlund, medgrundare och produktionschef på Åre Skidfabrik.

Extrem lanserar sin första ungdomsskida
Foto: Klas Hagelbeck

För att avgöra skidans grafik tog de hjälp av femteklassarna på Duveds skola som fick rösta på  några olika designförslag framtagna av Örjan Vatnaland (som dessutom layoutat Åka Skidor tidigare). 

Extrem Roots 90 kommer i två längder på 152 och 162 centimeter och finns nu att hitta hos landets bästa skidbutiker och på extremskis.com.

Extrem Skis – Roots 90

Längd 152 / 162 centimeter

Midja 90 / 92 millimeter

Radie 12,5 / 13,5 meter

Vikt 1 180 / 1 270 gram

Pris 4 200 kronor

extremskis.com

Skidsnack v41– Öppningsdrama i Colorado


Tryckfel för Extrem skylls på fabrikshunden


Berättelsen om Åre Skidfabrik


Text: Gabriella Edebo • 2019-10-16
ArtiklarPrylarExtremSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen