Foto: FWT / Mia Knoll

Artiklar

Framtidens friåkningsstjärnor gör upp om världsmästartiteln i Kappl

På plats i Österrikiska Kappl är världens 62 bästa friåkare i åldrarna 15-18 år för att göra upp om medaljerna. Juniorerna representerar 13 olika länder från hela 3 kontinenter.

Text: Caroline Strömberg • 2020-01-29 Uppdaterad 2020-01-29

Världsmästerskapet är en deltävling* av den juniortour, FJT som organisationen bakom Freeride World Tour är skapare av. Precis som på FWT tävlas det i kategorierna snowboard dam och herr, och skidor dam och herr.

62 tonåringar som i utgångspunkt ska kasta sig ut för samma bergssida som de fullvuxna åkarna på världstouren gjorde under FWT i Kappl 2015, det går ju inte att låta bli att undra vem det egentligen var som tyckte att det var en bra idé. Oavsett vem som faktiskt kom med idéen så gör organisationen sitt yttersta för att skapa perfekta förutsättningar för dessa ungdomar att bli de nästa stora namnen på Freeride World Tour. Delar i det närmare veckolånga programmet består bland annat av föreläsningar kring hur bedömningssystemet är uppbyggt och tillämpas och hur du som atlet bäst förbereder dig inför tävlingsdagen.

*tävlingen ger poäng likt en 4* tävling till åkarnas 52 veckors kvalificeringsranking, men räknas ej in i årets resultat. Med andra ord är allting solklart – precis som vanligt med organisationen bakom FWT.

Framtidens friåkningsstjärnor gör upp om världsmästartiteln i Kappl
Foto: FWT / Mia Knoll

Ett VM kan ju låta väldigt stort, pampigt och stelt, men ett VM för juniorer i friåkning ser inte riktigt ut på det sätt som de flesta föreställer sig. Stämningen är lättsam, på borden kring åkarna står betydligt fler öl- och energidrycksburkar än vattenflaskor och gemensamma kläder inom nationerna är det nog ingen av de här utövarna som skulle gått med på att bära. I friåkningen är du din egen individ och kanske är det just därför dessa ungdomar valt friåkningen framför andra sporter. 

I Europas alpregion, Kanada, USA och på Nya Zeeland finns en hel uppsjö av tävlingar anslutna till FJT-systemet som är uppbyggt på samma sätt som den i Sverige kanske mer kända kvaltouren, FWQ. Tävlingarna är graderade med stjärnor från ett till tre, där en stjärna är de lägst rankade och därmed lättaste att få en startplats i medan de trestjärniga kräver tidigare resultat och plats på årets ranking. Det är just denna totala sammanställning av de senaste 52 veckorna som avgjort vilka åkare som fått inbjudan till att deltaga på VM i Kappl. Till skillnad från de vanliga FJT-tävlingarna där åkarna delas upp i två (tre för herrar skidor) ålderskategorier U-14 och U-18 (även U-16 för herrar skidor) tävlar i FJWC alla åkare i samma åldersklass. En annan väsentlig skillnad från FWT och FWQ är att juniorerna i tävling ej får göra trick där fötterna är ovanför huvudet, även om det utanför tävlingsarenan bjuds på flippar av alla tänkbara slag.

På plats för att representera våra skandinaviska länder har vi hela sex åkare där alla åker skidor. För Sverige tävlar Max Palm som i våras visade upp sin talang och åkskicklighet för hela friåkningssverige när han gick och vann SBMC i Riksgränsen. Max har inför FJWC jobbat efter devisen att vila sig i form och har inte tävlat sedan Riksgränsen, den vinsten borde rimligtvis fortfarande sitta i självförtroendet och Max är en av de stora favoriterna för tävlingen. Detta trots att den nämnda vilan under försäsongen berott på en nu läkt skada i foten. 

Andra svenska åkare på startlinjen är Jennica Folkesson, inte heller hon är någon novis i FJT-sammanhang även om hon till skillnad från Max gör sitt första VM. Jennica som bor i Geneve och till vardags shreddar i Verbier har redan hunnit åka två tävlingar i år men där båda tyvärr slutat med krascher. På FJWC lovar hon dock vår reporter att hon ska hålla sig på benen och ställa ner sitt åk. Anmäld till tävlingen var även svenske Nils Uski som spenderade förra året i Kanadensiska Red Mountain och fick äran att vara en del av deras starka freeski academy. Nils som i år är tillbaka hemma i Åre hade tyvärr oturen att skada sig under försäsongen och blir borta resten av vintern, vi skickar läkande hälsningar och hoppas att vi får se Nils tillbaka på tävlingsscenen nästa år.

Framtidens friåkningsstjärnor gör upp om världsmästartiteln i Kappl
Foto: FWT / Mia Knoll

Våra grannar i väst ställer tre starka herrar till start, Vetle Gangeskar, Tobias Mathisen och Ellan Skogum. Norrmännen kommer precis likt stora delar av startfältet med föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar, för en sån här tävling skulle aldrig vara möjlig om det inte vore för alla supportande familjer som reser land och rike runt ihop med sina barn. Ellan som är den rutinerade av norrmännen och gör sitt andra FJWC kommer in med självförtroendet i topp efter en vinst i senaste tävlingen i Chamonix, där han i stil likt sina förebilder hemifrån Vågå visade att varken stenlandningar eller massiva klippor är något som skrämmer när man växt upp med att jaga killar som Dennis Risvoll och Torgrim Vole. Rookien Vetle kör mycket park hemma i Norge och hoppas kunna visa upp sina lekfulla freestylefärdigheter på tävlingsfacet, något som tidigare år belönats med höga poäng.

Framtidens friåkningsstjärnor gör upp om världsmästartiteln i Kappl
Foto: FWT / Mia Knoll

Danske Mikkel Brandt visade fina resultat på juniortouren förra vintern med flertalet pallplaceringar och ser fram emot att få visa sina freestyle-färdigheter under VM, även om han blygsamt anser att det är många i startfältet som sitter inne på en ännu större trickpåse. För oss svenskar med vetskapen om att Danmark är ett platt land som saknar berg så erkänner Mikkel att han spenderat mycket tid i alperna ihop med sin familj under sin uppväxt.

Följ livestream från tävlingen här: Eller inte, under sista åkarmötet kvällen innan tävlingen meddelas att det inte blir någon livestream då man på grund av stora snöfall och medförd hög lavinfara varit tvungna att byta tävlingsface. Recap kommer i numera sedvanlig FWT-anda i efterhand.

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019


Skidsnack v4 – Henrik Harlaut historisk på X Games


Hedvig Wessel vann & Reine Barkered 3a på FWT i Japan


Text: Caroline Strömberg • 2020-01-29
ArtiklarFreeride World TourFriåkningMax PalmÖsterrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen