De skandinaviska mästarna i friåkning Hedvig Wessel och Max Palm. Foto: Erik Westberg

Artiklar

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019

Den sista finaldagen på Scandinavian Big Mountain Championships i Riksgränsen fick tyvärr ställas in men vinnarna är korade och nu väntar den efterlängtade banketten.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-08 Uppdaterad 2019-05-08

Det blev ingen tävling idag på NM i Riksgränsen eftersom sikten var noll och vinden hade kapacitet att blåsa iväg fler domartält. Istället har åkarna spelat sällskapsspel, kollat på skidfilm och värmt upp inför kvällens bankett med efterföljande partaj.

SVT såg till att den planerade livesändningen ändå kunde bli av och byggde snabbt upp en liten studio inne på hotellet. Därefter tog de in tre expertkommentatorer genom Caroline Strömberg, Kristofer Turdell och Julius Aspman som fick berätta om tävlingen när klipp från de bästa åken spelades upp.

Men eftersom det inte blev något tredje åk idag så blir det poängen från gårdagen och kvalet som räknas ihop för att kora de Skandinaviska mästarna.

Skandinaviska mästare i friåkning 2019:

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019
Foto: Erik Westberg

Julia Örtegren – snowboard

Julia var den brädåkare som höll ihop sin åkning allra bäst under båda dagarna som blev av och såg betydligt säkrare ut på det svåra underlaget än övriga i hennes klass. Efter två stabila åk får hon nu kliva högst upp på pallen efter att ha legat tvåa efter kvalet.

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019
Foto: Erik Westberg

Rickard Croy – snowboard

Han var den solklara vinnaren från båda dagarna med högst poäng av alla i sin klass och plockar den den välförtjänta titeln, trots att han påstår att han knappt hunnit åka bräda i år. Rickard åkte med mest självsäkerhet och bäst landningar båda dagarna.

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019
Foto: Erik Westberg

Leevi Keränen – telemark

Efter kvalet låg Leevi tvåa tätt bakom ledaren Erik Nordin som tappade skidan i finalåket och därmed lämnade spelplanen öppen för finländaren att sätta ner ett stabilt och och ta hem titeln.

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019
Foto: Erik Westberg

Hedvig Wessel – skidor

Norskan plockar hem vinsten för tredje året på raken och visar att hon utan tvekan är en av de bästa friåkarna på damsidan i världen. I finalåket gick hon i särklass störst på båda droppen och trots lite vingliga landningar gav domarna henne högst poäng för dagen vilket gjorde att hon avancerade från tredjeplatsen i kvalet till överst på pallen. Inför nästa säsong får vi även se henne på Freeride World Tour igen.

Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019
Foto: Erik Westberg

Max Palm – skidor

16-åriga Max för familjetraditionen vidare och tar över från mamma Pia Palm som vunnit NM tre gånger på raken mellan 1993 och 1995. Han debuterade på NM förra året och slutade på en tiondeplats men i år hade han steppat upp nivån ordentligt. I kvalet imponerade han på domarna och placerade sig på en sjunde plats endast 0,3 poäng efter ledaren, men på finalåket hade han det bästa åket av alla. Med marginal dessutom. Riktigt imponerande från vad som måste vara den yngsta vinnaren genom tiderna och vi räknar iskallt med att vi kommer få se mer från den här unga killen framöver.

Resultat från den första finaldagen på NM 2019


Resultat från ett stenhårt kval på NM i Riksgränsen

Läs mer om kvalet här och det avgörande finalåket här.

Gårdagens pingisturnering vann Lasse, och nu väntar den ökända banketten. Vem som vinner den återstår att se.

Missa inte att se ändningen från SVT Play som går att se i efterhand här.

Resultat från den första finaldagen på NM 2019


Resultat från ett stenhårt kval på NM i Riksgränsen


Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-08
ArtiklarExtrem-NMRiksgränsenScandinavian Big Mountain Championships

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen