Foto: Axel Mossling

Artiklar

Test goggles: 8 linser för varierade förhållanden

Åka Skidor har testat en rad olika goggleslinser från olika modeller för att hitta den ultimata linsen för svenska förhållanden.

Text: Gustav Corin • 2020-02-20 Uppdaterad 2021-02-22

Se bra ut

Förutom att skydda ögonen från solens strålar och piskande nederbörd, ska dina goggles även hjälpa dig se bättre i alla väder. De flesta gogglestillverkare har därför en egen linsteknologi. Det är dessa teknologier som är testade i den här artikeln, inte själva gogglesen i sig.

Men vad ligger bakom tillverkarnas fräsiga modellnamn och tekniska mumbo-jumbo? Hur fungerar de egentligen? Och framför allt, vilken är bäst?

Kontrasthöjning – så funkar det

De linser vi testat ska alla höja kontraster, oavsett vilken väderlek de är gjorda för. Detta sker genom att manipulera det synliga ljuset som färdas genom linsen.

Allt ljus är elektromagnetisk strålning, där vi endast kan se en liten del av hela spektrat. Mellan farliga ultravioletta strålar till harmlösa infraröda våglängder spänner det synliga ljusspektrat. Det går i de tre huvudkulörerna blått, grönt och rött.

För att höja kontraster blockeras vissa våglängder ljus, och stärker då kontrasten mellan de kvarvarande färgerna. Tar man till exempel bort suddig orange, upplevs både grönt och rött starkare och klarare.

Om testet

Alla linser i artikeln är testade i Riksgränsens ökända flatljus, men även i sol och i växlande väder.

Testresultaten är uppdelade efter märkenas teknologier och väderlek. En teknologi är testad som helhet, även om linserna är olika. Omdömet gäller för hela teknologin, inte för varje enskild lins.

Olika färger och ljusinsläpp

Linser görs i olika färger för olika väder, och olika ljusinsläpp. Generellt betyder ljusare färger och mer insläppt ljus att linsen är tänkt för sämre väder. En lins för dåligt väder kan ha ett insläpp på ca 40-50% och är då det som kallas för filterkategori 1.
Ju mindre ljusinsläpp desto högre kategori helt enkelt.

Med få undantag är alla linser som säljs mellan kategori 0 och 4. De vanligaste i Sverige är 2 och 3. Dessa har ca 18-40% respektive 8-18% ljusinsläpp. Kategorierna står ofta som S2 eller S3 eller liknande i modellnamn.

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Nordic light, Bliz

Teknologi
Nordic Light blockar vissa våglängder av ljus för att höja andra, precis som hos andra märken. Bliz fokuserar på att både blockera de suddiga partierna mellan huvudfärgerna, och att filtrera specifika våglängder för ökad kontrast.

Flatljus
Nordic Light är anpassade för nordiska förhållanden, och det märks. De funkar ypperligt vid dålig sikt, både på fjället och i skogen.

Växlande
Den mörkare linsen är riktigt bra allround. När vädret är lynnigt blir Nordic Light ett säkert kort.

Sol
Detta är inga sollinser, den mörkare av de två är i kategori S2. Trots det är det ganska behagligt i vintersolen, och under trädgränsen är det inga problem. Framåt våren och i andra länder behövs dock något mörkare.

Testad gogglesmodell
Bliz Nova

Testade linser
Nordic Light Begonia S2
Nordic Light Coral S1

Ingår 1 lins
Pris 1 299 kronor
Pris extralins Extralinser ej tillgängligt.

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Vivid,Giro

Teknologi
Giros Vivid kommer från Zeiss, och även den blockerar vissa våglängder i spektrat. Den fokuserar på det blå registret. Giro menar att snön går mest i blått, och genom att framhäva viss blå färg, och blockera annan, blir konturerna i snön tydligare.

Flatljus
Alla linser höjer de kontraster som finns, tydligt. Det går att välja en mörkare lins för riktigt vita dagar. För de gråa försäsongsdagarna där du undrar lite vad du håller på med egentligen, finns riktigt ljusa linser med bra kontrasthöjning.

Växlande
Det är en bra idé att ha med båda medföljande linser en dag med ostadig prognos, det är lätt att byta. Generellt fungerar också de S2-linser som finns bra för allahanda väderlek i Vintersverige.

Sol
Även i solsken höjer Vivid kontrasterna. Världen är vacker. Det finns inga tveksamheter.

Testad gogglesmodell
Giro Axis

Testade linser
Vivid Onyx S3
Vivid Royal S3
Vivid Ember S2
Vivid Infrared S1

Ingår 2 linser
Pris 1 600 kronor
Pris extralins 650 kronor

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Prizm, Oakley

Testvinnare – Solsken

Teknologi
Oakley har jobbat hårt på att etablera Prizm som det självklara valet för många konsumenter. Den fungerar på precis samma sätt som andra teknologier — blockerar vissa specifika färger för att höja kontrasten på andra. Prizms stora fördel ska vara att den är väldigt finjusterad. Små detaljer gör utan tvekan skillnad, och där ska Oakley särskilja sig.

Flatljus
Prizm Rose ser till en början ut som gamla sortens dåligtväderlins, där endast en ljus färg skulle hjälpa åkaren att se bättre. Men detta är en äkta Prizmlins, och det märks ute på berget. Allt utom vår-whiteout gör den riktigt bra.

Växlande
Den ljusa rosa Prizmlinsen är för ljus för allt utom riktigt dåligt väder, men den mörkare Prizm Sapphire Irridium är förvånansvärt allround. Det är egentligen en sollins, och kommer inte fungera klockrent i mörka förhållanden.

I växlande molnighet och den lynniga väderlek som norra Sverige ofta bjuder på är den dock riktigt bra.

Sol
Prizm Sapphire Iridium är allt som kan önskas hos en finväderslins. Perfekt solskydd och kontrasthöjning både i solen och i skuggan. De är extremt sköna för ögonen. Faktum är att de även fungerar bättre i ljust flatljus än vissa flatljuslinser.

Testad gogglesmodell
Oakley Flight Deck XM
Oakley Fall Line XM

Testade linser
Prizm Rose
Prizm Sapphire Iridium

Ingår 1 lins
Pris 2 280 kronor (Flight Deck XM)
1 830 kronor (Fall Line XM)
Pris extralins 1 250 kronor (Flight Deck XM)

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Clarity, Poc

Teknologi
Pocs Clarity och Clarity Comp utvecklas i samarbete med Zeiss, och är designade för att filtrera specifika toppar i ljusspektrat och därmed höja precisionen. De ska även stänga ute exakt rätt mängd solljus i olika väderförhållanden för att inte trötta ut ögat. Skillnaden mellan Clarity och Clarity Comp är att den förstnämnda ska tjäna ögat en lång dag på berget, medan Compversionen ska ge bästa möjliga sikt i ett enda åk med jämna ljusförhållanden.

Flatljus
I dåligt väder och mjölkig sikt levererar Clarity och Clarity Comp en utomordentlig kontrasthöjning. Linsen No Mirror är ljus, men fungerar riktigt bra när himlen bjuder på grått och vitt istället för blått och gult. Perfekt även i elljus.

Växlande
No Mirror är något ljus för att fungera som allväderslins. De mörkare linserna är bättre. Det kan vara bra att bära med sig extralinser, då alla linser i Pocs Clarity och Clarity Comp-serie är ganska specifika när det gäller väderlek.

Sol
Clarity Spektris Gold har allt en kan önska i solskenet. Skönt filtrerande av solens skadliga strålar, spegelbeläggning, och kontrasthöjande effekt bland det som skuggas av bergen. Det fungerar klockrent, i all typer av solsken.

Testad gogglesmodell
Poc Fovea

Testade linser
Clarity Spektris Gold S3
Clarity No Mirror S1
Clarity Comp No Mirror S1

Ingår 1 lins
Pris 1 800 kronor
Pris extralins 800 kronor

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Amplifier, Scott

Testvinnare – Växlande förhållanden

Teknologi
Scott var de första som utvecklade en riktig kontrasthöjande teknologi, med patent redan 1999. Det går att säga att alla dagens linser bygger på det Scott utvecklade då. Att de fungerar på liknande sätt är därför inga konstigheter. Den blockerar vissa färger för att förhöja andra.

Flatljus
Scott har jobbat på detta i över 20 år, så det vore väl konstigt om det inte fungerade. Det gör det. De små kontraster som gömmer sig blir förhöjda. Ett säkert kort.

Växlande
När vädret är på det humör som det gillar mest i de svenska fjällen, utmärker sig Scotts linser. Detta är vad de gör bäst. En kategori 2-lins med Amplifier-teknologi kommer fungera klockrent i växlande väder. Men tänk på att ögonen kan skadas om solen blir för stark. Med ett medföljande slimmat linscase är det värt att ta med en extra lins.

Sol
Såklart fungerar Scotts anrika produkter även i finväder. Deras kategorier är noggranna, och de har extremt bra UV-skydd i sina mörka linser.

Testad gogglesmodell
Scott LCG Evo

Testade linser
Amplifier Solar Blue Chrome S2
Amplifier Red Chrome S1

Ingår 2 linser
Pris 2 199 kronor
Pris extralins 699 kronor

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Chromapop, Smith

Teknologi
ChromaPop blockerar blandfärger som står mellan klara grundfärger i ljusspektrat. Det ska göra att något som är diffust och smälter in, istället ska stå ut jämfört med bakgrunden.

Flatljus
Färger poppar verkligen och så länge det finns kontraster att förhöja, så gör linserna det. De är ljusa linser generellt, och vid total whiteout får man ibland blunda för att vila ögonen. Riktigt bra där förhållandena tillåter det.

Växlande
När vädret skiftar kan ChromaPop göra att vissa färger poppar extremt mycket, medan andra knappt syns. Är skiftena snabba hänger ögat inte riktigt med, och det kan bli lite knasigt. Eftersom linserna är så pass ljusa, kan det vara bra att ha med en mörkare lins om det förväntas bli sol senare på dagen.

Sol
I bluebird blir världen vacker. Med ChromaPop blir den än vackrare. Det är riktigt trevligt att åka runt och se på allt fint. Med gogglarna på blir allt så mycket klarare och tydligare.

Testad gogglesmodell
Smith I/O MAG

Testade linser
ChromaPop Everyday
Violet Mirror S2
ChromaPop Everyday
Green Mirror S2
ChromaPop Storm Rose Flash S1

Ingår 2 linser
Pris 2 500 kronor
Pris extralins 1 100 kronor

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

Sonar, Spektrum

Teknologi
Även Spektrum har samarbetat med Zeiss och använder sig av deras Sonar-teknolgi. Den ska filtrera en specifik våglängd av det blåa ljuset i spektrat, och släppa in en annan våglängd blått ljus. De menar att snön egentligen är blå, och för mycket blått gör enligt Zeiss att allt går ihop och blir suddigt och kontrastlöst. Precis rätt blå ska istället lösa det problemet.

Flatljus
Kontrasthöjningen i Sonarlinsen fungerar definitivt. Med fokus på snöns egna kontraster och det blå ljuset är sikten klockren under trädgränsen, och det är väldigt skönt för ögonen. Vid whiteout och mycket ljus ovan trädgräns har Sonar svårare att förstärka och ögonen kan inte slappna av.

Växlande
Den ljusare linsen är ett bra alternativ för växlande väder i Sverige, särskilt i skidområden med mycket åkning under trädgränsen. Modellen Skutan är lätt att byta lins på, så det kan vara en idé att ta med sollinsen om det finns chans att molnen ska skingra sig.

Sol
I solsken är Sonars mörkare lins en fröjd. Fokus på det blå ljuset särskiljer sig här, och det är väldigt behagligt. Spegelbeläggningen känns bra, och det fungerar okej även i skuggan.

Testad gogglesmodell
Spektrum Skutan
Spektrum Templet

Testade linser
Sonar MultiLayer Infrared
Clear Light Purple

Ingår 1 lins
Pris 1 599 kronor (Skutan)
1 399 kronor (Templet)
Pris extralins 449 kronor

Test: 8 goggles för varierade förhållanden

RIG, Sweet Protection

Testvinnare – Flatljus

Teknologi
RIG står för Retina Intelligent Grading, och ska enligt Sweet arbeta med ljuset och spektrat för att förhöja kontraster, samtidigt som den filtrerar bort allt skadligt UV-ljus. RIG-linsen är väldigt kraftfull och har en Gore®-ventil för att utjämna trycket mellan glasen. Det är även världens enda skottsäkra gogglelins.

Flatljus
I riktigt dåligt väder fungerar RIG Amethyst helt ofattbart bra. Minsta lilla antydning till kontrast förstärks till någonting synbart. Den är det närmaste botemedel mot flatljus som finns.

Växlande
Även i skiftande väderlek fungerar RIG-linserna bra. Flatljuslinsen Amethyst är på det mörkare hållet, och sollinsen Emerald är ganska ljus. Det gör att båda är hyfsat allround.

Sol
Den mörkare linsen fungerar som en sollins ska. Inget skadligt ljus släpps igenom och ögonen kan slappna av och njuta av den vackra utsikten. Kontrasthöjningen fungerar bra även här, och att växla mellan solsken och skugga är inga problem.

Testad gogglesmodell
Sweet Protection Interstellar

Testade linser
RIG Amethyst  S2
RIG Emerald S3

Ingår 2 linser
Pris 2 499 kronor
Pris extralins 799 kronor

Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur


Skidtest 2020: Vinterns bästa all mountain-skidor


Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg


Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor


Text: Gustav Corin • 2020-02-20
ArtiklarPrylarGiroGogglesPocSmithSpektrumSweet ProtectionTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen